Αισθητική ολιστική οδοντιατρική

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 00:00 Διαβάστηκε 3906 φορές
Issue 67

Γράφει ο Μηνάς Ρηγάτος, Χειρ. Οδοντίατρος, Ειδ. Εμφυτευματολόγος, Περιοδοντολόγος, Ομοιοπαθητικός

Τι είναι το ωραίο;

Η ελληνική αρχαιότητα έχει να παρουσιάσει ένα αυθεντικό αίσθημα του ωραίου και του υπέροχου, τόσο στην ποίηση, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική, όσο και στη νομοθεσία και τα ήθη της εποχής.

Mία από τις πρώτες αναλύσεις σχετικά με την καλλιτεχνική δραστηριότητα, από την εποχή του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, επισημαίνει ότι η τέχνη είναι αναπαράσταση ή “μίμηση” καταστάσεων του φυσικού κόσμου και της ανθρώπινης ζωής. Ένα άγαλμα, ένας ζωγραφικός πίνακας, επιχειρούν να αποδώσουν μορφές, χρώματα, και καταστάσεις από τη ζωή που τραβούν την προσοχή μας. Όσο πιο πιστή είναι η αναπαράσταση, τόσο πιο ωραίο είναι το έργο τέχνης· και είναι ωραίο, επειδή κατορθώνει να συλλάβειτην αρμονία της μορφής του αντικειμένου που απεικονίζει, της πράξης ή της κατάστασης που περιγράφει. Ο τρόπος παρατήρησης, η οπτική γωνία, αλλά και οι διαθέσεις και τα συναισθήματα του παρατηρητή διαμορφώνουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών “όψεων” αυτής της “αντικειμενικής” πραγματικότητας. Ο ανθρώπινος νους δεν είναι ένας παθητικός δέκτης εντυπώσεων, αλλά επεξεργάζεται τα στοιχεία που προσλαμβάνει από τις αισθήσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην ίδια την απεικόνιση του εξωτερικού κόσμου.

Τι είναι ένα ωραίο χαμόγελο;

Γεια την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης αισθητικής παρέμβασης στο χαμόγελο ενός άτομου, που επιθυμεί να το βελτιώσει, οφείλουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας όχι μόνο στο χαμόγελο, αλλά και στα βασικά γνωρίσματα του ίδιου του προσώπου που είναι ικανά να προκαλέσουν αισθητική συγκίνηση. Δε νοείται χαμόγελο χωρίς αναγνώριση της αισθητικής ιδιαιτερότητας, η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός σχετικότητας στην ερμηνεία και την αξιολόγηση του ωραίου. Μόνο η δοκιμασία του χρόνου μπορεί να χαρακτηρίσει κλασσική την ομορφιά.

Οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας –τα σύγχρονα οδοντιατρικά υλικά- μάς επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε την οδοντιατρική τέχνη με νέους τρόπους, οι οποίοι θέτουν σε αμφισβήτηση παραδοσιακές αντιλήψεις, αλλά και διευρύνουν τους ορίζοντες της καλλιτεχνικής μας δημιουργίας. Όπως και να ‘χει το πράγμα, είναι βέβαιο ότι η τέχνη της σύγχρονης οδοντιατρικής αποκαλύπτει νέες διαστάσεις της πραγματικότητας - ή θα μπορούσαμε καλύτερα να πούμε πως την εμπλουτίζει με νέα στοιχεία. Μας κάνει τελικά να βλέπουμε το χαμόγελο με διαφορετικό μάτι, συνειδητοποιώντας ότι η αρμονία ενός όμορφου προσώπου μας συμφιλιώνει με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η μελέτη των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων κάθε προσώπου, η ερμηνεία και η κριτική αξιολόγησή του, ξεκινούν συνήθως από την εξέταση της ψυχολογίας του κάθε ατόμου και της μοναδικότητάς του. Η αξιολόγηση ενός όμορφου χαμόγελου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αισθητικές προτιμήσεις και το καλλιτεχνικό "γούστο" του κοινού κάθε εποχής και κοινωνίας, που επηρεάζονται από πολλούς - οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς - παράγοντες και αναπτύσσουν συγκεκριμένες προσδοκίες και αντιδράσεις απέναντι στη νέα δημιουργία. Αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την καλλιέργεια των αισθητικών αντιλήψεων παίζει η κατάλληλη παιδεία.

Παρά τις διαφορές στα αισθητικά κριτήρια συγκεκριμένων εποχών και κοινωνιών, μέσα από την ιστορία της οδοντιατρικής διαμορφώνονται ορισμένοι "κανόνες", αισθητικά πρότυπα, που αναδεικνύονται μέσα από "μεγάλες" δημιουργίες, χαμόγελα που αντέχουν στη "δοκιμασία του χρόνου" και εξακολουθούν να συγκινούν τους περισσότερους ανθρώπους.

