Αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη εν μέσω οικονομικής κρίσης;

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 2625 φορές
Issue 51


Γράφει ο Κωνσταντίνος Πίσιος, Ειδικός Παθολόγος - Ομοιοπαθητικός

Η κατάθλιψη είναι η πιο διαδεδομένη ψυχική πάθηση και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αγγίζει το 20% του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, λόγω κρίσης τα ποσοστά είναι πολύ παραπάνω. Οι αυτοκτονίες κατακλύζουν κάθε μέρα τα ΜΜΕ, αλλά κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με τους περισσότερους που πάσχουν από κατάθλιψη και η εύκολη λύση είναι τα χημικά φάρμακα και η δημοσίευση ποσοστών, συνήθως δυσάρεστωνΑίτια της επιδείνωσης

Τα οικονομικά προβλήματα, η ανεργία και η αδικία είναι τα βασικότερα αίτια για την απότομη αύξηση των ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, η κατάχρηση ουσιών, οι τάσεις αυτοκτονίας. Ο επίσημος ορισμός της κλινικής κατάθλιψης βασίζεται στα εξής οκτώ βασικά κριτήρια:

- Μειωμένη όρεξη με απώλεια βάρους, ή αυξημένη όρεξη με αύξηση του σωματικού βάρους

- Αϋπνία ή υπνηλία

- Υπερκινητικότητα ή αδράνεια

- Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε συνηθισμένες δραστηριότητες ή μείωση της σεξουαλικής ορμής

- Έλλειψη ενέργειας και αίσθημα κόπωσης

- Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχή

- Μειωμένη ικανότητα σκέψης ή συγκέντρωσης

- Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Συνήθως, η παρουσία των πέντε από τα οκτώ σημεία δείχνει κατάθλιψη. Ένα άτομο που πάσχει από τέσσερα από αυτά τα συμπτώματα είναι επίσης πιθανό να είναι καταθλιπτικό. Υπάρχουν τρεις τύποι κατάθλιψης: Η μείζων κατάθλιψη χαρακτηρίζεται και από τα οκτώ σημεία που έχουμε ήδη πει παραπάνω. Η δυσθυμία, σε αντίθεση με τη μείζονα κατάθλιψη, δεν έχει τόσο έντονα συμπτώματα αλλά δεν παύει να είναι χρόνια. Στη διπολική διαταραχή βιώνονται περίοδοι ακραίας ευθυμίας που εναλλάσσονται με περιόδους βαθύτερης κατάθλιψης. Όταν οι ασθενείς είναι σε κατάσταση κατάθλιψης, παρουσιάζουν συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης. Όταν είναι σε κατάσταση μανίας, θα έχουν αυξημένες ποσότητες ενέργειας και θα εμφανίζουν κρίση και διαύγεια των σκέψεων. Μπορεί όμως κάποιος με σωματικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα συνεχή αδικαιολόγητη κόπωση ή σωματικές ενοχλήσεις από διάφορα όργανα (π.χ. έντερο), μετά από ιατρικές εξετάσεις να μην έχει κάποια οργανική πάθηση και να τεθεί διάγνωση σύνδρομο ευερέθιστου έντερου. Αν κάποιος πάρει ένα πιο εκτεταμένο ιστορικό, μπορεί εκεί να βρει ρίζες της κατάθλιψης. Και φυσικά η συμβατική θεραπεία του ευερέθιστου εντέρου γίνεται και με αντικαταθλιπτικά.

