Η Ομοιοπαθητική στα Προβλήματα της Εγκυμοσύνης

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:45 Διαβάστηκε 3562 φορές
Issue 48

Γράφει ο ομοιοπαθητικός Λύσανδρος Μυγιάκης (Diploma British Institute of Homeopathy)
διευθύνων στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Πάνω από τις συμβατικές φόρμουλες που είναι αποκρυσταλλωμένες μέσα στην κρούστα των προκαταλήψεων υπάρχει γνώση που διαχέεται σα να ήταν στον αέρα.
Λόγια Σοφίας.

Πολλές φορές τίθεται η ερώτηση εάν η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει την γυναίκα στα προβλήματα υγείας που μπορεί να συναντήσει κατά στη διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης της και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην έγκυο ακίνδυνα. Τα ερωτηματικά συνήθως ξεπροβάλλουν από το καλά γνωστό γεγονός ότι πολλά από τα συμβατικά χημικά φάρμακα συνήθως αντενδείκνυνται κατά την εγκυμοσύνη.

Ωστόσο τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι διαφορετικά. Δεν είναι χημικά φάρμακα, είναι ενεργειακά και η μακροχρόνια εφαρμογή της Ομοιοπαθητικής έχει δείξει ότι είναι ακίνδυνα. Μάλιστα φαίνεται ότι η έγκυος γυναίκα είναι περισσότερο δεκτική στο ενδεικνυόμενο ομοιοπαθητικό φάρμακο κατά την εγκυμοσύνη της παρά σε οποιοδήποτε άλλο χρονικό διάστημα. Κατά την διάρκεια εκείνης της χρονικής περιόδου οι φυσιολογικές λειτουργίες της είναι περισσότερο ενεργές. Μάλιστα επειδή τότε συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές σ’ ολόκληρο τον οργανισμό της, το ομοιοπαθητικό φάρμακο θεωρείται ότι έχει πολύ καλύτερη δυνατότητα να επιτελέσει την εργασία του. Έτσι όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά και «επιβάλλεται» η χορήγησή του.

Σε ότι αφορά το ευρύτερο ζήτημα της ευγονίας έδιναν πολύ μεγάλη προσοχή και οι αρχαίοι. Συγκεκριμένα ο μεγάλος Πλάτωνας αναφέρει: «Πρέπει να προσέχει κανείς ιδιαίτερα τις γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ώστε η εγκυμονούσα να μη διαβιεί ούτε με πολλές ηδονές, ούτε με πάθη, ούτε λύπες, αλλά να ζει κατά τον χρόνο αυτό, τιμώντας τον, με χαρά, με πραότητα και με καλή ψυχική διάθεση». Πλάτωνας (Νόμοι, 792 Ε).

Επίσης ο ίδιος λέει και τα παρακάτω:

«Ο άνθρωπος πρέπει σ’ όλο το βίο του, κυρίως όμως κατά τον χρόνο της αναπαραγωγής, να προσέχει και να μην πράττει τίποτε το νοσηρό, το άδικο ή το βίαιο, ούτε και στο ελάχιστο, διότι, κατ’ ανάγκην, όλα αυτά εισχωρούν και αποτυπώνονται στις ψυχές και τα σώματα των εμβρύων, ώστε γεννιούνται παιδιά από κάθε άποψη μηδαμινά. Ιδιαίτερα μάλιστα, εκείνη την ημέρα ή την νύκτα (της συλλήψεως) πρέπει ν’ απέχει απ’ όλα αυτά. Η αρχή της Ζωής είναι θεμελιώδους σημασίας». Πλάτωνας (Νόμοι, 775, D-E).

Αλλά και ο Ιάμβλιχος έγραφε στο σύγγραμμα του περί του βίου των Πυθαγορείων:

«Θεωρούσαν (οι Πυθαγόρειοι) ότι εκείνοι που τεκνοποιούν, πρέπει να λαβαίνουν μεγάλη πρόνοια για τους μελλοντικούς απογόνους. Η πρώτη και πιο σημαντική πρόνοια είναι να προσέρχονται προς την τεκνοποιία, έχοντας προηγουμένως ζήσει και εξακολουθώντας να ζουν με σωφροσύνη και τηρώντας τους κανόνες της υγείας, καθώς επίσης και αποφεύγοντας την υπερβολική τροφή, τις κακές έξεις και τη μέθη. Γιατί πίστευαν ότι από μια ιδιοσυγκρασία φαύλη, δυσαρμονική και ταραγμένη, τα σπέρματα γίνονται άθλια».

Ιάμβλιχος (Πυθαγορικός Βίος, 211).

