O υδράργυρος που περιέχεται στα μαύρα σφραγίσματα είναι ένα τοξικό μέταλλο με καταστροφικές επιπτώσεις για την υγεία μας

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013 13:45 Διαβάστηκε 2954 φορές
Issue 55
Μηνάς Ε. Ρηγάτος, Χειρουργός οδοντίατρος
Ειδ. στο Παρίσι στην ομοιοπαθητική –εμφυτευματολογία –περιοδοντολογία
www.homeodentist.gr

Μελέτες από τη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο υδράργυρος είναι νευροτοξικό και κυτταροτοξικό μέταλλο που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζει το ενδοκρινικό σύστημα, προκαλώντας την καταστροφή σπέρματος και ωαρίων. Ευθύνεται για εκδήλωση γενετικών ανωμαλιών και σοβαρών νευρολογικών διαταραχών. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε το 2010 η Αμερικανική εταιρεία για τη μελέτη του αυτισμού, ο υδράργυρος προδιαθέτει την εμφάνιση αυτισμού στα βρέφη.

Το μέταλλο αυτό πρέπει να απομακρυνθεί από τη στοματική μας κοιλότητα, ακολουθώντας ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο και από το σώμα μας χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά και φυτοθεραπευτικά σκευάσματα. Το οδοντιατρικό αμάλγαμα (μαύρα σφραγίσματα) είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται για την έμφραξη των τερηδονισμένων δοντιών για τουλάχιστον 100 χρόνια. Αποτελείται από 50% υδράργυρο, 35% άργυρο, 13% κασσίτερο, 2% χαλκό και ψήγματα ψευδαργύρου.

Η παρουσία των 5 παραπάνω διαφορετικών μετάλλων στη σύνθεση του οδοντιατρικού αμαλγάματος και ο χαλαρός χημικός τους δεσμός έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη δημιουργία γαλβανικών ρευμάτων που διαπερνούν όλο το σώμα και είναι της τάξης των 0,1 με 10μΑ (μικροαμπέρ) -το ρεύμα που μετριέται σε ένα φυσιολογικό σώμα είναι 3 μΑ - και αφετέρου τη συνεχή απελευθέρωση, δηλαδή τη συνεχή διάλυση των παραπάνω μετάλλων, τα οποία υπό τη μορφή ιόντων μολύνουν ολόκληρο τον οργανισμό μας. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη εντονότερο, όταν συνυπάρχουν στη στοματική κοιλότητα ένθετα ή άλλες προσθετικές εργασίες, κατασκευασμένες από χρυσό ή άλλο πολύτιμο μέταλλο.

Κάθε μαύρο σφράγισμα απελευθερώνει καθημερινά 10 μικρογραμμάρια υδραργύρου στον οργανισμό μας (3.000.000.000.000.000 άτομα υδραργύρου ημερησίως). Τα άτομα αυτά που συγκεντρώνονται κυρίως στον εγκέφαλο, το πλάσμα του αίματος, τα νεφρά και το συκώτι έχουν ενοχοποιηθεί για τις παρακάτω βλάβες:

 • Νευρολογικά προβλήματα και παθολογικές διαταραχές του χαρακτήρα (κακή διάθεση χωρίς προφανή αιτία, αϋπνία, κρίσεις πανικού, σωματική αδυναμία, επιληψία, νοητική σύγχυση, κ.λ.π.).
 • Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.
 • Ορμονικά προβλήματα όπως δυσλειτουργία του θυρεοειδή και των επινεφριδίων.
 • Ατροφία του προστάτη και των νεφρών.
 • Προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος (μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων και ανικανότητα γονιμοποίησης).
 • Προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα (αρθρίτιδα, Parkinson, Alzheimer, λύκος, σκληροδερμία και διαβήτης).
 • Αλλεργικές καταστάσεις (αλλεργικό άσθμα, ψωρίαση, διάφορες δερματίτιδες).
 • Καρδιαγγειακές καταστάσεις (ταχυκαρδία, αρτηριοσκλήρωση, στηθάγχη, υπέρταση και υπόταση).
 • Χρόνιες ασθένειες των ματιών (αδυναμία διαχωρισμών χρωμάτων, μυωπία, αστιγματισμός, καταρράκτης).
 • Ουλίτιδα, περιοδοντοπάθεια, κακοσμία, μεταλλική γεύση στο στόμα, λευκοπλακία (προκαρκινική κατάσταση του βλεννογόνου του στόματος), αίσθηση ηλεκτρικών εκκενώσεων στο στόμα, αύξηση τερηδονισμού των δοντιών.

