Η Ομοιοπαθητική σε Προβλήματα Ύπνου και Ονειρικής Ζωής

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 02:00 Διαβάστηκε 3855 φορές
Issue 58Γράφει ο Λύσανδρος Μυγιάκης Ομοιοπαθητικός (Diploma British Institute of Homeopathy) διευθύνων στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – www.altersimilia.gr

Ω! Εσύ που ξέρεις τι υποφέρουμε εδώ,
μην μας ξεχνάς στα όνειρά Σου.
Frank Herbert: «Heretics of Dune».


Η Ομοιοπαθητική εδώ και πολλά χρόνια έχει αναπτύξει μια δική της μεθοδολογία για να προσεγγίζει θεραπευτικά τα προβλήματα του ύπνου.

Επίσης αξιολογεί τα περιεχόμενα των ονείρων και τα συνδέει με συγκεκριμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα που μπορεί να λάβει ο ασθενής. Το μεγάλο πρόβλημα πολλών ανθρώπων, δηλαδή η αϋπνία, αναλύεται με μεγάλες λεπτομέρειες προκειμένου να επιλυθεί γρήγορα και ορθά. Οι λεπτομέρειες ως γνωστόν αποτελούν το Α και το Ω της Ομοιοπαθητικής. Απλά μπορούμε να πούμε ότι είναι η επιστήμη και τέχνη της λεπτομέρειας. Για την Ομοιοπαθητική δεν υπάρχουν όρια. Για τον καθένα συγκεκριμένο ομοιοπαθητικό υπάρχουν όρια που βέβαια σχετίζονται με το επίπεδο της γνώσης του. Όμως για την ίδια την Ομοιοπαθητική τα όρια είναι μόνο οι ανοικτοί ορίζοντες μιας γνώσης που διαρκώς αυξάνεται.

Αναφορικά λοιπόν με την αϋπνία έχουμε: αϋπνία από άγχος, από αδυναμία, από αναστάτωση, από ανησυχία, διαβητικών, από εκνευρισμό, από εξάντληση, αϋπνία των ηλικιωμένων, ηπατικών προβλημάτων, μετά από θυμό, σε καρδιοπαθείς, από κατάθλιψη, από κνησμό, από κοιλιακές διαταραχές, μεταγριπική ή μετεγχειρητική αϋπνία, πλήρη αϋπνία, από πονόδοντο, από πονοκέφαλο, προεμμηνορυσιακή, από επίμονες σκέψεις, από στεναχώριες, από ταπείνωση, από φόβο, από φροντίδες, κλπ. Εκατοντάδες ομοιοπαθητικά φάρμακα ταιριάζουν σε όλα αυτά, όπως η Coffea, τo Carcinosinum, το Kali phosphoricum, το Phosphoric acid, το Arsenicum κλπ. Με την ευκαιρία θα πρέπει να ειπωθεί ότι η Coffea δεν αποτελεί την πανάκεια για την αϋπνία που νομίζουν πολλοί. Συχνά μπορεί να χρειαστεί κάποιο άλλο ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Αλλά δεν είναι μόνο η αϋπνία που προβληματίζει πολλούς. Επίσης υπάρχει ο ανήσυχος ύπνος, ο ύπνος που δεν ξεκουράζει, ο διακεκομμένος ύπνος, το ροχαλητό, η υπνική άπνοια. Για όλα αυτά υπάρχουν καλές λύσεις με την Ομοιοπαθητική, όμως δεν είναι δυνατόν να τις αναλύσουμε εδώ λόγω έλλειψης χώρου. Απλά αναφέρουμε τι μπορεί να κάνει η Ομοιοπαθητική, όπως πολύ συχνά μας ρωτούν πολλοί ασθενείς.

Όσον αφορά τα όνειρα είχα γράψει παλαιότερα ένα άρθρο σε περιοδικό το 2008 με τον τίτλο «Όνειρα και Ομοιοπαθητική» που μπορεί πλέον κάποιος να βρει στο www.altersimilia.gr. Συνεπώς δεν προτίθεμαι να επαναλάβω εδώ τον εαυτό μου. Όμως η ύπαρξη του ύπνου, πέρα από τα καθαρώς θεραπευτικά ζητήματά της, εγείρει και βαθειά φιλοσοφικά και οντολογικά ερωτήματα. Η κινηματογραφική ταινία «Inception» στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Leonardo Di Caprio έθεσε αρκετά από αυτά. Επίσης η ποίηση προσπάθησε από το υψηλό σημείο της να εκφράσει τη δική της θέαση. Ο ποιητής Γιάννης Θεοδωράκης μας δίνει τους παρακάτω στίχους του:

Στα μάτια σου καθρέφτιζες την ομορφιά του κόσμου
κι η ομορφιά ήσουν εσύ κι ο κόσμος τ’ όνειρό σου.

Κάποιος άλλος ποιητής επίσης έγραψε:
Μήπως δεν είναι τάχα αυτό το Σύμπαν ένας σταθμός μεταγωγών
κι εμείς οι έγκλειστοι ονειρευτές του;
Όσο τ’ ονειρευόμαστε εμείς, τόσο μας ονειρεύεται κι εκείνο.
Όνειρα, μέσα σε όνειρα, μέσα σε όνειρα.

Παρόμοιες γραμμές σκέψης πιθανώς έκαναν τον μεγάλο λογοτέχνη Fyodor Dostoyevsky να αναρωτηθεί: Και μήπως είναι τίποτε άλλο από ένα όνειρο η ζωή μας;

Κάπου εδώ όμως θα πρέπει να τελειώσουμε για σήμερα και θα ήταν πιστεύω ταιριαστό να γίνει, όπως το συνηθίζω τελευταία, με μερικά λόγια σοφίας:

«Η μισή ζωή είναι παραδομένη σε μια μυστηριώδη κατάσταση που δεν έχει ερμηνευτεί από την επιστήμη. Το ουσιώδες μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης βρίσκεται στο διάστημα των νυχτερινών ωρών. Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο ύπνος τους φέρνει σ’ επαφή με έναν λεπτοφυή Κόσμο, αυτόν ακριβώς τον Κόσμο τον οποίο αρνούνται να πιστέψουν. Κάθε νύχτα μάς δίνεται η ευκαιρία να ακολουθούμε ωραία μονοπάτια. Τα όνειρα είναι πέρα από το χρόνο, δείχνουν τη σχετικότητα των γήινων μέτρων. Όλα τα πράγματα είναι σαν όνειρο, σαν οφθαλμαπάτη, σα φυσαλίδα και σκιά, είναι σαν σταγόνα δροσιάς, σαν λάμψη αστραπής. Έτσι θα έπρεπε να θεωρούνται».

Μια πληρέστερη έκδοση του παρόντος άρθρου θα βρει μελλοντικά ο αναγνώστης στο www.altersimilia.gr