Θεραπείες

Συμβατικές θεραπείες Αντικαταθλιπτικά Φάρμακα Υπάρχουν πολλά είδη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργούν διαφέρει από φάρμακο σε φάρμακο, αλλά σε γενικές γραμμές τα αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Τα περισσότερα φάρμακα ενεργούν είτε στην νοραδρεναλίνη, είτε στην σεροτονίνη είτε και στα δύο αυτά συστήματα νευροδιαβιβαστών. Όλα τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα χρειάζονται περίπου 3-4 εβδομάδες για να λειτουργήσουν. Αυτό σημαίνει ότι για να έχει κανείς αποτέλεσμα πρέπει να τα πάρει τουλάχιστον για ένα μήνα. Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι: ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αίσθημα ζάλης, νευρικότητα, θόλωση όρασης, ξηροστομία, προβλήματα κατά την ούρηση, κ.α. Μερικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, αλλά, απεναντίας μπορεί να προκαλούν αυξημένη κινητοποίηση. Η αύξηση βάρους είναι μια άλλη βασική παρενέργεια που μπορεί σε βάθος χρόνου να μειώσει ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθηση του καταθλιπτικού ασθενή. Το ίδιο και η μείωση της ερωτικής επιθυμίας και η δυσκολία οργασμού που είναι αρκετά συχνή παρενέργεια. Το φαινόμενο εξάρτησης από τα αντικαταθλιπτικά είναι και αυτό ένας λόγος που κάνει πολλούς να μην τα προτιμούν. Δεν συμβαίνει με όλα τα φάρμακα αυτό, αλλά τις περισσότερες φορές αν διακοπεί ένα αντικαταθλιπτικό, ο ασθενής θα επανεμφανίσει την κατάθλιψη του. Οι γιατροί δεν μπορούν να προβλέψουν ποιες παρενέργειες θα παρουσιάσει ή όχι ένα άτομο και ποιο αντικαταθλιπτικό θα έχει αποτέλεσμα σε κάθε άτομο. Αρκετές φορές κάποιο φάρμακο δεν έχει αποτέλεσμα και χρειάζεται να γίνει αλλαγή με κάποιο άλλο. Πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά, έχουν αμφισβητήσει σοβαρά την αποτελεσματικότητα της συμβατικής φαρμακευτικής θεραπείας των ατόμων με ήπια ή μέτρια κατάθλιψη.

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι η σχέση ανάμεσα σε ένα άτομο και έναν ειδικό, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος να βοηθά τους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τα αισθήματά τους και να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψυχοθεραπείας όπως η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία, ψυχανάλυση και γνωσιακή ψυχοθεραπεία. Πολλές φορές δεν είναι αρκετό να κάνετε ψυχοθεραπεία για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματά σας, οπότε σας χορηγείται και αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή.

Θα ξαναπάθω κατάθλιψη; Η πιθανότητα επανεμφάνισης της κατάθλιψης εξαρτάται από τον αριθμό των προηγούμενων επεισοδίων της. Για τα άτομα που βιώνουν το πρώτο τους επεισόδιο, και χρησιμοποίησαν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά, οι πιθανότητες να ξανανοσήσουν είναι 50%. Για κάποιον που είχε δυο επεισόδια στο παρελθόν, οι πιθανότητες να εμφανιστεί και τρίτο είναι 70%. Μετά το τρίτο επεισόδιο ο κίνδυνος να επανεμφανιστεί η νόσος φτάνει το 90%. Ο κίνδυνος επανεμφάνισης αυξάνει ακόμα περισσότερο όταν υπάρχει στην οικογένεια μέλος που πάσχει από κατάθλιψη, όταν συνυπάρχουν χρόνια ιατρικά προβλήματα, πρώιμες τραυματικές εμπειρίες ή ιστορικό κακοποίησης, δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση ή εμφάνιση της νόσου είτε σε μικρή ηλικία (πριν τα 15) είτε σε μεγάλη (μετά τα 60). Όταν οι πιθανότητες επανεμφάνισης είναι μεγάλες (ή μετά το δεύτερο επεισόδιο), η αγωγή θα πρέπει να συνεχιστεί για χρόνια η στις περισσότερες περιπτώσεις δια βίου.

