Αδυνάτισμα και Ομοιοπαθητική

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 1479 φορές
Issue 54


Γράφει ο Νικόλαος Ι. Ρωτσιάμης,
Iατρός, M.Sc. στην Κλασσική Ομοιοπαθητική, Κέντρο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής OMIASIS, www.omiasis.gr, e-mail: nikosrotsiamis@omiasis.gr

Πολλοί διερωτώνται σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η Ομοιοπαθητική όσον αφορά την παχυσαρκία. Καταρχήν θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η παχυσαρκία οφείλεται σε κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού (π.χ. ορμονική διαταραχή) ή όχι. Αν όντως υφίσταται δυσλειτουργία, η θεραπεία θα πρέπει να εστιαστεί στην αντιμετώπιση της πρωταρχικής διαταραχής. Στην περίπτωση αυτή η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με τη συμβατική ιατρική (π.χ. ενδοκρινολογική αγωγή).Πιο συχνά όμως, η παχυσαρκία οφείλεται στις διατροφικές μας συνήθειες και σε κάποιες περιπτώσεις σε συνδυασμό με μια τάση «αργού μεταβολισμού». Ενώ δηλαδή δεν υπάρχει καμία ορμονική ή άλλη διαταραχή, ο οργανισμός έχει την τάση να «παίρνει εύκολα κιλά». Στην προκειμένη περίπτωση η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ αποκαθιστώντας μια καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού. Και αυτό γιατί το βασικό χαρακτηριστικό της Ομοιοπαθητικής αγωγής είναι ότι εξατομικεύεται σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά στην υπερβολική λήψη τροφής σε συνδυασμό με ελάχιστη έως καθόλου σωματική άσκηση. Σ' αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη μία κατάλληλη δίαιτα, η οποία θα συμβάλει στην επαναφορά του κανονικού βάρους. Είναι κοινό μυστικό όμως, ότι μια τέτοια δίαιτα για να έχει μόνιμα αποτελέσματα και όχι μόνο πρόσκαιρα, απαιτείται να είναι μακροχρόνια και αυτό ακριβώς είναι το σημείο που οι πιο πολλοί δυσκολεύονται – κουράζονται ιδιαίτερα, αλλά και αυτό ακριβώς είναι το σημείο όπου η βοήθεια της Ομοιοπαθητικής μπορεί να είναι μεγάλη και πολλές φορές αναντικατάστατη. Είτε υπάρχουν κάποιες ψυχικές παράμετροι (π.χ. υπερβολική λήψη τροφής λόγω άγχους), είτε όχι (δηλαδή είναι απλώς μια συνήθεια που δεν μπορεί να ελεγχθεί - περιοριστεί) που επιτείνουν αυτό το γεγονός, η Ομοιοπαθητική μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά δίνοντας περισσότερες δυνάμεις και ευεξία, ώστε η προσπάθεια αυτή να γίνει ευκολότερη και αποτελεσματικότερη.