Συμπτώματα και κρίσεις πανικού με το βλέμμα του ολιστικού θεραπευτή

Κατηγορία Διάφορα
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 4060 φορές
Issue 52


Γράφει η Δάφνη Μάνου, Ρεφλεξολόγος - Ολιστική θεραπεύτρια

Τα συμπτώματα και οι κρίσεις πανικού είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί στις μέρες μας όλο και περισσότερους ανθρώπους. Οι πάσχοντες φθάνουν στους εναλλακτικούς θεραπευτές, αφού έχουν κάνει πορεία αναζήτησης στο χώρο της συμβατικής ιατρικής αναφορικά με τις σωματικές τους ενοχλήσεις. Αυτός είναι και ο ασφαλέστερος δρόμος. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να αποκλεισθεί ότι ο άνθρωπος που υποφέρει, δεν κινδυνεύει.Τα συμπτώματα που αναφέρονται είναι: δύσπνοια, κόμπος στο λαιμό, ταχυκαρδία, ζάλη, μυϊκές συσπάσεις, λιποθυμική τάση, αίσθημα μυρμηγκιάσματος. Επίσης πόνος με σφίξιμο στο στήθος (φόβος εμφράγματος), αίσθημα πίεσης στο κεφάλι, βάρος και πόνοι (φόβος για ύπαρξη όγκου). Συνήθης είναι και η ανησυχία για την ισορροπία της πίεσης (φόβος εγκεφαλικού).

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από συμπτώματα πανικού δεν ησυχάζουν. Υπάρχει ένα συνολικά ταραγμένο πεδίο ύπαρξης και καθημερινότητας.

Η «απόλυτη αναγκαιότητα» να τα καταφέρει όλο και περισσότερο, με όλο και δυσμενέστερες συνθήκες, «υποχρεώνει» το σημερινό άνθρωπο να γίνεται έρμαιο της στιγμής. Έρμαιο μιας καθημερινότητας που βήμα-βήμα τού αφαιρεί την επιλογή, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, το όνειρο, την πρωτοβουλία. Στο όνομα της αναγκαιότητας της επιβίωσής του, νοιώθει να του αφαιρείται η ελευθερία και μαζί η «ανάσα» του. Συχνά φτάνει να λέει: ‘Πω! πω! Σήμερα ούτε ανάσα δεν πήρα’.

Τα σωματικά συμπτώματα είναι τα «καμπανάκια» ειδοποίησης. Κάτι δεν κάνουμε καλά, κάτι πρέπει να αλλάξει. Αδυνατούμε να σταματήσουμε και να αφουγκραστούμε αυτά τα καμπανάκια γιατί χρειάζεται να κάνουμε αλλαγές, για τις οποίες πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Νοιώθοντας όμως ότι δεν έχουμε την ελευθερία να αποφασίζουμε, τα αγνοούμε λέγοντας: ‘δεν γίνεται’, ‘δεν υπάρχει χρόνος’. Έτσι έρχονται τα συμπτώματα και σημαίνουν συναγερμό.

Αναπνοή
Ο βασικός και κυρίαρχος δρόμος, μέσα από τον οποίο εμφανίζονται τα συμπτώματα, είναι η λειτουργία της αναπνοής. Μειώνοντας άθελά μας το εύρος της αναπνοής, ταλαιπωρούνται και υποφέρουν όλες οι σωματικές λειτουργίες. Η απορύθμιση της αναπνοής επιφέρει κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση όλου του σωματικού συστήματος. Συσφίγγονται οι μύες με αποτέλεσμα να έχουμε το αίσθημα συνεχούς και καθολικής πίεσης. Η μη «χαλαρή» λειτουργία του διαφράγματος παρεμποδίζει την αναπνοή. Ακολουθώντας τον θεραπευτικό δρόμο που θα επιλέξουμε, γρήγορα βλέπουμε ότι βελτιώνοντας την αναπνοή αρχίζουν σιγά σιγά να υποχωρούν τα συμπτώματα.

Αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού με ολική-ολιστική προσέγγιση
Αρχικά η ξεκάθαρη και βαθιά επικοινωνία θεραπευτή-θεραπευόμενου, θα ξεκαθαρίσει πώς προκύπτουν τα συμπτώματα. Διώχνοντας σιγά-σιγά την ανησυχία και το φόβο, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη, την επαφή με το σώμα του, την «παρουσία» στον εαυτό του.

Θεραπευτική μάλαξη
Στα χέρια του έμπειρου θεραπευτή η επαφή-αφή, έρχεται να επανασυνδέσει την αίσθηση κάθε περιοχής του σώματος. Η ανακούφιση που εκφράζουν οι θεραπευόμενοι, όταν έρχονται σε επικοινωνία με τις «χαμένες» περιοχές του εαυτού τους, είναι εκπληκτική.

