Ο Ρόλος της Συμβουλευτικής στην αποκατάσταση της Ψυχικής Υγείας του Ανθρώπου

Κατηγορία Διάφορα
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 1584 φορές
Issue 51


Γράφει η Κατερίνα Μαυροειδή, Συμβουλευτική ψυχολόγος, Συνθετική ψυχοθεραπεύτρια

Η Επιστήμη της Συμβουλευτικής ασχολείται με την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου καθώς και με την προώθηση της αυτογνωσίας του. Έχει ως στόχο να βοηθήσει τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει και να αναπτύξει τις εσωτερικές του δυνάμεις και δυνατότητες στον μέγιστο δυνατό βαθμό.Η Συμβουλευτική ξεκίνησε ''άτυπα'' από τότε που ξεκίνησαν και οι ανθρώπινες σχέσεις. Εξελίχθηκε σε Επιστήμη και μέσα από επιστημονικές θεωρίες της ανθρώπινης προσωπικότητας και συμπεριφοράς πέτυχε να γίνει πιο αποτελεσματική και ευεργετική για τον άνθρωπο. Μολονότι το ρήμα ''Συμβουλεύομαι'' σημαίνει ζητώ από κάποιον να μου δώσει μια συμβουλή για να λύσω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, π.χ. συναισθηματικό ή οικονομικό, η Συμβουλευτική δεν κάνει αυτό, αλλά διευκολύνει τον άνθρωπο να κατανοήσει καλύτερα τί του συμβαίνει, τον ενθαρρύνει να θέσει τους προσωπικούς του νέους στόχους και να βρει διέξοδο από τις προσωπικές του δυσκολίες, όσο ακατόρθωτο κι αν φαντάζει αρχικώς αυτό. Δεν δημιουργεί λοιπόν εξαρτημένα άτομα που ακολουθούν νόρμες, αλλά βοηθά δείχνοντας τους πώς να ανεξαρτητοποιηθούν, να αυτονομηθούν και πώς να αποκτήσουν ή να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων για να ζήσουν μια γεμάτη, ποιοτική, πραγματική ζωή. Η Συμβουλευτική είναι μια εμπιστευτική διαδικασία με κύριο χαρακτηριστικό της την συζήτηση και απαιτεί ένα ιδιαίτερο προφίλ από την πλευρά του ψυχικού συμβούλου με εκπαίδευση, ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση, εμπειρία και κυρίως μεγάλη αγάπη. Υπάρχουν διάφορες σχολές σκέψης που υποστηρίζουν την Συμβουλευτική πρακτική, όπως η Γνωσιακή- Συμπεριφορική, η Ψυχοδυναμική, η Προσωπική, η Υπαρξιακή, η Συστημική, η Συνθετική και άλλες κύριες προσεγγίσεις. Οι πλέον συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους απευθύνεται κάποιος στην Συμβουλευτική είναι οι εξής:

Συναισθηματικός Πόνος: Όλοι ζούμε εμπειρίες που μας προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα και πόνο. Κάποια στιγμή η πίεση ή ο πόνος που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα έντονος και μας εμποδίζει να λειτουργήσουμε όπως θα θέλαμε στην καθημερινότητά μας. Στόχος είναι οι αιτίες που προκαλούν τις δυσκολίες να κατασταλάξουν, τα συμπτώματα να ανακουφιστούν και να αποκατασταθεί η συναισθηματική ισορροπία του ατόμου.

Θέματα Σχέσεων: Πίεση και άγχος που προέρχεται από δυσκολίες με την/τον σύντροφο, τους γονείς, τα παιδιά, τους συνεργάτες ή γενικότερα κάποιους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους. Οι ανθρώπινες σχέσεις ανέκαθεν αποτέλεσαν τον πλέον ρυθμιστικό παράγοντα για την διάθεση, την έκφραση και την ανάπτυξη του ατόμου, καθώς μέσα από την συναναστροφή αλλά κυρίως μέσα από τα αναπτυσσόμενα μεταξύ των ανθρώπων συναισθήματα, το άτομο βρίσκει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του.

Πένθος: Το γεγονός ενός βίαιου αποχωρισμού από αγαπημένο πρόσωπο ή κατάσταση μέσω χωρισμού, θανάτου ή άλλης μορφής μη αναστρέψιμη παύση. Η συναισθηματική αυτή κατάσταση συνοδεύεται από έντονο πόνο, θλίψη, φόβο, απόγνωση, ενοχή και συχνά εκφράζεται με θυμό, αποχή από κάθε κοινωνική εκδήλωση, απώλεια ενδιαφέροντος για κάθε είδους δραστηριότητα που προηγουμένως προκαλούσε ευχαρίστηση, απότομες αυξομειώσεις βάρους, έντονες δυσκολίες στον ύπνο αλλά και με άλλου είδους εκφράσεις που διαφέρουν αναλόγως με την αδυναμία ή δυσκολία προσαρμογής του ατόμου στις νέες συνθήκες.

Τραυματικές Εμπειρίες: Ψυχική και Σωματική κακοποίηση, βία. Η επιθετική συμπεριφορά βρίσκει χώρο έκφρασης σε πολλές, διαφορετικές μορφές και καταστάσεις βίας. Η Ψυχολογική, συναισθηματική, σωματική, λεκτική ή ακόμα και οικονομική βία είναι μόνο κάποιες από τις μορφές βίας που συναντάμε γύρω και μέσα μας καθημερινά. Η αδυναμία αντίδρασης στην βία παρόλα αυτά αποτελεί πολυπαραγοντικό φαινόμενο καθώς δεν είναι μόνο αποτέλεσμα ψυχικής αδυναμίας του ατόμου να αντιδράσει στην ασκούμενη βία αλλά αποτελεί και μορφή συμβιβασμού σε ένα προβαλλόμενο και συνεχώς διογκούμενο σύστημα βίας στο οποίο οι κοινωνίες δείχνουν να προσαρμόζονται και τελικώς να αποδέχονται μέσω της απραξίας.

Σεξουαλικά Προβλήματα: Η δυσκολία να ικανοποιηθεί κανείς σεξουαλικά καθώς και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες είναι καταστάσεις που παρουσιάζονται συχνά στην ζωή μας.

Προσωπική Ανάπτυξη - Αυτογνωσία: Η ανάγκη και η απόφαση του ατόμου να γίνει αυτό που θα ήθελε να είναι γνωρίζοντας τον πραγματικό του εαυτό, αναγνωρίζοντας την προσωπικότητα και βελτιώνοντας τις φθοροποιούς τάσεις και δεσμεύσεις.

Ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας κι ας προσπαθήσουμε να βάλουμε ποιότητα στην ζωή μας. Όπως είπε και ο Φρίτζ Πέρλς, ''Εγώ είμαι Εγώ κι Εσύ είσαι Εσύ! Δεν βρίσκομαι σε αυτόν τον κόσμο για να ζήσω σύμφωνα με τις δικές σου προσδοκίες και δεν βρίσκεσαι σε αυτόν τον κόσμο για να ζήσεις σύμφωνα με τις δικές μου. Αν συναντηθούμε εμείς οι δυο θα είναι πολύ ωραία, αλλιώς δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Εγώ είμαι εγώ κι εσύ είσαι εσύ!''.