Ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης με ολιστική φυσική αντιμετώπιση

Κατηγορία Βιοσυντονισμός
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 08:23 Διαβάστηκε 2342 φορές
Τεύχος 89 Κασσάνδρα Μουγιάκου - Ιατρός Παθολόγος

Σε μια εποχή που τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι χρόνιες και φλεγμονώδεις παθήσεις αποτελούν μάστιγα, παρατηρώ όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν την ίαση, στρεφόμενοι προς περισσότερο φυσικές λύσεις.

Η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και των συνεπειών παθήσεων όπως η αρτηριακή υπέρταση, η αθηροσκλήρωση, ο διαβήτης, η οστεοπόρωση, τα προβλήματα του αναπνευστικού και της καρδιάς. Πολύ συχνά μάλιστα για την σωστή ρύθμιση της πίεσης ή του σακχάρου, επιβάλλεται ο συνδυασμός φαρμακευτικών σκευασμάτων. Είναι δε δεδομένο ότι η λήψη των φαρμάκων είναι μακροπρόθεσμη, γεγονός που έχει το ρίσκο παρενεργειών στον οργανισμό. Ο λόγος είναι ότι τα φάρμακα δεν θεραπεύουν τις αιτίες εκδήλωσης των παθήσεων, αλλά περιορίζουν τα συμπτώματα.

Έχοντας ασχοληθεί πολλά χρόνια με την ολιστική ιατρική, η οποία αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη ρύθμιση του οργανισμού, βοηθώντας τον να ξεπεράσει προβλήματα ή/και ελλείψεις που τον οδηγούν στην ασθένεια, οφείλω να παρουσιάσω την αποτελεσματικότητά της. Η βοήθεια που προσφέρει, ειδικά στις χρόνιες παθήσεις δεν μπορεί να παραγκωνιστεί, αφού καταφέρνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις να βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα ζωής.

Η υγεία εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ νου-πνεύματος-σώματος. Ο άρρωστος χρειάζεται τόσο ρύθμιση σωματική όσο και τόνωση συναισθηματική. Το σώμα χρειάζεται καλή κι ισορροπημένη διατροφή, αλλά και στοχευμένη αποτοξίνωση. Το στρες και οι επιβαρύνσεις στον αέρα, το νερό και την τροφή μας τοξινώνουν τον οργανισμό.

Ο ιατρός πρέπει να μπορεί να ταυτοποιεί τις βαθύτερες ανάγκες του κάθε ασθενή ώστε να δίνει στοχευμένη «θεραπεία». Το 95% των περιστατικών αρτηριακής υπέρτασης είναι αγνώστου αιτιολογίας. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει αναγνωριστεί ο ρόλος της μικροβιακής πλάκας στα δόντια και τα ούλα ως επιβαρυντικός παράγοντας στα καρδιαγγειακά προβλήματα, εξαιτίας της φλεγμονής που αναπτύσσεται.

Η μικροβιακή ή οδοντική πλάκα, είναι μια συνάθροιση βακτηρίων, που αναπτύσσεται στα δόντια και γύρω από αυτά. Όταν η πλάκα σκληρύνει, δημιουργείται η τρυγία, κοινώς πέτρα. Η συσσωρευμένη πλάκα απελευθερώνει τοξίνες που οδηγούν σε φλεγμονή των ούλων ή αλλιώς ουλίτιδα, ενώ σε επόμενο στάδιο μπορεί να δημιουργηθεί περιοδοντίτιδα (φλεγμονή συνδέσμων και οστού).

Κατατάσσεται σε δύο μορφές:

Υπερ-ουλική πλάκα - Αναπτύσσεται πάνω στα ούλα και στο εμφανές τμήμα του δοντιού.

Υπο-ουλική πλάκα - Αναπτύσσεται κάτω από τα ούλα, ανάμεσα στα ούλα και τη ρίζα του δοντιού (περιοδοντικοί θύλακες).

Τα βακτηρίδια που προκαλούν φλεγμονή στα ούλα εισβάλουν στον συνδετικό ιστό και τα αιμοφόρα αγγεία και οδηγούν σε βακτηριαιμία και συστηματική ανοσολογική απάντηση. Μπορούν λοιπόν να προκαλέσουν χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σύμφωνα με μελέτη της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών όταν η υπέρταση συνδυάζεται με περιοδοντική νόσο, σχεδόν πενταπλασιάζεται ο κίνδυνος για ύπαρξη νεφρικής ή αγγειακής βλάβης.

Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα εργαστηριακών και επιδημιολογικών μελετών της Αμερικάνικης Ακαδημίας Περιοδοντολογίας φαίνεται ότι όσοι πάσχουν από νοσήματα του περιοδοντίου διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με άτομα που έχουν υγιές περιοδόντιο.

Συνεπώς, η διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να μειώσει τους δείκτες της φλεγμονής στον οργανισμό, οι οποίοι αποδεδειγμένα σχετίζονται με την δυσλειτουργία των αγγείων. Επιπρόσθετα βελτιώνοντας την στοματική υγεία των ασθενών, μειώνεται και η επιβάρυνση της χρόνιας συστηματικής φλεγμονής. Έτσι η εξάλειψη των φλεγμονών στο στόμα μπορεί να βελτιώσει την γενική υγεία και να συμβάλλει στην μείωση των καρδιαγγειακών νόσων.

Παράλληλα με την οδοντιατρική αντιμετώπιση, η ολιστική βιοφυσική μέθοδος του βιοσυντονισμού μπορεί να αναγνωρίσει τους μικροοργανισμούς που προκαλούν επιβάρυνση. Ταυτόχρονα γίνεται ειδική αγωγή για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της φλεγμονής, η οποία πολύ συχνά μετά από τις πρώτες εφαρμογές οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής υπέρτασης. Η σωστή αντιμετώπιση της μικροβιακής βιομεμβράνης οδηγεί σε περιορισμό κι άλλων χρόνιων νοσημάτων. Στην περίπτωση που η αρτηριακή υπέρταση οφείλεται σε φλεγμονή από διατροφικούς παράγοντες ή χρόνιο στρες γίνεται η ανάλογη αγωγή και δίνονται οι κατάλληλες συμβουλές.

Holistic Life: τεύχος 89