Η Ομοιοπαθητική στον Σχολικό Εκφοβισμό (Bullying)

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 5962 φορές
Issue 68

Έχουν περάσει μερικοί μήνες που το πανελλήνιο συγκλονίσθηκε από μια τραγική στην κατάληξή της υπόθεση σχολικού εκφοβισμού. Η κοινωνία ευαισθητοποιήθηκε για πρώτη ίσως φορά τόσο μαζικά για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα της σχολικής ζωής.

Γράφει ο Λύσανδρος Μυγιάκης Ομοιοπαθητικός (Diploma British Institute of Homeopathy), διευθύνων στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – www.altersimilia.gr

Πέρα από τα επιβαλλόμενα από τη πολιτεία θεσμικά μέτρα, πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν μπορούν να βρουν βοήθεια και από ψυχολόγους, θεραπευτές κλπ. Σε ότι αφορά την Ομοιοπαθητική η απάντηση είναι θετική. Στο Repertory μας δηλαδή στο μεγάλο βιβλίο αναφοράς συμπτωμάτων και ομοιοπαθητικών φαρμάκων αναφέρονται και τα προβλήματα του σχολικού εκφοβισμού. Βέβαια αυτό δεν γίνεται σε άμεση αναφορά όμως είναι καταγεγραμμένα τα παρακάτω συμπτώματα:

Επιθυμούν να επιτίθενται στους άλλους: Το Repertory αναφέρει 10 φάρμακα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Hyoscyamus, το Stramonium, η Tarentula, το Anacardium, η Nuxvomica κλπ.

Απειλεί (Threatening): Το Repertory αναφέρει 11 φάρμακα. Εδώ κύρια θέση έχει η Tarentulahispanica, το Heparsulphuris, η Lachesis, το Stramonium. το Tuberculinum κλπ.

Απειλή δολοφονίας (π.χ. «Θα σε σκοτώσω!»): Το Repertory αναφέρει 5 φάρμακα, τα: Heparsulphuris, Tarentulahispanica, Hyoscyamus, Stramonium κλπ.

Απειλή καταστροφής (π.χ. «Θα σε καταστρέψω!», «Θα στα χαλάσω όλα!»): Εδώ η Tarentulahispanica έχει την παρουσία της.

Βίαια παιδιά: Βιαιότητα σε παιδιά θεραπεύουν αρκετά ομοιοπαθητικά φάρμακα. Ο φημισμένος Γάλλος ομοιοπαθητικός Dr. O. Julian αναφέρει και το Tuberculinum.

Προβλήματα μετά από κακοποίηση (Ailments, abused, afterbeing): Σε αυτό το λήμμα έχουμε 51 ομοιοπαθητικά φάρμακα. Κάποιο από αυτά θα χορηγηθεί στο παιδί που έχετε υπόψη σας ότι υπέστη σχολικό εκφοβισμό με κακοποίηση. Ανάμεσά τους διακρίνουμε το Aconitum, το Argentumnitricum, την Arnica, την Ignatia, το Natrummuriaticum, το Carcinosinum, το Stramonium, την Staphysagria κλπ.

Κακοποιήθηκε βίαια: Όταν η κακοποίηση υπήρξε βάναυση και βίαιη μπορεί να βοηθήσει ένα από 11 ομοιοπαθητικά φάρμακα. Ανάμεσά τους διακρίνουμε την Arnica, την Staphysagria, το Anacardium, το Aconitum, το Natrummuriaticum, το Carcinosinum κλπ.

Η Αμερικανίδα ομοιοπαθητικός Dr. Judyth Reichenberg-Ullman αναφέρει:

«Στην Ιαπωνία μέσα σε ένα έτος, δέκα παιδιά της σχολικής ηλικίας αυτοκτόνησαν επειδή τα παρενοχλούσαν, βασάνιζαν ή εξοστράκιζαν από την παρέα τους τα άλλα παιδιά. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα από τα κύρια ομοιοπαθητικά φάρμακα για την αυτοκτονική κατάθλιψη είναι το Natrumsulphuricum που επίσης χορηγείται σε άτομα που είναι υπερβολικά ευαίσθητα απέναντι στην περιφρόνηση (scorn). Σε μερικά από αυτά τα παιδιά θα μπορούσε να σωθεί η ζωή τους εάν τους είχε γίνει ομοιοπαθητική θεραπεία».

Αναφέραμε μερικά συμπτώματα που υπάρχουν αρκετά συχνά σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Τα φάρμακα που εμπεριέχονται σε αυτά μπορεί να βοηθήσουν τόσο τα θύματα όσο και του θύτες αυτών των συμβάντων. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό αφού έχουμε την δυνατότητα να εξαφανίσουμε το πρόβλημα από την αιτία του, δηλαδή θεραπεύοντας και εκείνους που ασκούν τον σχολικό εκφοβισμό και όχι μόνο τα ατυχή θύματά τους.

Προσερχόμενοι στον ομοιοπαθητικό θα αναφέρεται αναλυτικά το συμβάν. Το ίδιο το παιδί θα ενθαρρυνθεί με προσεκτικό τρόπο και ευαίσθητο να μας πει πως νιώθει, τι συναισθήματα έχει ώστε να βοηθηθεί ο ομοιοπαθητικός να επιλέξει το σωστό φάρμακο. Όταν αυτό χορηγηθεί στη σωστή δυναμοποίηση και δοσολογία θα ανακουφισθεί σε μεγάλο βαθμό η πληγωμένη ψυχή και το σώμα του. Αυτή είναι μια ακόμη ωραία θεραπευτική δυνατότητα της Ομοιοπαθητικής. Ας την έχουμε υπόψη μας.

Οι πληροφορίες του άρθρου αποτελούν μέρος των σεμιναρίων Ομοιοπαθητικής μέσω Skype του Λύσανδρου Μυγιάκη και του «ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ». Σε αυτά τα σεμινάρια τα θέματα αναλύονται εκτενώς, με επακριβείς δοσολογίες φαρμάκων, προτεινόμενες δυναμοποιήσεις κλπ.