Ανακαλύπτοντας την ιπποκαστανιά

Κατηγορία Βότανα
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 4294 φορές
Issue 56



(Aesculus – horse chestnut)
(Aesculus – horse chestnut)

Η ιπποκαστανιά δεν είναι απλά ένα ιδιαίτερα όμορφο δέντρο με άσπρα άνθη, αλλά οι λαμπεροί καφέ καρποί της έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμοι από τότε που το δέντρο εισήχθη από την Ασία τον δέκατο έκτο αιώνα.

Οι καρποί της ιπποκαστανιάς χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως τροφή για τα άλογα και τα βοοειδή (ενδεχομένως από αυτή τη χρήση προέκυψε η κοινή ονομασία του δέντρου) ενώ οι προληπτικοί της τότε εποχής μετέφεραν στην τσέπη τους καρπούς ιπποκαστανιάς για προστασία κατά των ρευματισμών!



Ωστόσο, οι βοτανολόγοι δεν άργησαν να ανακαλύψουν την αποτελεσματικότητα της ιπποκαστανιάς για τις αιμορροΐδες. Η αμαμελίδα και η βελανιδιά χρησιμοποιούνταν για παρόμοιους σκοπούς, αλλά η ιπποκαστανιά φαίνεται ότι είχε ισχυρότερο αποτέλεσμα στην κυκλοφορία του αίματος. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε για τη φλεβίτιδα και τα φλεβικά έλκη.

Παρακάμπτοντας αρκετούς αιώνες και επιστρέφοντας στο σήμερα, μια επισκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων από αυστηρές κλινικές μελέτες, από τον μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό Cochrane, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εκχυλίσματος της ιπποκαστανιάς, όταν αυτό λαμβάνεται εσωτερικά, έναντι εικονικού φαρμάκου (placebo) για περιπτώσεις χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας (πόνος στα κάτω άκρα, κιρσοί, κακή κυκλοφορία στα κάτω άκρα). Το συμπέρασμα της επισκόπησης αυτής ήταν ότι η ιπποκαστανιά συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων.

Ειδικότερα, το επίπεδο του πόνου στα πόδια μειώθηκε και το πρήξιμο υποχώρησε. Η ιπποκαστανιά επιτυγχάνει αυτά τα αποτελέσματα τονώνοντας τις φλέβες στα πόδια ώστε το αίμα να κυκλοφορεί ομαλότερα πίσω στην καρδιά, αντί να παραμένει στα κάτω άκρα προκαλώντας πρήξιμο.

Επιπλέον, σε βάθος χρόνου η ιπποκαστανιά δυναμώνει τις φλέβες, μειώνοντας την πιθανότητα για φλεβίτιδα. Λόγω της ιδιότητάς της να τονώνει τις φλέβες, η ιπποκαστανιά είναι πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις φλεβικής θρόμβωσης κατά τη διάρκεια πτήσεων. Δυνατές και σφικτές φλέβες παράγουν λιγότερους θρόμβους οι οποίοι αποτελούν απειλή σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Αν χρησιμοποιείτε την ιπποκαστανιά για τον σκοπό αυτό, είναι καλύτερο να κάνετε χρήση της για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την πτήση και να συνεχίσετε τη λήψη της μέχρι και την επιστροφή σας.