Η συνδυαστική θεώρηση των διαφορετικών παραγόντων διαμόρφωσης και ανάδειξης της αισθητικής μας αξίας μάς βοηθά να κατανοήσουμε τον σπουδαίο ρόλο που παίζει το αρμονικό χαμόγελο στην διαμόρφωση της ψυχολογίας μας.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Η αισθητική οδοντιατρική χρησιμοποιεί τις στεφάνες-θήκες από ολοκεραμικά υλικά και από ζιρκόνια -δηλαδή υλικά που δεν έχουν σκελετό από μέταλλο - όπως και υλικά από ρητίνες-composites, για να αλλάξει ή να βελτιώσει το σχήμα και το χρώμα του δοντιών μας με τρόπο απόλυτα φυσικό. Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει το πραγματικό από το τεχνητό. Φυσικά δόντια και προσθετικές εργασίες πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά στο στόμα των ασθενών μας κάνοντας το χαμόγελο πιο όμορφο και αποδίδοντας με επιτυχία τα χαρακτηριστικά κάθε προσώπου.

Στα φωτογραφικά παραδείγματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε προσθετικές εργασίες που ολοκλήρωσα στο ιατρείο μου, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα υλικά που προανέφερα.

Η Ολιστική αντιμετώπιση της αισθητικής οδοντιατρικής

Τα τελευταία χρόνια η αισθητική οδοντιατρική άρχισε να χρησιμοποιεί υλικά τα οποία είναι απαλλαγμένα από την παρουσία μέταλλων στη σύστασή τους. Η απουσία μετάλλου στη δομή των υλικών αυτών, επιτρέπει την αντανάκλαση του φωτός όπως στα φυσικά δόντια, δημιουργώντας αίσθηση απόλυτης φυσικότητας. Τα υλικά αυτά είναι βιοσυμβατά γιατί στερούνται τοξικότητας τόσο για τη στοματική κοιλότητα όσο και για τον υπόλοιπο οργανισμό μας. Η βιοσυμβατότητα των υλικών αυτών οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι απουσιάζει το φαινόμενο δημιουργίας γαλβανικών-ηλεκτρικών ρευμάτων στη στοματική κοιλότητα. Τα ρεύματα αυτά δημιουργούνται όταν έχουμε στο στόμα μας γέφυρες ή στεφάνες (θήκες) ή σφραγίσματα που είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά μεταλλικά υλικά.

Για παράδειγμα, όταν συνυπάρχουν μαύρα σφραγίσματα και γέφυρες από χρυσό, στο στόμα μας ρέει ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο δημιουργείται από την αλληλεπίδραση του χρυσού των στεφάνων με τον άργυρο, τον υδράργυρο και το χαλκό του μαύρου σφραγίσματος. Με αυτό τον τρόπο το στόμα μας μετατρέπεται σε μια κοινή μπαταρία λόγω της συνεχούς διάλυσης των μετάλλων των μαύρων σφραγισμάτων. Τα ιόντα των μετάλλων αυτών απελευθερώνονται σε μεγάλες ποσότητες, δηλητηριάζοντας επικίνδυνα ολόκληρο το σώμα. Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα έχουμε, όταν συνυπάρχει μια γέφυρα χρυσοπλάτινας με μια γέφυρα παλαδίου νικελίου. Το παλάδιο και το νικέλιο δεν θεωρούνται πια ασφαλή για τον ανθρώπινο οργανισμό αν και η χρήση τους στην Οδοντιατρική επιτρέπεται ακόμα.

Η απελευθέρωση αυτή των μεταλλικών ιόντων έχει ενοχοποιηθεί για εγκεφαλικές, νευρολογικές βλάβες (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας και πάρκινσον) καθώς και βλάβες στα νεφρά, το θυρεοειδή και το συκώτι. Υπάρχουν αναφορές ότι γέφυρες που περιέχουν νικέλιο, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε απονευρωμένα δόντια όπως οι πρώτοι άνω και κάτω γομφίοι (τα δόντια αυτά βρίσκονται σε μεσημβρινούς που αντιστοιχούν στο δεξί και αριστερό μαστό) αλλά και οι γέφυρες που περιέχουν νικέλιο, δημιουργούν προδιάθεση για καρκίνο του στήθους. Με εξειδικευμένες μετρήσεις μπορούμε να αξιολογήσουμε το βαθμό δηλητηρίασης του ασθενή από τις μεταλλικές εργασίες που έχει στο στόμα. Μετά την αντικατάσταση των εργασιών αυτών χρησιμοποιούμε εξατομικευμένη ολιστική θεραπεία αποτοξίνωσης για να απομακρύνουμε απο τον οργανισμό του τα μέταλλα που τον έχουν μολύνει.

Η Ολιστική Οδοντιατρική μπορεί να αντιμετωπίσει τις προσθετικές απαιτήσεις του ολιστικού ασθενή χρησιμοποιώντας μη-μεταλλικά υλικά όπως η ζιρκονία, οι σύνθετες ρητίνες (composite) και τα ολοκεραμικά υλικά συνδυάζοντας την βιοσυμβατότητα με την απόλυτη αισθητική.