Εναλλακτικές Θεραπείες

Βότανα Υπάρχει μια ποικιλία φυτικών θεραπειών που φαίνεται ότι βοηθάνε στην κατάθλιψη. Το βαλσαμόχορτο (hypericum perforatum) είναι γνωστό στη θεραπεία της κατάθλιψης εδώ και χιλιάδες χρόνια, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά για τη θεραπεία της μέτριας ή σοβαρής μορφής κατάθλιψης. Το Ginkgo biloba πιστεύεται ότι βελτιώνει τη μνήμη και άλλες διανοητικές λειτουργίες, παρόλο που τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα από έρευνες. Το μελισσόχορτο ,η γλυκόριζα, το περγαμόντο, η βαλεριάνα, το γιασεμί, το φασκόμηλο, το ροδέλαιο, το δενδρολίβανο και η αχίλλεια είναι βότανα που έχουν δείξει και αυτά ευεργετικές δράσεις στην κατάθλιψη. Αν είστε λάτρεις των φυσικών θεραπειών όμως, μην απογοητευτείτε αν δεν σας βοηθήσουν. Δεν ταιριάζουν σε όλους και δεν μπορούν να βοηθήσουν σε σοβαρή κατάθλιψη.

Ρεφλεξολογία

Αυτή είναι μια τεχνική κατά την οποία ο θεραπευτής ασκεί πίεση σε συγκεκριμένα σημεία, τα χέρια και τα πόδια. Οι ρεφλεξολόγοι και γενικά οι ολιστικοί γιατροί πιστεύουν ότι το σώμα έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται. Υπάρχουν νεύρα στα χέρια και τα πόδια που σχετίζονται με διάφορα μέρη του σώματος, και με το χειρισμό αυτών των σημείων μέσω της πίεσης, διεγείρεται η διαδικασία αυτοθεραπείας.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι μία μορφή πνευματικής συγκέντρωσης που επιτυγχάνεται με τη βαθιά χαλάρωση, την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων από τη συνειδητότητα. Πρέπει να γίνεται τακτικά - για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα για να έχετε αύξηση της ενέργειας και της ευεξίας, με αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάθλιψης. Με το ίδιο σκεπτικό δρα και η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση, η χαλάρωση και το μασάζ.

