Προστασία και αποκατάσταση χλωρίδας εντέρου

Κατηγορία Βότανα
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 6373 φορές
Issue 57(Aesculus – horse chestnut)
(από την επιστημονική ομάδα της metapharm

Η χλωρίδα του εντέρου αποτελείται από πολλούς μικροοργανισμούς οι οποίοι συμβιώνουν (ισορροπούν) με τον άνθρωπο και παράγουν, μεταξύ άλλων, αναγκαίες βιταμίνες για τον οργανισμό και αποτελούν μέρος του αμυντικού συστήματος. Οι αιτίες για τη διαταραχή της χλωρίδας του εντέρου είναι πολλές.

Η σημερινή μονοδιάστατη ελλιπής διατροφή βασισμένη σε μεγάλο βαθμό σε τροφές όπως άσπρο αλεύρι, ρύζι, ζάχαρη κ.α. δεν βοηθά ενεργά στην πέψη. Επίσης, η έλλειψη χρόνου, η γρήγορη διατροφή, οι δίαιτες, το στρες, τα ταξίδια, η λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων και αντισυλληπτικών χαπιών επηρεάζουν αρνητικά την πέψη και οδηγούν στη δημιουργία μυκήτων, με πιο γνωστούς εκείνους που ανήκουν στην οικογένεια Candida.Το παζλ της διαταραχής της χλωρίδας του εντέρου συντίθεται από μία σειρά από παράγοντες, όπως την ενδεχόμενη έλλειψη ενζύμων, τα μειωμένα γαστρικά οξέα, την ανεπάρκεια βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, την κατανάλωση αλλεργιογόνων τροφών, την έκθεση σε παθογόνα μικρόβια, τη μη πρόσληψη ινών. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι η δημιουργία νοσούσας εντερικής χλωρίδας, με μακροπρόθεσμα αρνητικές επιδράσεις, καθώς η κακή λειτουργία της πεπτικής οδού είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει προβλήματα αποτοξίνωσης και φλεγμονές.

Πολλές παθήσεις του πεπτικού συστήματος έχουν ως αφετηρία τη δυσαναλογία των μικροοργανισμών μέσα στην πεπτική οδό. Η διαταραχή της χλωρίδας του εντέρου οφείλεται στη διαταραχή της ισορροπίας των ωφέλιμων βακτηρίων μέσα στον πεπτικό σωλήνα, με αποτέλεσμα τα βλαβερά βακτήρια να έχουν αποκτήσει τον έλεγχο.

Αν και έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές μελέτες γύρω από το θέμα της διαταραχής της χλωρίδας του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων και βραβείων Νόμπελ (1908 Έλαϊ Μέτσνικοφ), η σύγχρονη ιατρική ουσιαστικά αγνόησε την συνεισφορά του και ευνόησε την παραγωγή αντιβιοτικών και άλλων μικροβιοτικών φαρμάκων. Αυτό είχε ως συνέπεια πολλά παθογόνα μικρόβια να καταστούν ανθεκτικά στα φάρμακα.

Σε αυτά τα «δυνατά» μικρόβια, οφείλονται σήμερα οι συχνές λοιμώξεις από σταφυλόκοκκους και στρεπτόκοκκους, διάφορους ιούς, μύκητες κ.λπ. Επίσης πολλά άλλα βακτήρια έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε ορισμένα είδη αντιβιοτικών.

Σχεδόν πίσω από κάθε ασθένεια, όπως το σύνδρομο διαπερατού εντέρου, η σπαστική κολίτιδα, η Νόσος του Κρον κ.α., η αιτία που κρύβεται είναι η διαταραχή στη χλωρίδα του εντέρου.

Τα φιλικά στον ανθρώπινο οργανισμό βακτήρια τροποποιούν το ph του παχέως εντέρου και παράλληλα παράγουν αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ενώσεις που ανταγωνίζονται τα παθογόνα βακτήρια. Επίσης, διαδραματίζουν το σημαντικό ρόλο, να διεγείρουν τη δράση των μακροφάγων (κύτταρα του ανοσοποιητικού) και να συμμετέχουν στην παραγωγή ενζύμων.

Υπάρχει ειδική σύνδεση ανάμεσα στην ανοσοβιολογική αντίδραση του οργανισμού και στα διάφορα είδη βακτηριδίων που υπάρχουν στο έντερο. Ορισμένα είδη βακτηριδίων έχουν μια σημαντική επιρροή στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και με τη δράση τους ενισχύονται οι ανοσοποιητικοί μηχανισμοί και παράλληλα ελέγχονται οι υπερβολικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά συνέπεια, τα προβιοτικά βακτηρίδια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους ανθρώπους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζει αδυναμία στην αντίδραση σε συγκεκριμένες ουσίες.

Μπορούμε να ισχυροποιήσουμε την αποτελεσματικότητα ενός σκευάσματος με πρεβιοτικά και προβιοτικά αν προσθέσουμε και φυτικές ουσίες. Οι σπόροι από Μαύρο Κύμινο συμβάλλουν ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη δραστικότητα στην εξισορρόπηση του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Μαύρου Κύμινου είναι:

  • Δυναμώνει και αναζωογονεί το αμυντικό σύστημα και αποβάλλει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
  • Έχει άμεση επίδραση στα αναπνευστικά όργανα (κυρίως άσθμα), στις διάφορες αλλεργίες που προέρχονται από τη γύρη και στην εξασθένηση του οργανισμού. Περιέχει nigellone, η οποία προστατεύει από τους βρογχικούς σπασμούς που έχουν προκληθεί από την ισταμίνη (ίσως αυτό να εξηγεί τη χρήση του για να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του άσθματος, της βρογχίτιδας, του βήχα και της αλλεργίας). Η παρουσία αντικαρκινικής στερόλης, της beta sitosterol, προσδίδει αξιοπιστία στην παραδοσιακή χρήση της για τη θεραπεία αποστημάτων, αλλά και όγκων του εντέρου, του παγκρέατος και του συκωτιού.
  • Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του παχέος εντέρου και βοηθά στην αποτοξίνωση της χλωρίδας του εντέρου (οι τοξίνες του εντέρου δημιουργούν αρτηριοσκλήρυνση-καρδιαγγειακά, αλλεργίες κα.).
  • Μαζί με την αποτοξίνωση του παχέος εντέρου, έχει θετική επίδραση στο μεταβολισμό και είναι καλό βοήθημα για την ανάκτηση του φυσιολογικού βάρους στα υπέρβαρα άτομα.
  • Βοηθάει στον καθαρισμό από Candida Albicans.
  • Αποτοξινώνει από τις ελεύθερες ρίζες.

Ένας τέτοιος συνδυασμός από προβιοτικά, πρεβιοτικά και φυτικές ουσίες είναι εξαιρετικά χρήσιμος καθώς προσφέρει ένα ισορροπημένο, σταθερό ανοσοποιητικό σύστημα, με μόνιμη εξισορρόπηση των βακτηριδίων του εντέρου μέσω ενίσχυσης της υγείας των φιλικών μικροοργανισμών. Επαναφέρει την υγεία της χλωρίδας μετά από χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων και συμβάλλει στην αποτελεσματική αποβολή των κοπράνων, βοηθώντας τόσο στη διάρροια όσο και στη δυσκοιλιότητα. Τέλος αντιμετωπίζει σε βάθος τις αλλεργίες που ξεκινούν από το έντερο, (με τη βοήθεια των σπόρων κύμινου) και βοηθά στη σύνθεση των βιταμινών Β & Κ και ενζύμων, όπως η λακτάση.