Η Ομοιοπαθητική στην Υπερίδρωση

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 5137 φορές
Issue 63

Η Ομοιοπαθητική στην Υπερίδρωση

Γράφει ο Λύσανδρος Μυγιάκης Ομοιοπαθητικός (Diploma British Institute of Homeopathy)

διευθύνων στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – www.altersimilia.gr

Όταν ξεκίνησα - μέσα στον Αύγουστο - να γράφω αυτό το κείμενο, αναρωτήθηκα μήπως θα δημοσιευόταν κάπως αργά σε σχέση με το θέμα του. Ωστόσο αφενός ότι το καλοκαίρι πλέον στην πατρίδα μας διαρκεί περισσότερο από παλιά, όσο και το γεγονός ότι τα άτομα που υποφέρουν από υπερίδρωση υποφέρουν όλο το έτος, με έκαναν να συνεχίσω να γράφω.

Η υπερίδρωση είναι η υπερβολική εφίδρωση που μπορεί να είναι γενικευμένη ή και τοπική. Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση είναι αρκετά βασανιστική και πολλές φορές αποτελεί και κοινωνικό πρόβλημα στα άτομα που πάσχουν από αυτήν. Το stressμπορεί να είναι ένας ισχυρός αιτιολογικός παράγοντας στην εστιακή εφίδρωση της παλάμης της πατούσας ή της μασχάλης. Εδώ η επίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος επάνω στους ιδρωτοποιούς αδένες είναι πράγματι πολύ πραγματική. Αυτές οι εφιδρώσεις είναι πολύ ενοχλητικές και επίμονες. Φαντασθείτε για μια μόνο στιγμή το πρόβλημα του ανθρώπου που δεν μπορεί να σας σφίξει το χέρι σε χειραψία επειδή αυτό μονίμως στάζει από ιδρώτα.

Από την άλλη μεριά, η διάχυτη σε όλο το σώμα εφίδρωση συνήθως είναι ιδιοπαθής όμως επίσης μπορεί να οφείλεται και σε ορμονολογικούς λόγους, σε κάποια λοίμωξη, σε μια κακοήθη νόσο ή απλά στην εμμηνόπαυση, για τα προβλήματα της οποίας η Ομοιοπαθητική είναι βέβαια ό,τι καλύτερο. Οι ορμονολογικοί λόγοι αφορούν τον υπερθυρεοειδισμό, την υπογλυκαιμία, την υπερβολική λειτουργία της υπόφυσης, την εγκυμοσύνη κλπ.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι διάφορα χημικά φάρμακα έχουν ως παρενέργειά τους την υπερβολική εφίδρωση. Αυτά συχνά είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, η καφεΐνη, η θεοφυλίνη κλπ.

Άλλες αιτίες είναι η νευροπάθεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το σύνδρομο του καρκινοειδούς, κάποια κάκωση ή ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος κλπ.

Η νυκτερινή γενικευμένη εφίδρωση αρκετά συχνά είναι καλοήθης και έχει σχέση με το άγχος παρόλο που κάποτε μπορεί να σχετίζεται και με κακοήθεις νόσους (λευχαιμία είτε λέμφωμα), με φυματίωση, με ενδοκαρδίτιδα κλπ.

Η Ομοιοπαθητική ασχολείται αναλυτικότατα με το ζήτημα της εφίδρωσης και δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς χωρίς αυτός να ερωτηθεί σχετικά με το εάν ιδρώνει, πού και πόσο πολύ. Τα μεγάλα βιβλία-λεξικά της Ομοιοπαθητικής, τα λεγόμενα Repertories, αφιερώνουν ένα ολόκληρο κεφάλαιο με αρκετές σελίδες για το ζήτημα της εφίδρωσης. Εκεί βρίσκουμε λήμματα, όπως Perspiration, Profuse (άφθονη εφίδρωση) με δεκάδες φάρμακα και πάρα πολλές λεπτομέρειες, όπως: άφθονη εφίδρωση την νύκτα, σε παιδιά, μόνο κατά τον ύπνο, όταν είναι ξυπνητός, εξαντλητική, κατά την εμμηνόπαυση, περιοδική, όταν ξυπνάει ,κ.ά.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια του ιδρώτα αφορά την οσμή του (Perspiration, Odor). Δεκάδες οσμές περιγράφονται με τα ομοιοπαθητικά φάρμακά τους μέσα στο Repertoryκαι για αυτό το ζήτημα. Επίσης ο ιδρώτας μπορεί να είναι κολλώδης δηλαδή να κολλάει (Perspiration, Clammy ή και Sticky), να εμφανίζεται κατά το άγχος (Perspiration, Anxietyduring), να είναι κρύος (Perspiration, Cold), ή και θερμός (Perspiration, Hot), να είναι ελαιώδης (Perspiration, oily), να βάφει τα εσώρουχα (Perspiration, Stainingthelinen), να αφορά συγκεκριμένα μέρη του σώματος (Perspiration, singleparts) και πολλές άλλες λεπτομέρειες.

Η θεραπεία του προβλήματος συχνά θα γίνει μετά από μια πλήρη λήψη του ιστορικού του ασθενούς προκειμένου να του χορηγηθεί το λεγόμενο ιδιοσυγκρασιακό του ομοιοπαθητικό φάρμακο. Είναι το φάρμακο εκείνο που θα εξισορροπήσει τον οργανισμό του και συχνά θα εξαλείψει το πρόβλημα της υπερβολικής εφίδρωσης. Εάν – για παράδειγμα - η αιτία της υπερίδρωσης είναι το μεγάλο άγχος, θα το διώξει καθώς και το πρόβλημα του ιδρώτα.