Ομοιοπαθητική

Με αυτή τη μέθοδο θεραπείας αρκετοί ασθενείς έχουν δει όχι μόνο βελτίωση συμπτωμάτων αλλά πραγματική ίαση. Δηλαδή απαλλάχτηκαν για πάντα από την κατάθλιψη. Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη. Το σκεπτικό είναι ότι ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα -είδηση θανάτου, απόλυσης κτλ- .π.χ. κάποιος μπορεί να θέλει να κλαίει όλη την ώρα, άλλος να μην έχει διάθεση να κάνει καθημερινά πράγματα, άλλος να γίνει ευερέθιστος, άλλος να το ρίχνει στο αλκοόλ κ.τ.λ. Η Ομοιοπαθητική και γενικά όλες οι ολιστικές θεραπείες αντιλαμβάνονται ότι τα συμπτώματα της ασθένειας αντικατοπτρίζουν την άμυνα του οργανισμού που προσπαθεί να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί σε ό,τι αρνητικό επηρεάζει την ενέργεια και τον ψυχισμό του (π.χ. στεναχώρια). Έτσι, κάποιος που στενοχωριέται επειδή έχασε τη δουλειά του, ή δεν έχει λεφτά να ζήσει την οικογένειά του, θα έχει ως αποτέλεσμα μια απότομη πτώση ενέργειας (σοκ για τον οργανισμό). Δεν θα έχει την δύναμη να αντιδράσει και θα αρρωστήσει. Το πώς και τι ασθένεια θα εμφανίσει κάποιος, εξαρτάται από τη προδιάθεσή του και το επίπεδο υγείας που βρίσκεται. Άλλος μπορεί να πάθει σωματικά προβλήματα- πονοκέφαλους, αλλεργίες, ψωρίαση, κολικούς κτλ χωρίς εμφανή κατάθλιψη και άλλος θα επηρεαστεί περισσότερο ψυχολογικά και θα πάθει κατάθλιψη (ήπια, μέτρια, σοβαρή). Η ομοιοπαθητική θεραπεία έχει στόχο την ενδυνάμωση του οργανισμού με φυσικό τρόπο και ανάκτηση της ενέργειας με στόχο την αυτοθεραπεία. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυσικές ουσίες, χωρίς παρενέργειες και με μικρό οικονομικό κόστος, που δρουν εξατομικευμένα στο συγκεκριμένο ασθενή που έχει κατάθλιψη. Δεν σημαίνει ότι κάποιος που έχει δει βελτίωση ή ίαση από ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο, μπορεί να συστήσει το ίδιο σε κάποιον άλλο που πάσχει από κατάθλιψη. Η ομοιοπαθητική θεραπεία τις περισσότερες φορές είναι άμεση, σε αντίθεση με την συμβατική θεραπεία που θέλει 3 - 4 εβδομάδες για να αρχίσει να βελτιώνει την κατάθλιψη. Ο ασθενής βλέπει αμέσως βελτίωση και στον ύπνο και τη διάθεσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι ασθενείς που κάνουν ομοιοπαθητική θεραπεία, δηλώνουν από την αρχή τον ενθουσιασμό τους και αναφέρουν ότι «ψυχικά νοιώθουν πολύ καλύτερα», «είναι πιο ήρεμοι», κοιμούνται ξανά καλά, έχουν μεγαλύτερη αισιοδοξία, αντέχουν καλύτερα τις καθημερινές αντιξοότητες, ελέγχουν περισσότερο τα νεύρα τους, έχουν λιγότερο άγχος και πολλά άλλα.Το ίδιο νιώθουν και αυτοί που κάνουν ομοιοπαθητική θεραπεία με πρωτεύοντα στόχο κάποιο σωματικό πρόβλημα. Δηλαδή την ίδια ψυχική βελτίωση εμφανίζουν και όσοι κάνουν ομοιοπαθητική θεραπεία για άσθμα, αλλεργίες, ρευματικά, δερματολογικά, κολίτιδα, γαστρίτιδα και άλλα σωματικά προβλήματα. Αυτό οφείλεται στο ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι ολιστική, δηλαδή δρα και θεραπεύει ολόκληρο τον οργανισμό. Όπως έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια η κατάθλιψη προκαλεί πτώση της άμυνας του οργανισμού, με αποτέλεσμα σωματικά προβλήματα. Επίσης διαπιστώθηκε και το αντίστροφο, ότι οι μακροχρόνιες ασθένειες προκαλούν κατάθλιψη. Η Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει και τις δύο περιπτώσεις. Συνδυάζει θεραπεία για το νου και το σώμα, αφού γνωρίζει ότι αυτά τα δυο είναι αλληλοεπηρεαζόμενα και αλληλοεξαρτώμενα. Σαν συμπέρασμα, η Ομοιοπαθητική είναι μια πιο υγιής αντιμετώπιση της κατάθλιψης, με φάρμακα φυσικά, χωρίς παρενέργειες.

Κωνσταντίνος Πίσιος
Ειδικός Ομοιοπαθητικός - Παθολόγος
www.homeoathens.com

Вирджиния быстро перезарядила "Город зелёного цвета песня скачать"пистолет и продолжала палить в Антея.

Вполне возможно, что именно сейчас нужно было "Скачать русскую версию gta"приступать к "Бесплатные видео кодеки"решительным действиям, к захвату власти.

А теперь, когда она объединилась "Клановая статистика world of tanks"с Десмондом Драмом, не думаю, что от "Сборник стихов цветаевой скачать"нее удастся долго что-нибудь держать в секрете.

К тому же я, к своему "Скачать музыкальный проигрыватель winamp"глубочайшему сожалению, знаю о "Скачать пак оружие для gta san andreas"Верховной Тройке гораздо меньше, чем хотелось бы.

Когда Джек "Скачать решебник по физике 10 класса мякишев"увидел, что проступающие черты его собственные, у него "Мультфильмы скачать звездные войны"захватило дух, и он продолжал таращить глаза.

Мы так нуждались "Скачать colin dirt 2 скачать"в вашей помощи, и вы отлично сделали свое дело.