H ομοιοπαθητική από την μεριά της μπορεί να δράσει ευγονικά αφού θεωρείται ότι βοηθάει σημαντικά στην ελάφρυνση της μιασματικής, δηλαδή της κληρονομικής επιβάρυνσης της εγκύου γυναίκας. Κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικό όφελος στο έμβρυο, δηλαδή στον αυριανό άνθρωπο που θα έλθει στον κόσμο. 

Σε ότι αφορά ειδικότερα ζητήματα, που βέβαια δεν αφορούν μια εφημερίδα για το ευρύ κοινό, υπάρχουν διάφορες απόψεις που έχουν διατυπωθεί στα πλαίσια της Ομοιοπαθητικής κοινότητας διεθνώς. Για παράδειγμα, η Sandra J. Perko, Ph. D., υποστηρίζει ότι ο γενικός κανόνας στην εγκυμοσύνη είναι καλύτερα να μην χορηγείται δυναμοποίηση ανώτερη της 200ης, εκτός κι αν υπάρχει κάποια καθαρή ένδειξη για να πράξουμε διαφορετικά. Ο Kent κατά κάποιο τρόπο το επιβεβαιώνει όταν συνιστά ένα πολύ καλό ομοιοπαθητικό φάρμακο για τον εμετό της εγκυμοσύνης, δηλαδή σε συγκεκριμένη καθαρή ένδειξη, σε δυναμοποίηση 10Μ. Ας μην όμως προβληματιστούμε περισσότερο με ζητήματα που γνωρίζει ο ομοιοπαθητικός που θα αναλάβει τα ζητήματα της εγκύου. Με την ευκαιρία θα πρέπει να πούμε ότι στη ναυτία και στον εμετό της εγκυμοσύνης η Ομοιοπαθητική είναι πραγματικά εκπληκτική αφού ανακουφίζει ή και απαλλάσσει τη γυναίκα με πολύ ωραίο τρόπο από αυτό το πολύ ενοχλητικό πρόβλημα.

Σχετικά με τη χρήση της Ομοιοπαθητικής στις έγκυες γυναίκες και όχι μόνο, μια εργασία που δημοσιεύθηκε από τον καθηγητή B. Kaplan αναφέρει ότι: «Η ομοιοπαθητική μπορεί να βελτιώσει το γενικότερο επίπεδο της υγείας προ της εγκυμοσύνης, να αυξήσει την πιθανότητα σύλληψης, την πρωινή ναυτία κατά την εγκυμοσύνη, την μωλωπισμό μετά τον τοκετό της μητέρας και του νεογνού, προβλήματα θηλασμού και επιλόχειας κατάθλιψης». (Kaplan B. Homeopathy: in pregnancy and for the under-fives. Prof. Care Mother Child. 1994;4:185-187).

Ας δούμε όμως τώρα αλφαβητικά τα κυριότερα προβλήματα της εγκυμοσύνης που μπορούν να βοηθηθούν με την Ομοιοπαθητική, ώστε η έγκυος γυναίκα να μπορεί να γνωρίζει πότε ο ομοιοπαθητικός μπορεί να την ωφελήσει στο πρόβλημά της επιλέγοντας το ενδεικνυόμενο για αυτήν φάρμακο. Ταυτόχρονα έχει προστεθεί ο αριθμός των συχνά χορηγούμενων ομοιοπαθητικών φαρμάκων, όπως αυτά αναφέρονται στα αναλυτικά βιβλία-λεξικά της Ομοιοπαθητικής, τα γνωστά σε πολλούς Repertories.

Αιμορραγία της μήτρας κατά την εγκυμοσύνη: 24 φάρμακα.

Αίσθημα παλμών: 5 φάρμακα.

Ανησυχία κινητική: 8 φάρμακα.

Αρθρώσεις πρησμένες: Ένα φάρμακο.

Άστοργη (έλλειψη συναισθημάτων): 4 φάρμακα.

Βάρος στα πόδια: Ένα φάρμακο.

Βήχας κατά την εγκυμοσύνη: 16 φάρμακα.

Δερματοπάθεια: 2 φάρμακα τουλάχιστον.  

Διάρροια: 23 φάρμακα.  

Διπλωπία κατά την εγκυμοσύνη: 3 φάρμακα.

Δυσκοιλιότητα: 37 φάρμακα.  

Δυσκολία στην αναπνοή: Ένα τουλάχιστον φάρμακο.

Δυσπεψία εγκυμοσύνης: Ένα φάρμακο.

Δύσπνοια: Ένα τουλάχιστον φάρμακο.

