Ολιστική αντιμετώπιση της οσφυαλγίας

Κατηγορία Βιοσυντονισμός
Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 10:53 Διαβάστηκε 589 φορές
Τεύχος 93 Κασσάνδρα Μουγιάκου – ιατρός παθολόγος

Οι περιπτώσεις πόνου στην οσφυϊκή χώρα είναι από τα συνήθη περιστατικά που προσέρχονται στο ιατρείο μας. Άλλωστε η αντιμετώπιση του πόνου γενικότερα ανήκει στις πιο επιβραβευτικές εφαρμογές της μεθόδου BICOM.

Ο πόνος είναι η κραυγή του συνδετικού ιστού για ενέργεια. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, αρχικά πρέπει να εντοπιστούν τα αίτια του πόνου στο ενεργειακό επίπεδο. Ποιες είναι λοιπόν οι πιθανές ενεργειακές διαταραχές που μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα στην οσφυϊκή μοίρα;

 • μπλοκάρισμα στη ροή της ενέργειας σε μεσημβρινό (κανάλι ροής ενέργειας σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική), ο οποίος διαπερνά το πάσχον σημείο,
 • μπλοκάρισμα σε ενεργειακό κέντρο (1ο ή 2ο τσάκρα σύμφωνα με την Ινδουϊστική παράδοση),
 • επιβάρυνση του οργανισμού από ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (π.χ. γεωπαθητικό στρες),
 • μπλοκάρισμα στη ροή της ενέργειας λόγω ουλών (π.χ. παλιοί τραυματισμοί) στο σώμα,
 • μπλοκάρισμα στην κροταφογναθική άρθρωση και τα δόντια,
 • προβλήματα σε όργανα της κοιλιακής χώρας (ωοθήκες, μήτρα, προστάτης, έντερο) που δημιουργούν πόνο στη μέση,
 • ψυχολογικό στρες ή/και σοκ, αρνητικά συναισθήματα (τύψεις, οικονομικά βάρη, αυξημένο αίσθημα ευθύνης),
 • καταθλιπτική διάθεση.

Οι προαναφερθέντες παράγοντες μόνοι τους ή σε συνδυασμό μπορούν να οδηγήσουν στην καταπόνηση της λειτουργίας αυτο-ρύθμισης του οργανισμού και έτσι σιγά-σιγά να εμφανιστούν και στο σώμα διαταραχές και συμπτώματα.

Τα μπλοκαρίσματα στο ενεργειακό επίπεδο μπορεί να εξηγούν τις περιπτώσεις των ασθενών, των οποίων τα συμπτώματα δεν συμβαδίζουν με τα ευρήματα των απεικονιστικών εξετάσεων. Συμβαίνει αρκετά συχνά, οι συμβατικές ιατρικές εξετάσεις π.χ. η αξονική τομογραφία ή η μαγνητική τομογραφία να μην δικαιολογούν την ένταση του πόνου του ασθενούς. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε πολλούς ασθενείς με σημαντικά ευρήματα στην αξονική ή μαγνητική τομογραφία, οι οποίοι δεν έχουν πόνο, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με στην σπονδυλική στήλη και, γενικά, δεν απαιτούν καμία θεραπεία. Είναι σημαντικό λοιπόν να «χειριζόμαστε» το άτομο ως σύνολο και να μην στεκόμαστε μόνο στα ευρήματα των εξετάσεων.

Όπως φαίνεται, ο πόνος στη μέση μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες οι οποίες απαιτούν ακριβή διευκρίνιση.

Οι σωματικές αιτίες πόνου στη μέση περιλαμβάνουν:

 • τραυματισμούς, όπως αθλητικές κακώσεις, ατυχήματα και τραύματα, στρεβλώσεις της σπονδυλικής στήλης (λόρδωση),
 • επεμβάσεις, όπως σπονδυλοδεσία,
 • ζημιές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και δισκοκήλες,
 • φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη και στο μυϊκό σύστημα,
 • δυσπλασίες και παραμορφώσεις,
 • βλάβη στα οστά, στους μύες, είτε από προδιάθεση είτε από κληρονομικούς παράγοντες,
 • παθήσεις των οστών, π.χ. οστεοπόρωση,
 • όγκοι,
 • υπερβολικό βάρος,
 • υπερβολική επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης, π.χ. από την άρση βαρέων αντικειμένων ή λανθασμένη άρση αντικειμένων,
 • εγκυμοσύνη,
 • παθήσεις της λεκάνης και των γοφών,
 • οδοντιατρικά προβλήματα και προβλήματα της γνάθου,
 • βλάβη από την καταπόνηση ή λανθασμένη στάση του σώματος στον χώρο εργασίας,
 • λοιμώξεις όπως μπορρελίωση ή έρπης ζωστήρας,
 • επιβάρυνση από τοξίνες.

