Sotai & Stretching Corrective Bodywork - Άμεση ανακούφιση από πόνους και εντάσεις

Κατηγορία Διάφορα
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 1689 φορές
Issue 54


Γράφει η Ιλάειρα Μπουρατίνου

“Sotai” στα Ιαπωνικά σημαίνει “εύκολη κίνηση του σώματος”. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ειδικών διορθωτικών κινήσεων και χειρισμών του σώματος που αποβλέπει στην άμεση ανακούφιση από εντάσεις, πόνους και αλλά προβλήματα υγείας. Βελτιώνει τη ροή της ενέργειας, τη στάση και την ευθυγράμμιση του σώματος, ενώ τονώνει τη φυσική κατάσταση με ήπιο και ακίνδυνο τρόπο.


Το Sotai βασίζεται στο έργο του Ιάπωνα Keizo Hashimoto, ο όποιος μετά από πολυετή εργασία ως ιατρός, έκανε δύο άπλες παρατηρήσεις:


  • Σε πολλές περιπτώσεις, η λανθασμένη κίνηση του σώματος ευθύνεται για ποικιλία προβλημάτων υγείας.
  • Διάφορες παθολογικές καταστάσεις βελτιώνονται αμέσως, όταν διορθώνονται ορισμένες κινήσεις. Σύμφωνα με τη θεωρία του Sotai, η υγεία εκφράζεται ως κατάσταση δυναμικής ισορροπίας και έτσι είναι απαραίτητο να διορθώνονται οι μικρές ανισορροπίες, πριν εξελιχθούν σε παθολογικές καταστάσεις ή ασθένεια. H χρήση του Sotai έχει δώσει θεαματικά αποτελέσματα στην πρόληψη και θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Στο Sotai εφαρμόζεται μια σειρά από ήπιες ή/και δυναμικές τεχνικές, που συνδυάζουν ισοτονικές και ισομετρικές συσπάσεις των μυών, διατάσεις και πιέσεις ειδικών σημείων. Xωρίζεται σε δύο κατηγορίες: “Self Sotai”, οι τεχνικές που εφαρμόζει κανείς μόνος του και “Sotai with helper”, εκείνες που απαιτούν την καθοδήγηση ενός θεραπευτή.

Οι τεχνικές αυτές βοηθούν αποτελεσματικά το σώμα να ανακτήσει το σωστό, δηλαδή τον πιο εύκολο τρόπο κίνησης και έτσι να απαλλαγεί από τις λανθασμένες πιέσεις, που παρεμποδίζουν τη σωστή ροή της ενέργειας τόσο στο σωματικό όσο και στο ψυχο-συναισθηματικό επίπεδο. Ταυτόχρονα εξισορροπούνται οι λειτουργίες του νευρομυϊκού συστήματος μέσω της επίδρασης που ασκείται στα όργανα Golgi και την νευρομυϊκή άτρακτο.

Mέσω της σωστής και συστηματικής εφαρμογής του Sotai, οι μύες έρχονται στο ‘φυσικό’ τους σχήμα, δυνατοί και ευλύγιστοι, όχι σφιγμένοι ούτε πλαδαροί ή αδύναμοι. Παράλληλα οι συσπάσεις και οι διατάσεις των μυών βελτιώνουν αμέσως την κυκλοφορία του αίματος, της λέμφου και της ενέργειας που ρέει στους μεσημβρινούς και τα αγγεία. Λόγω της σημασίας που δίνει το Sotai στην ανάπτυξη της σωστής (κοιλιακής) αναπνοής, μαλάσσονται τα εσωτερικά όργανα και τα αγγεία. Εξασφαλίζεται έτσι, η καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων, ιστών και οργάνων. Έτσι μεγιστοποιούνται οι σωματικές δυνατότητες και βελτιώνεται η απόδοση των αθλητών, χορευτών και άλλων επαγγελματιών που έχουν μεγάλες απαιτήσεις από το σώμα τους.

Mια από τις ιδιαιτερότητες της μεθόδου συνίσταται στο ότι οι ασκήσεις είναι τόσο εύκολες ώστε όλοι μπορούν να τις κάνουν, ακόμα και όσοι βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία, σε περίοδο εγκυμοσύνης, σε προχωρημένη ασθένεια ή σε κατάσταση αδυναμίας του οργανισμού.

Οι βασικές αρχές του Sotai εφαρμόζονται και σε άλλους τομείς, όπως στις προσωπικές σχέσεις, στην εργασία και γενικά στην αντιμετώπιση διαφόρων δύσκολων καταστάσεων στη ζωή.

Στην Ιαπωνία, το Sotai έχει συνδυαστεί με το βελονισμό και το Σιάτσου από πολλούς γνωστούς θεραπευτές, όπως ο Masunaga και ο Dr. Manaka. Στη Δύση, το Sotai έχει εφαρμοστεί μονό του ή σε συνδυασμό με το σιάτσου, το βελονισμό, τη φυσιοθεραπεία, την οστεοπαθητική, το μασάζ, τη ρεφλεξολογία, τη γιόγκα κ.ά.

Στις σημαντικότερες περιπτώσεις εφαρμογής του Sotai συγκαταλέγονται: η ένταση, η δυσκαμψία και ο πόνος γενικά, οι θλάσεις, οι τραυματισμοί, οι συμφύσεις και η σύσπαση μυών, περιτονιών και άλλων μαλακών ιστών, η αδυναμία, παράλυση και ατροφία των μυών, οι ρευματικοί πόνοι, η οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο, η σκολίωση, η κώφωση, η αρθρίτιδα, η αγκύλωση, η οστεοπόρωση, η περιαρθρίτιδα, η θυλακίτιδα, η τενοντίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλακάς, η νόσος του κινητικού νευρώνα, η ημιπληγία, η πάρεση, οι νευραλγίες γενικά, η ισχιαλγία, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η ημικρανία, το άγχος, οι αϋπνίες, η κόπωση, η έλλειψη συγκέντρωσης, η κατάθλιψη, η αδυναμία της αναπνοής, το άσθμα και ο χρόνιος βήχας, η αυξημένη ή η μειωμένη πίεση, η αναιμία, το οίδημα, το φούσκωμα της κοιλιάς, η χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια, η κολίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η πρόπτωση οργάνων, η δυσκολία στη σύλληψη, τα προβλήματα στύσης, και ποικιλία γυναικολογικών προβλημάτων.

H Iλάειρα Mπουρατίνου διδάχθηκε το Sotai στο Λονδίνο το 1992, από την kiku Myazaki, μαθήτρια του Keizo Hashimoto. Το διδάσκει από το 1996 στην Ελλάδα και την Αγγλία. Στις θεραπείες της συνδυάζει τον βελονισμό και το σιάτσου με το Sotai.