Εμετοί εγκυμοσύνης: 107 φάρμακα.

Θυμός: 2 φάρμακα.

Ίκτερος κατά την εγκυμοσύνη: 5 φάρμακα.

Ίλιγγος κατά την εγκυμοσύνη: 5 φάρμακα.

Καούρες: 7 φάρμακα.

Κατάθλιψη: 9 φάρμακα.

Κάψιμο στον οισοφάγο: 2 φάρμακα.

Κιρσοί κατά την εγκυμοσύνη: 17 φάρμακα.

Κλάματα: 8 φάρμακα.

Κνησμός στον κόλπο της γυναίκας: 2 φάρμακα.

Κνησμός στα γεννητικά όργανα: 8 φάρμακα.

Κολπικό έκκριμα κατά την εγκυμοσύνη: 13 φάρμακα.

Κράμπες στις γαστροκνημίες: 3 φάρμακα.

Κράμπες στις πατούσες και σε δάκτυλα ποδιών: Ένα φάρμακο.

Κρυάδες: 2 φάρμακα.

Λευκωματουρία: 37 φάρμακα.   

Λιποθυμία: 8 φάρμακα.  

Ναυτία εγκυμοσύνης: 84 φάρμακα.

Νευραλγία κατά την εγκυμοσύνη: Ένα φάρμακο.

Νευρικότητα κατά την εγκυμοσύνη: 4 φάρμακα.

Νυμφομανία κατά την εγκυμοσύνη: Ένα φάρμακο.

Νύχια των χεριών μπλε: 1 φάρμακο.

Οζίδια σκληρά στους μαστούς: Ένα φάρμακο τουλάχιστον.  

Οίδημα: 16 φάρμακα.  

Οίδημα στο αιδοίο: 2 φάρμακα.

Όρεξη τρομερή κατά την νύκτα: Ένα φάρμακο.

Ούρηση δύσκολη κατά την εγκυμοσύνη: 16 φάρμακα.

Παλμός στο σώμα, εξωτερικά: Ένα φάρμακο.

Πόδια κρύα στην εγκυμοσύνη: 2 φάρμακα.

Πονόδοντος κατά την εγκυμοσύνη: 20 φάρμακα.

Πονοκέφαλοι εγκυμοσύνης: 27 φάρμακα.

Πόνος ιερού οστού: 4 φάρμακα.

Πόνος μυών (μυαλγίες): Ένα φάρμακο.

Πόνος ράχης: 9 φάρμακα.

Πόνος στομάχου: 3 φάρμακα.

Πόνος ωοθηκών κατά την εγκυμοσύνη: 3 φάρμακα.

Πρήξιμο προσώπου: 3 φάρμακα.

Πρόπτωση κόλπου: 2 φάρμακα.

Πύρωση στομάχου (καούρες): 7 φάρμακα.

Ρεψίματα: 9 φάρμακα.   

Ρινορραγία κατά την εγκυμοσύνη: Ένα φάρμακο.

Σιαλόρροια κατά την εγκυμοσύνη: 17 φάρμακα.

Σεξουαλική επιθυμία αυξημένη: 7 φάρμακα.

Σπασμοί στην εγκυμοσύνη: 5 φάρμακα.

Σύγχυση νοητική (confusion) εγκυμοσύνης: Ένα φάρμακο.

Συναισθηματική διαταραχή: Ένα τουλάχιστον φάρμακο.

Συσπάσεις προσώπου, δεσμιδώσεις: Ένα φάρμακο τουλάχιστον.

Τριχόπτωση κατά την εγκυμοσύνη: 3 φάρμακα.

Τρόμος: 5 φάρμακα.

Υπεροπτική κατά την εγκυμοσύνη: 2 φάρμακα.

Φοβίες κατά την εγκυμοσύνη: 13  φάρμακα.

Χείλη στόματος μπλε: Ένα φάρμακο.

Χλόασμα: 8 φάρμακα.

Χορεία: 3 φάρμακα.  

Με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί να ευελπιστεί κανείς ότι υπήρξε μια μικρή επιμόρφωση του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες της Ομοιοπαθητικής στην εγκυμοσύνη. Όπως βλέπετε είναι πολλές, οπότε οι έγκυες κυρίες επωφεληθείτε!

 

Βιβλιογραφία

Βιβλία περί εγκυμοσύνης που υπάρχουν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:

Moskowitz, Richard: Homeopathic Medicines for Pregnancy & Children.

Fayazyddin m.: Pregnant Ladies.

Master Farokh: The state of Mind that affects Foetus.

Morgan, William: The signs and concomitant derangements of pregnancy.