Μπορώ να απαλλαγώ από τους κιρσούς με την Ομοιοπαθητική;

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 6151 φορές
Issue 60

Γράφει ο Κωνσταντίνος Πίσιος

ειδικός ομοιοπαθητικός - παθολόγος

www.homeoathens.com

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παραπονιούνται ότι τα πόδια τους πρήζονται ή κουράζονται εύκολα. Και ενώ λογικά τη νύχτα θα έπρεπε να ηρεμούν και να ξεκουράζονται, παρόλα αυτά υποφέρουν από κράμπες. Αν σε αυτά συνδυαστεί και η εμφάνιση φλεβών, η αλλαγή του χρώματος του δέρματος προς μπλε σκούρο ή μαύρο, αυτό ηχεί ως καμπανάκι για κάποια πάθηση του φλεβικού συστήματος. Οι πιο συχνές παθήσεις είναι οι κιρσοί, οι ευρυαγγείες και η φλεβίτιδα.

Κιρσοί ονομάζονται οι διατεταμένες (φουσκωμένες) φλέβες των κάτω άκρων. Πρόκειται για "επιφανειακές" φλέβες που παρουσιάζουν δυσλειτουργία των βαλβίδων τους, με αποτέλεσμα το αίμα να συσσωρεύεται προς τα κάτω και οι φλέβες να "φουσκώνουν".

Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργούν οι κιρσοί, μπορεί να δημιουργήσουν και επιπλοκές όπως: οιδήματα στα κάτω άκρα, φλεβικά έλκη, δερματοπάθεια κνημών (έκζεμα), πόνο, κουρασμένα ή βαριά πόδια, αιμορραγία, θρόμβωση.

Το πρόβλημα αφορά περισσότερο τις γυναίκες, επειδή οι θηλυκές ορμόνες προκαλούν χαλάρωση στα φλεβικά τοιχώματα, ενώ και η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο - υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των ασθενών με κιρσούς έχει ένα συγγενή πρώτου βαθμού με το ίδιο πρόβλημα.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση κιρσών όπως είναι η παρατεταμένη και συχνή ορθοστασία, η παχυσαρκία, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, η εγκυμοσύνη - λόγω της αύξησης της πίεσης που ασκείται στις κεντρικές φλέβες από την κυοφορούσα μήτρα.

Σε μερικούς ανθρώπους η αποφυγή ορθοστασίας, η καλύτερη διατροφή, η άσκηση, και οι ελαστικές κάλτσες μπορεί να βοηθήσουν. Στους περισσότερους όμως με την πάροδο του χρόνου οι ενοχλήσεις θα επιδεινώνονται με αποτέλεσμα να απευθυνθούν σε αγγειοχειρουργό. Οι λύσεις που προτείνονται από την συμβατική ιατρική είναι φαρμακευτική αγωγή και αν αυτή δεν αποδώσει, σκληροθεραπεία, χειρουργική αφαίρεση κιρσών η επέμβαση με λέιζερ.

Για όποιον επιθυμεί μια διαφορετική προσέγγιση και πιο φυσική, χωρίς πόνο και αναισθησία υπάρχει και η Ομοιοπαθητική. Αρκετές περιπτώσεις και μερικές αρκετά σοβαρές μπορούν να βοηθηθούν από αυτήν, με αποτέλεσμα ο ασθενής να δει από συρρίκνωση των φλεβών με πολύ λιγότερα συμπτώματα μέχρι και την οριστική εξαφάνιση του προβλήματος.

Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη πάθηση, η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι εξατομικευμένη. Δεν έχει παρενέργειες και όταν επιτευχτεί το αποτέλεσμα συνήθως είναι μόνιμο και δεν υπάρχει υποτροπή. Και φυσικά ο ασθενής δεν χρειάζεται να λαμβάνει αλλά φάρμακα μετά.

Έκτος από καταγεγραμμένες περιπτώσεις ασθενών με φλεβίτη που έχουν ωφεληθεί από την ομοιοπαθητική θεραπεία, έχουν γίνει και έρευνες για την αποτελεσματικότητά της σε όλο τον κόσμο. Μια από αυτές είναι η έρευνα που έγινε στη Γερμανία και δημοσιεύτηκε και στο Phlebology (TheRoyalSocietyofMedicinePress, UK)*. Εκεί αναφέρετε ότι διενεργήθηκε διπλή-τυφλή μελέτη, πλασέμπο-ελεγχόμενη 61 ασθενών με κιρσούς. Τρείς δόσεις ενός δημοφιλούς γερμανικού σκευάσματος, σε συνδυασμό με οκτώ ομοιοπαθητικά φάρμακα, χορηγήθηκαν καθημερινά για 24 ημέρες. Οι μετρήσεις αφορούσαν το χρόνο πλήρωσης των φλεβών, τον όγκο του ποδιού και τα υποκειμενικά συμπτώματα. Στη μελέτη βρέθηκε ότι ο χρόνος πλήρωσης των φλεβών, στην ομάδα που λάμβανε τα φάρμακα, βελτιώθηκε κατά 44%, ενώ στην ομάδα πλασέμπο χειροτέρεψε κατά 18%. Και οι άλλες μετρήσεις παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις.

Γνωρίζοντας όλα αυτά μπορείτε να έχετε μια πιο σφαιρική άποψη ώστε να επιλέξετε ποια θεραπεία σας ταιριάζει. Γιατί είναι σημαντικό να μπορεί να βρει ο πάσχων ανακούφιση από τους πόνους και τις ενοχλήσεις των κιρσών και να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Βιβλιογραφία

* E. Ernst, T. Saradeth, K.L. Resch, "Complementary Treatment of Varicose Veins: A Randomised, Placebo-controlled, Double-blind Trial," Phlebology, 1990, 157-163.