Ας σταθούμε λίγο γύρω από το θέμα των λοιμώξεων. Η επιστημονική επιθεώρηση της European Spine δημοσίευσε μια έρευνα που αναφέρει ότι ο χρόνιος πόνος στη μέση οφείλεται σχεδόν στις μισές περιπτώσεις σε βακτήρια. Στη μελέτη συμμετείχαν 162 άνθρωποι που υπέφεραν από πόνο για περισσότερους από έξι μήνες λόγω κήλης. Στο 40% των συμμετασχόντων ο πόνος αντιμετωπίστηκε επιτυχώς απλώς με αντιβίωση.  

Τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενα δεδομένα επιστημονικών μελετών, που συνέδεαν τον χρόνιο πόνο της οσφυϊκής χώρας με βακτηριακές μολύνσεις. Επιπλέον, περίπου το 80% των ατόμων που έπασχαν από χρόνιο πόνο στη μέση, λόγω εκφύλισης κάποιου δίσκου (δισκοκήλη) και δημιουργίας οιδήματος (εσωτερικό πρήξιμο), ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας τους βελτιώθηκε σημαντικά όταν έλαβαν τρεις φορές την ημέρα αντιβιοτικό, για εκατό ημέρες.

Ο ενεργειακός θεραπευτής γνωρίζει ότι ο πόνος μπορεί να οφείλεται όχι μόνο σε βακτήρια, αλλά και σε ιούς, παράσιτα ή μύκητες. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε χημική επιβάρυνση (φυτοφάρμακα, φάρμακα, άλλες χημικές ουσίες) ή σε βαριά μέταλλα (τρόφιμα, νερό, οδοντιατρικά υλικά, εμβόλια).

Το ψυχολογικό στρες μπορεί να κάνει τον πόνο εντονότερο. Ένα συναίσθημα μπορεί να «εγκατασταθεί» ενεργειακά στα κύτταρα και να «τροφοδοτεί» τον πόνο για πολλά χρόνια.

Η εξισορρόπηση αυτών των καταστάσεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη αγωγή με μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, με τη μέθοδο BICOM, πρωταρχικά εστιάζουμε στην αποκατάσταση της ροής της ενέργειας στην σπονδυλική στήλη και κατόπιν στην εξουδετέρωση της επίδρασης αρνητικών παραγόντων (όπως μικροοργανισμοί, τοξίνες, αρνητικά συναισθήματα). Κατά αυτόν τον τρόπο εξισορροπούνται οι φλεγμονές που έχουν δημουργηθεί στους επιμέρους ιστούς και υποχωρεί ο πόνος, οξύς ή χρόνιος. Τα αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άμεσα ενώ η εφαρμογή είναι εντελώς ανώδυνη, μη παρεμβατική και χωρίς παρενέργειες.

Κασσάνδρα Μουγιάκου: Πριν 16 χρόνια το πρόβλημα υγείας της νεογέννητης κόρης μου με οδήγησε στο να απευθυνθώ στη μέθοδο  BICOM, με την ελπίδα ότι θα έβρισκα τη λύση. Πράγματι, μέσα σε λίγα λεπτά είχε γίνει διάγνωση των αλλεργιογόνων παραγόντων που την επιβάρυναν και προκαλούσαν ατοπική δερματίτιδα. Με κάποια δυσπιστία, αποφάσισα να ακολουθήσω και το πρόγραμμα θεραπείας με στόχο την απευαισθητοποίηση του μωρού από τις αλλεργιογόνες ουσίες. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και ανέλπιστα. Ως γιατρός ενδιαφέρθηκα να μάθω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τρόπο δράσης της μεθόδου. Λίγο αργότερα αποφάσισα να ασχοληθώ και η ίδια με τις εφαρμογές της. Τότε η μέθοδος ήταν εντελώς άγνωστη στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουμε βοηθήσει χιλιάδες ασθενών κάθε ηλικίας, με ποικίλες κλινικές εικόνες. Μπορείτε κι εσείς να προσφέρετε βοήθεια ακόμα και σε πολύ δύσκολα περιστατικά, με ασφάλεια  και με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς επιβάρυνση και παρενέργειες συμβαδίζοντας με το πνεύμα της εποχής. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στις φυσικές μεθόδους και τις επιλέγουν συνειδητά.