Οι πνεύμονες μέσα στον κλειδωμένο απ’ την ένταση θώρακα, η ωμική ζώνη, ο αυχένας, η βάση του κρανίου, και γενικά όλοι οι μύες, είναι σφιγμένα και πονούν. «Μαλακώνοντας» τις εντάσεις, διευρύνεται ο ζωτικός χώρος του σώματος και ξαναβρίσκει την «ανάσα» του. Μέσα στο χάδι της μάλαξης, ξαναβρίσκουν το «χώρο» τους μέσα στο χώρο, την τρυφερότητα και την παρηγοριά.

Ασκήσεις αναπνοής
Δουλεύοντας με αναπνευστικές ασκήσεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος και τα συμπτώματα στη διάρκεια της ημέρας. Ένα πρόγραμμα δέκα λεπτών πριν τον ύπνο, βοηθά τη συνεχή βελτίωση της αναπνοής, του νευρικού και του μυο-σκελετικού συστήματος.

Η ρεφλεξολογία
Η ρεφλεξολογία είναι μία θεραπευτική μέθοδος που υποστηρίζει πολύ βαθειά, εύστοχα, καθοριστικά τον άνθρωπο που ταλαιπωρείται από συμπτώματα και κρίσεις πανικού. Μέσω των ανακλαστικών σημείων, ενεργοποιεί τη θεραπευτική δύναμη – λειτουργία των οργάνων και των συστημάτων του σώματος. Οι περιοχές «συστοιχίας» καθώς χαρακτηρίζονται, θα χαλαρώσουν το σώμα και θα δώσουν κινητικότητα στη «ζωτική ενέργεια». Οι πνεύμονες, το διάφραγμα, το κυκλοφορικό, η καρδιά, ο εγκέφαλος αλλά και το σύνολο της ανθρώπινης ύπαρξης ανακουφίζονται. Οι «χυμοί» του σώματος, ξαναβρίσκουν την κινητικότητά τους και τροφοδοτούν και πάλι με «υγεία» τα όργανα και τους ιστούς. Είναι χαρακτηριστική η έκφραση που πολλοί θεραπευόμενοι χρησιμοποιούν, ολοκληρώνοντας μια ρεφλεξολογική συνεδρία: «νιώθω μεγάλη ανακούφιση, αισθάνομαι να ξαναγεννήθηκα!».

Τα ανθοϊάματα
Τα ανθοϊάματα είναι ένα εξαιρετικό θεραπευτικό εργαλείο, με το οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε παράλληλα το ψυχοδιανοητικό – ενεργειακό πεδίο του θεραπευόμενου. Η «ευλογία» που περιέχουν από τη δύναμη της φύσης, μπορεί να γίνει μεγάλος και καθοριστικός βοηθός-υποστηρικτής για να αντιμετωπίσει τους φόβους, τις ανασφάλειες, αλλά και κάθε τι που έχει «ξεφύγει» από το «ισορροπημένο» πεδίο. Η νοητική σύγχυση, οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις (νοητικό γαϊτανάκι), αλλά και κάθε σημείο του ψυχο-διανοητικού φάσματος μπορεί να υποστηριχθεί και να ισορροπήσει.

Ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία, κατά τη γνώμη και την εμπειρία μου, είναι η μεγάλη «αναγκαιότητα», αλλά ταυτόχρονα και μια τεράστια ευκαιρία σχετικά με το θέμα που επεξεργαζόμαστε. Ο άνθρωπος που έχει «φτάσει» στα συμπτώματα ή τις κρίσεις πανικού, είναι με βεβαιότητα ένας άνθρωπος που νοιώθει εγκλωβισμένος.

Ο εγκλωβισμός αυτός, μπορεί να αφορά σχετικά πρόσφατες συνθήκες στη ζωή και την καθημερινότητα, πιθανότατα όμως αφορά τη γενικότερη δομή της προσωπικότητας. Ο εντοπισμός της ευαλωτότητας στην καθημερινότητα και στις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς και των αιτίων που μας «προσβάλλουν», με την πολύτιμη βοήθεια του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή μπορεί να μας απελευθερώσει. Ο ειδικός της ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί το νήμα της επανασύνδεσης, με τις ρίζες του εαυτού και τη βαθύτερη δύναμη της ύπαρξής μας.

Ο θεμελιώδης και κεντρικός άξονας σε κάθε θεραπεία είναι η σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου. Η εμπιστοσύνη και η σιγουριά που προκύπτουν από το μοίρασμα μέσα στη θεραπευτική σχέση, δημιουργούν το σταθερό πεδίο για την ισορροπία της ύπαρξης.

Κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή, μοναδική οντότητα. Μπορεί λοιπόν να αναζητήσει και θα βρει τη θεραπεία που αρμόζει σε εκείνον. Το σημαντικότερο όλων είναι να πούμε ένα μεγάλο ΝΑΙ. Από εκεί και πέρα, το ταξίδι του καθ’ ενός είναι το δικό του, ένα και μοναδικό. < /p>