Ολιστική ογκολογία: Η σύγχρονη ελπίδα των πασχόντων [ομοιοπαθητική]

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 21:30 Διαβάστηκε 2172 φορές
Issue 47

Η Ολιστική Ογκολογία, όπως μορφοποιείται σήμερα τόσο σε χώρες της ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ και σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, χρησιμοποιεί τις καλύτερα τεκμηριωμένες συμβατικές θεραπευτικές (χειρουργική, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία,κτλ), αλλά και τις καλύτερα τεκμηριωμένες φυσικές θεραπευτικές. Ο στόχος είναι να αντιμετωπισθεί η διαγνωσμένη κακοήθης νόσος που εμφανίζεται συνήθως με την μορφή κακοήθους όγκου, αλλά και να προληφθούν οι υποτροπές (τοπικές ή με τη μορφή μεταστάσεων) και να μετριασθούν οι όποιες βλαπτικές επιδράσεις αυτής της ίδιας της συμβατικής θεραπευτικής στην γενικότερη οικονομία του οργανισμού και στην ποιότητα ζωής και την ευεξία του ίδιου του πάσχοντα.

Γράφει ο Δρ.Τάσος Βαρθολομαίος,Ιατρός,PhD,MFHom

Η Ολιστική Ογκολογία ενθαρρύνει και υποστηρίζει ενεργά ένα πραγματικά υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος να βοηθά ουσιαστικά τους αυτοθεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού στην πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου. Μέσα στα πλαίσια αυτά περιλαμβάνονται στρατηγικές ελέγχου των επιπτώσεων του stress, ενθάρρυνσης της φυσικής άσκησης, των δημιουργικών δραστηριοτήτων και του εμπλουτισμού της διατροφής με αντικαρκινικές τροφές. Μέσω αυτής της προσέγγισης ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα, μετριάζονται οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις που συντηρούν πολλές φορές παθολογικές δυναμικές προς την κατεύθυνση του καρκίνου, εξουδετερώνονται τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού στον μεσοκυττάριο χώρο που ενθαρρύνουν τις διαδικασίες καρκινογένεσης, και αποκαθίστανται οι διαταραγμένες ορμονικές και νευροφυσιολογικές διαδικασίες, δηλαδή το σύστημα πληροφοριών του οργανισμού.

H Ομοιοπαθητική έχει τις πιο τεκμηριωμένες προοπτικές, μεταξύ των εναλλακτικών θεραπειών, για να παίξει ένα ουσιαστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπευτική του οργανισμού του καρκινοπαθούς και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση. Εξάλλου, σύμφωνα με την Κλασσική Παθολογική Ανατομική, ο καρκίνος συνιστά «νόσο»που αφορά όλο τον οργανισμό, ενώ ο όγκος (καρκινωμα, σάρκωμα,κτλ) αποτελεί την εντοπισμένη «πάθηση», που είναι συνέπεια ασφαλώς της νόσου. Ενώ, όμως, η Συμβατική Ογκολογία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στον όγκο, την «πάθηση», η Ολιστική Ογκολογία επικεντρώνει και στα δύο: και στη «νόσο», δηλαδή στον οργανισμό σαν σύνολο, και βέβαια και στην «πάθηση» δηλαδή τον όγκο. Η Ομοιοπαθητική, σαν κατεξοχήν ολιστική πληροφορική προσέγγιση, μπορεί να επηρεάσει τόσο το σύνολο του οργανισμού του καρκινοπαθούς, που είναι και ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την μακρόχρονη πρόγνωση, όσο και το μικροπεριβάλλον των καρκινικών κυττάρων, το οποίο είναι το πλέον αποφασιστικό για την τοπική εξέλιξη του όγκου αλλά και για την δυναμικότητα μετάστασης, σύμφωνα με την σύγχρονη ιατρική βιβλιογραφία.

Τόσο η παραδοσιακή Ομοιοπαθητικη, όπως οικοδομήθηκε από τον Ιπποκράτη και τον Hahnemann, όσο και η μοντέρνα όπως διαμορφώθηκε από τον Reckeweg, την Βastide, τον Benveniste και άλλους εξέχοντες ακαδημαϊκούς, έχει την δυναμικότητα να υπεισέρχεται ευεργετικά σε όλα τα στάδια της παθογένειας και εξέλιξης του καρκίνου. Ήδη η ιατρική βιβλιογραφία εμπλουτίζεται με ταχείς ρυθμούς στο πεδίο της Ολιστικής Ογκολογίας και αποτελεί πλέον, τουλάχιστον επιστημονικά, παράλειψη η μη χρησιμοποίηση αξιόπιστων και τεκμηριωμένων τομέων της Εναλλακτικής Ιατρικής στην αγωγή των καρκινοπαθών.

Η ανάπτυξη και η εξέλιξη του καρκίνου στην Ολιστική Ογκολογία απεκδύεται με ραγδαίο ρυθμό από κάθε έννοια μυστηρίου, μια και η ολιστική, κυρίως ομοιοπαθητική, προσέγγιση μιλάει τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότερο τη γλώσσα της Κλασσικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής και η σχετική ιατρική βιβλιογραφία (PubMed, κτλ) εμπλουτίζεται όλο και πιο γόνιμα στο πεδίο αυτό. Παράλληλα, η δογματικότητα και η απόρριψη της συμβατικής ιατρικής, που χαρακτήριζε σχολές ομοιοπαθητικής του παρελθόντος, έχει υποχωρήσει πλέον μπροστά στις νέες γνώσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και δεν επιτρέπει να υπεισέρχονται προκαταλήψεις από οποιαδήποτε πλευρά.

Στην σημερινή επιστημονική – θεραπευτική πραγματικότητα, πλέον, επιβάλλεται:

1)   να συμμετέχει ενεργά η Ομοιοπαθητική στην πρόληψη των παθήσεων, με έμφαση στο Ομοιοπαθητικό ιστορικό στους ετήσιους ελέγχους υγείας (check up)

2)   να γίνεται η ενδεδειγμένη, ολιστικά και παθολογικά προσανατολισμένη, ομοιοπαθητική αγωγή σε όλους τους πάσχοντες από καρκίνο, παράλληλα με την ενδεικνυόμενη Συμβατική Ιατρική, η οποία είναι καθόλα σεβαστή.