Η Θεωρία των Επιπέδων Υγείας κατά την Ομοιοπαθητική

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 02:00 Διαβάστηκε 2612 φορές
Issue 58


Γράφει ο Νικόλαος Ι. Ρωτσιάμης, Iατρός, M.Sc. στην Κλασσική Ομοιοπαθητική,
Κέντρο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής OMIASIS, www.omiasis.gr, e-mail: nikosrotsiamis@omiasis.gr

Κάθε οργανισμός διαφέρει από τους άλλους ως προς την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τα διάφορα ερεθίσματα που επηρεάζουν την υγεία του. Η ικανότητα αυτή χαρακτηρίζει το επίπεδο υγείας του οργανισμού. Έτσι, οι οργανισμοί σύμφωνα με το επίπεδο υγείας τους χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες (από την ιδανική κατάσταση υγείας έως τις βαρύτατες παθολογίες)

:

Group 1 (levels 1-2-3): Κατά το πλείστον έχουμε λειτουργικές διαταραχές. Τα συμπτώματα δίνουν καθαρή εικόνα φαρμάκου και το φάρμακο που θα δώσουμε, θα έχει δράση για πολλά χρόνια. Στο πρώτο επίπεδο δεν έχουμε αρχική επιδείνωση. Από το 2o επίπεδο έχουμε επιδείνωση αλλά πολύ σύντομη σε διάρκεια. Από το 2ο επίπεδο αρχίζουν τα οξέα περιστατικά που γίνονται πιο συχνά στο 3ο επίπεδο. Σε αυτό το group συνήθως βλέπουμε κυρίως μικροβιακές μολύνσεις (σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο κ.τ.λ.) που δεν είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, πονοκέφαλοι ελαφριάς μορφής (όχι καθημερινοί), εκζέματα (όχι νευροδερματίτιδα), προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (χωρίς ενδομητρίωση), ισχιαλγίες, αρθριτικά ελαφριάς μορφής κ.τ.λ. Στο group 1 χρησιμοποιούμε δυναμοποίηση έως 50Μ.

Group 2 (levels 4-5-6): Σε αυτό το group το αμυντικό σύστημα έχει κατέβει και οι ασθενείς έχουν μία προδιάθεση να προσβάλλονται πιο εύκολα και πιο συχνά από οξείες ασθένειες. Όσο κατεβαίνουμε σε επίπεδο τόσο πιο σοβαρές και συχνές λοιμώξεις θα έχουμε. Αυτές οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός κάνει μια προσπάθεια να απαλλαγεί από την αρχική του αδυναμία. Οι λοιμώξεις σε αυτό το group είναι συνήθως πιο ανθεκτικές στα αντιβιοτικά (π.χ. πρωτέας, πυοκυανικός βάκιλλος κ.λ.π.). Για να έχουμε μια ολοκληρωμένη θεραπευτική αντίδραση θα χρειαστούνε 2-5 φάρμακα. Στο 2ο group χρησιμοποιούμε δυναμοποίηση έως 10Μ στο επίπεδο 4 και έως 1Μ στα επίπεδα 5 και 6.

Group 3 (levels 7-8-9): Στο 7ο επίπεδο μπορούν να υπάρχουν λίγες οξείες καταστάσεις που περνάνε γρήγορα. Στα κατώτερα επίπεδα δεν έχουμε πια εμφάνιση οξέων νοσημάτων. Σε αυτό το group οι ασθένειες είναι πιο σοβαρές και έχουμε οργανικές βλάβες π.χ. νόσο του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, βρογχικό άσθμα, νοσήματα του κολλαγόνου, επιληψία, ψυχικές ασθένειες (κατάθλιψη, αγχώδεις καταστάσεις, φοβική νεύρωση κ.λ.π.), αρτηριοσκλήρυνση, νόσος του Meniere, νευροδερματίτιδες, νόσο του Parkinson κ.λ.π. Στο 3ο group χρησιμοποιούμε δυναμοποίηση έως 200CH.

Group 4 (levels 10-11-12): Σε αυτό το group δεν θα δούμε καθόλου οξέα περιστατικά. Εδώ οι ασθένειες είναι πολύ σοβαρές και είναι όλες με εκτεταμένες οργανικές βλάβες, π.χ καρκίνος με μεταστάσεις, Aids, νεανικός διαβήτης, νόσος του Αλτσχάιμερ, τελικές καταστάσεις χρόνιων ασθενειών, κίρρωση του ήπατος, νευρομυϊκές παθήσεις (π.χ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση), σχιζοφρένεια, βαριές καρδιοπάθειες, βαριές επιληψίες. Στο group αυτό ξεκινάμε από χαμηλές δεκατιαίες δυναμοποιήσεις ή εκατοστιαίες, 3 φορές την ημέρα και ανεβαίνουμε μια ή δυο δυναμοποιήσεις ανά 15 ήμερο περίπου πχ. 3Χ ή 12CH X 3 φορές ημερησίως Χ15 ημέρες στην συνέχεια 13CH Χ3 φορές Χ15 ημέρες κλπ. Μπορούμε όμως ανάλογα με την περίπτωση να ξεκινήσουμε και με 30CH Χ1 φορά ημερησίως για 15 ημέρες κλπ.