Η θεραπεία αφθώδους στοματίτιδας σε ένα παιδί οκτώ ετών με τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 02:00 Διαβάστηκε 4918 φορές
Issue 58Γράφει ο Μηνάς Ρηγάτος, Χειρ. οδοντίατρος, ειδικευμένος στο Παρίσι στην Ομοιοπαθητική - Εμφυτευματολογία - Περιοδοντολογία - www.homeodentist.gr

Η αφθώδης στοματίτιδα είναι μία φλεγμονή της στοματικής κοιλότητας και του κόκκινου των χειλιών. Επώδυνα έλκη στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια των χειλιών, τον ουρανίσκο, τα ούλα και το εσωτερικό των παρειών. Η περίοδος της φλεγμονής είναι συνήθως μία με τρείς βδομάδες. Η συχνή εμφάνισή τους είναι εξαιρετικά επώδυνη για τον ασθενή. Το στόμα του καίει, τσούζει και η λήψη τροφής είναι αδύνατη.Η αιτιολογία της αφθώδους στοματίτιδας είναι άγνωστη αλλά έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες όπως το έντονο ψυχοσωματικό στρες, η ψηλός πυρετός, οι συνεχείς τραυματισμοί στη στοματική κοιλότητα από την ύπαρξη κατεστραμμένων μεταλλικών σφραγισμάτων ή γεφυρών με αιχμηρά άκρα κλπ.

Η κλασσική οδοντιατρική δεν προτείνει κάποια λύση για την αντιμετώπιση της αφθώδους στοματίτιδας. Τοπικά αναισθητικά, ασπιρίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου.

Η ομοιοπαθητική σαν ολιστική επιστήμη έχει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην ανακούφιση όσο και στην αποφυγή επανεμφάνισης της νόσου.

Τον Μάιο του 2010 ένας ασθενής μου έφερε τη μικρή του κόρη, 8 ετών, που είχε προσβληθεί από αφθώδη στοματίτιδα. Ήταν ένα ζωντανό παιδί που του αρέσει να χορεύει και να τραγουδάει, πολύ επικοινωνιακό. Του αρέσει να ζωγραφίζει λουλούδια και ζωάκια με έντονα χρώματα. Του αρέσουν πολύ τα γλυκά, τα οποία όμως δεν χωνεύει γιατί του προκαλούν «ξινίλες» στο στομάχι. Είναι τρυφερό και χαδιάρικο παιδί. Από τότε που άρχισε τα εμβόλια έχει γίνει φιλάσθενο. Η συνήθης παθολογία του είναι παθήσεις του αναπνευστικού, κυρίως βρογχίτιδες με ψηλό πυρετό και έντονο βήχα. Το παιδί πέντε χρόνια τώρα έχει χρόνια ακροαστικά. Παθαίνει 5-8 φορές το μήνα κρίσεις βρογχίτιδας που αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβίωσης ευρέως φάσματος, αποχρεμπτικά, αντιβηχικά και μάσκες οξυγόνου. Ένα μήνα πριν εκδηλωθεί η αφθώδης στοματίτιδα το παιδί είχε ιαθεί από μία ακόμη κρίση βρογχίτιδας με τη βοήθεια των παραπάνω αλλοπαθητικών φαρμάκων.

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο Borax 12Χ έκανε τη στοματίτιδα να εξαφανιστεί σε τρεις ημέρες. Το παιδί έπαιρνε 3 pills του φαρμάκου κάθε 3 ώρες. Τις τρεις αυτές μέρες έκανε στοματοπλύσεις με βάμμα από θυμάρι και υπερικό. Ο λόγος που διαλέξαμε το Borax ήταν και το γεγονός ότι εμφάνιζε διάρροιες δύσοσμες που συνοδεύονταν από αίσθημα καύσου στον πρωκτό. Ήταν καλύτερα μετά της 11 το βράδυ. Οι άφθες του αιμορραγούσαν εύκολα και εστιάζονταν κυρίως στη γλώσσα και στο εσωτερικό των παρειών.

Ήταν προφανές ότι η αφθώδης στοματίτιδα ήταν αποτέλεσμα της καταπίεσης της χρόνια βρογχίτιδας. Η βρογχίτιδα επανεμφανίστηκε μετά από 10 μέρες και αντιμετωπίστηκε με Antimonium tartaricum και αργότερα με Τurberculinum. Στη μικρή μας ασθενή συνταγογραφήσαμε Thuja και Silicea για έξι μήνες για την ουδετεροποίηση του αποτελέσματος των εμβολίων. Η ασθενής έκανε μόνο μικρές κρίσεις βήχα έξι μήνες μετά τη θεραπεία.

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο Pulsatilla ήρθε να κλείσει τον κύκλο της ταλαιπωρίας του μικρού κοριτσιού που εδώ και δύο χρόνια ζει απαλλαγμένο από παθολογίες.

Συμπέρασμα

Ο οργανισμός μας είναι ένα σύνολο και πρέπει να θεωρείται σαν τέτοιο. ΟΙ παθολογίες (ασθένειες) που εκδηλώνει ο οργανισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθειά του να απαλλαγεί από τις αιτίες που θεωρεί ότι τον απειλούν. Χρόνιες καταπιεσμένες ασθένειες όπως η χρόνια βρογχίτιδα μπορεί όταν «θεραπευτούν» με αντιβίωση να εκδηλωθούν σε κάποιο άλλο σύστημα του οργανισμού όπως η στοματίτιδα του παραπάνω περιστατικού. Η εκδήλωση στοματίτιδας μετά από την καταπίεση της βρογχίτιδας σημαίνει ότι το αμυντικό σύστημα του 8χρονου παιδιού ήταν αρκετά δυνατό ώστε να εκτονώσει μια σοβαρή παθολογία του αναπνευστικού προς τη στοματική κοιλότητα, δηλαδή το εξωτερικό του οργανισμού.