Άσθμα: Βότανα που βοηθούν στην αντιμετώπισή του

Κατηγορία Βότανα
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013 23:24 Διαβάστηκε 1338 φορές
Issue 57


του Harald Gaier

Oι λεγόμενες σημαντικές εξελίξεις της σύγχρονης ιατρικής στη θεραπεία για το άσθμα είναι στην πραγματικότητα προσαρμογές της παλαιάς τεχνογνωσίας των βοτανολόγων.

Περίπου από το 2800 π.Χ. τα μυτερά σαν βελόνες κλαδιά του κινέζικου φυτού Ma Huang (Εφέδρα), έχουν χρησιμοποιηθεί από την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική με επιτυχία σε περιπτώσεις άσθματος ελαφριάς ή μέτριας σοβαρότητας. Τον 16ο αιώνα μ.Χ., ο γιατρός φαρμακολόγος Li Shih-Chen το αναφέρει ως θεραπεία του άσθματος στο τεράστιο βιβλιογραφικό έργο του, που εξακολουθεί να θεωρείται ως έγκυρη αναφορά για την ανατολίτικη βοτανική ιατρική.

Το Ma-Huang, ένα μέλος της οικογένειας Gnetales, μοιάζει με αλογοουρά. Συνδέεται στενά με το Welwitschia mirabilis της Νότιας Αφρικής. Η Ephedra helvetica, άλλο ένα συγγενικό φυτό, χρησιμοποιείται από βοτανολόγους στην Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Ένα άλλο σχετικό βότανο είναι η Ephedra distachya, το κοινό πεύκο της Περσίας και της Ινδίας, που ανακουφίζει γρήγορα βρογχοσπασμούς (RF Weiss, Herbal Medicine, AB Arcanum, Gothenburg, 1988).

Το 1926, η φαρμακευτική εταιρεία Merck παρήγαγε μια συνθετική μορφή της Εφέδρας, το αλκαλοειδές εφεδρίνη. Αυτό, όπως και το φυτικό φάρμακο, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως, ενώ και τα δύο έχουν διερευνηθεί επικριτικά με την πάροδο των ετών (Br J Clin Pharmacol, 1976, 3). Ωστόσο, η φυσική μορφή έχει αποδειχθεί ότι έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι του συνθετικού προϊόντος: είναι καλύτερα ανεκτή από τον ασθενή, προκαλώντας λιγότερα καρδιακά προβλήματα όπως ταχυπαλμία και υπέρταση. Αποτελεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι αν η ρίζα της Εφέδρας περιλαμβάνεται στην παρασκευή από τα κλαδιά αυτού του φυτού, μειώνονται τα καρδιακά προβλήματα. Τα αποκλειστικά φάρμακα του άσθματος, Benylin και Sudafed, που είναι παρασκευασμένα από συνθετική εφεδρίνη, είναι γνωστά για την έντονη διεγερτική επίδρασή τους στην καρδιά.

Το Khellah, ένα μέλος της οικογένειας του καρότου, το οποίο φύεται στην Αίγυπτο και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί είτε να εμποδίσει τις κρίσεις άσθματος ή να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα και τη σοβαρότητά τους (GV Anrep and others, J Pharm Pharmacol, 149, 3; and W Martindale, The Extra Pharmacopoeia, vol 1, Pharmaceutical Press, London 1958). Το Khellah απορροφάται γρήγορα όταν λαμβάνεται από το στόμα, έτσι δεν απαιτούνται ενέσεις. Αν και συνήθως θεωρείται ως ένα προληπτικό παρά θεραπευτικό μέτρο, η αντισπασμωδική δράση του διαρκεί για περίπου 6,5 ώρες, περισσότερο από εκείνη των σύγχρονων φαρμάκων κατά του άσθματος. Η τοξικότητά του είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου παρενέργειες, ακόμα και όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου (RF Weiss, Herbal Medicine, AB Arcanum, Gothenburg, 1988).

Η τελευταία καθιερωμένο παράγωγο φάρμακο του Khellah είναι το χρωμογλυκανικό δινάτριο (DSCG), που κυκλοφόρησε στο εμπόριο από την εταιρεία Fisons ως Intal. Σκοπός του είναι να αποτρέπει τις κρίσεις άσθματος. Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να προκαλέσει βήχα, ερεθισμό του λαιμού και βρογχικό σπασμό (MIMS, July 1992). Το Μύρο από την άλλη πλευρά, είναι μια χρήσιμη θεραπεία, που λαμβάνεται μαζί με άλλα φάρμακα ανακούφισης του άσθματος, σε περιπτώσεις που το άσθμα προκαλείται από καταρροϊκή λοίμωξη της αναπνευστικής οδού και των βρογχιόλιων (R W Davey and others, Comp Med Res, Jan 1990). Έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό κατά 20 στελεχών μικροβιακών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θεωρούνται από τη συμβατική ιατρική ως πολύ ανθεκτικά στα φάρμακα.

Ο Harald Gaier είναι εγγεγραμμένος φυσικοπαθητικός, οστεοπαθητικός και ομοιοπαθητικός.