Σε πάνω από 60.000 κλινικές περιπτώσεις, το οδοντιατρικό αμάλγαμα έχει ενοχοποιηθεί για βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος, στην αλλοίωση της χλωρίδας του βλεννογόνου του στόματος και του στομάχου, για χρόνιες νευρολογικές διαταραχές κ.α. (Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.homeodentist.gr)

Ο ασθενής ο οποίος φέρει για πολλά χρόνια οδοντιατρικά αμαλγάματα, έχει ήδη «μολύνει» τον οργανισμό του από τον υδραργύρο. Τα άτομα του υδραργύρου αποθηκεύονται στα σπλάχνα, (ήπαρ, νεφρά), το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος), το υποδόριο λίπος, διαπερνώντας ακόμη και τον πλακούντα! Σε μητέρες που έχουν μαύρα σφραγίσματα, ανιχνεύονται μεγάλα ποσοστά συγκέντρωσης υδραργύρου στο μητρικό γάλα.

Για να απαλλαγούμε από τα μαύρα σφραγίσματα πρέπει πρώτα να τα αφαιρέσουμε από την στοματική μας κοιλότητα με βάση ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να τονωθούμε σοβαρά, να τα αντικαταστήσουμε με κάποια λιγότερο επιβλαβή υλικά όπως τα composites και τα υαλονομερή και να φροντίσουμε για την απομάκρυνση του υδραργύρου και των άλλων μετάλλων από τον οργανισμό μας με την βοήθεια ειδικών ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ή ειδικών φαρμακευτικών ουσιών (βλ. παρακάτω).

Για να αντικαταστήσουμε τα οδοντιατρικά αμαλγάματα, θα πρέπει ο οδοντίατρός μας να ακολουθήσει το παρακάτω αυστηρό πρωτόκολλο για την αφαίρεσή τους:

 • Χρήση ειδικής ισχυρής χειρουργικής αναρρόφησης που να αγκαλιάζει το δόντι από το όποιο αφαιρείται το αμάλγαμα.
 • Χρήση ελαστικού απομονωτήρα (είναι προαιρετική γιατί οι ατμοί του υδραργύρου που προκαλούνται από το τρόχισμα του μετάλλου διαπερνούν σε μεγάλο βαθμό το latex των προστατευτικών γαντιών και του ελαστικού απομονωτήρα) και άφθονου κρύου νερού από το αερότορ.
 • Τεμαχισμός του αμαλγάματος και απομάκρυνσή του σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα τεμάχια.
 • Χρήση μάσκας προστασίας και γυαλιά για τον γιατρό.
 • Διπλά γάντια για τα χέρια του γιατρού που πρέπει να ξεπλένονται συχνά όταν γεμίζουν με ρινίσματα αμαλγάματος.
 • Φίλτρο για συγκράτηση του μετάλλου στο οδοντιατρικό μηχάνημα, ώστε να μην μολύνουμε το περιβάλλον μέσω την αποχέτευσης.
 • Αερισμός του χώρου σε μικρά χρονικά διαστήματα.
 • Αποφυγή αφαίρεσης αμαλγάματος σε έγκυες.
 • Αφαίρεση 2-3 αμαλγαμάτων κάθε 7-10 μέρες.

Το πρωτόκολλο αυτό προστατεύει σε ένα μεγάλο βαθμό, τόσο τον ασθενή όσο και τον γιατρό, από την απορρόφηση των τοξικών ατμών του υδραργύρου, που παράγονται από το τρόχισμα για την αφαίρεση των μαύρων εμφράξεων.

Για την απομάκρυνση του μετάλλου από το σώμα μας συνιστάται η χρήση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου Mercurius Solubilis και των Solidago και Taraxacum (για τον καθαρισμό ήπατος και νεφρών). Για την απομάκρυνση του υδραργύρου και των άλλων μετάλλων που περιέχονται στα μαύρα σφραγίσματα, κατάλληλο είναι και το φάρμακο Dental Amalgam που παρασκεύασα το 2009. Σε συνδυασμό με την ομοιοπαθητική, χρησιμοποιούνται ουσίες όπως η χλωρέλλα, το λιποϊκό οξύ, οι καρποί αρώνια (Aronia berries), το κινέζικο κόλιανδρο και το σκόρδο. Καλό είναι οι ασθενείς που θέλουν να αποτοξινωθούν από τον υδράργυρο του οδοντιατρικού αμαλγάματος, να μη χρησιμοποιούν τα σκευάσματα αυτά μόνοι τους αλλά να ακολουθούν την καθοδήγηση του θεράποντος ολιστικού οδοντιάτρου.