Είναι τεμπέλης. Μπορεί να αλλάξει;

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 5879 φορές
Issue 69

Στα λεξικά βλέπουμε ότι με τον όρο “τεμπέλης” εννοούν κάποιον που δεν θέλει να κουράζεται ποτέ και αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε δουλειά. Όλο και κάποιον φαντάζομαι θα έχετε στο νου σας ή ακόμα και κάποιος από εσάς μπορεί να είναι έτσι.

Η τεμπέλικη συμπεριφορά είναι μια συμπεριφορά που όλοι θα ήθελαν να αλλάξουν. Και αυτοί που την έχουν, αλλά και οι άλλοι που έχουν κάποιον τεμπέλη και τους δυσκολεύει τη ζωή. Μπορεί να γίνει όμως αυτό; Για να δώσουμε απάντηση σε αυτό θα πρέπει να δούμε ποια είναι τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον να “μεταμορφωθεί” σε τεμπέλη.

Υπάρχουν σωματικές παθήσεις όπως η ινομυαλγία, ο υποθυρεοειδισμός, κάποιες νευρολογικές παθήσεις οι οποίες μπορούν να κάνουν κάποιον να νιώθει πολύ κουρασμένος και να φαίνεται ότι τεμπελιάζει. Η επιτυχημένη αντιμετώπιση τους θα μπορέσει να βοηθήσει αυτόν τον ασθενή, να γίνει υγιής ξανά και να απαλλαχτεί από την τεμπελιά.

Είναι ο τεμπέλης υγιής αν δεν έχει κάποιο διαγνωσμένο σωματικό πρόβλημα; Οι περισσότεροι φαντάζομαι θα απαντούσαν ναι. Όμως κάνουν λάθος. Η υγεία ορίζεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Βάσει του ορισμού, για να είναι κάποιος υγιής πρέπει να είναι και ψυχικά και κοινωνικά υγιής. Δεν φτάνει μόνο οι εξετάσεις να μην δείχνουν κάποιο σωματικό πρόβλημα.

Γι’ αυτό το λόγο, τον υπερβολικά τεμπέλη οι ερευνητές από την Αυστραλία πλέον τον θεωρούν πάσχοντα, ενώ την τεμπελιά την κατατάσσουν στις παθήσεις ονομάζοντάς την διαταραχή ανεπάρκειας κίνητρου. Δηλαδή κάποιος που δεν έχει κίνητρο για να κάνει καθημερινά πράγματα ονομάζεται τεμπέλης.

Τα αίτια που κάποιος δεν έχει τη διάθεση, το κίνητρο, τη δύναμη, την ενέργεια να κάνει πράγματα φαίνεται να οφείλονται σε ψυχολογικούς λόγους.

Μερικοί από αυτούς είναι:

  • έλλειψη αίσθησης αποτελεσματικότητας
  • έλλειψη επαρκούς συναισθηματικής υποστήριξης
  • ανάγκη αναγνώρισης που δεν λαμβάνεται
  • έλλειψη αυτοπειθαρχίας
  • φόβος αποτυχίας
  • φόβος απόρριψης

Όλα αυτά οδηγούν σε μια αίσθηση αποθάρρυνσης, απελπισίας, ματαιότητας, απαισιοδοξίας, που αν συνεχίζεται μπορεί να επιφέρει πικρία, κυνισμό και εχθρότητα. Και όλα αυτά μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο και το άτομο πέφτει ακόμα πιο πολύ στην παγίδα να μην κάνει τίποτα για να αλλάξει.

Αυτή η δύσκολη κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεθόδους ψυχοθεραπείας. Όμως χρειάζεται πολύς κόπος και προσπάθεια από την μεριά του ασθενή. Χρειάζεται ενεργή συμμετοχή του τεμπέλη, πράγμα δύσκολο, αφού του λείπει η ενέργεια.

Άλλος εναλλακτικός τρόπος πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά είναι η Ομοιοπαθητική. Γιατί η Ομοιοπαθητική δεν επιδρά μόνο στην κούραση που νιώθει ο ασθενής. Επιδρά στην ψυχή και στο συναίσθημα και μπορεί να απαλλάξει τον τεμπέλη από το αίσθημα αποτυχίας, ανικανότητας, καθώς και την κατάθλιψη που πιθανόν βιώνει. Ο ασθενής δεν πρέπει να κάνει τίποτα εκτός από το να είναι απόλυτα ειλικρινής με τον θεραπευτή και να λαμβάνει τα φάρμακα.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα.

Μια κυρία απευθύνθηκε σε μένα γιατί δεν μπορούσε να αποφασίσει να δουλέψει. Ήταν αυτοαπασχολούμενη και εξαρτιόταν από τη δουλειά της. Αλλά παρότι ήταν πολύ καλή σε αυτό που έκανε, μετά από κάποιο προσωπικό πρόβλημα δεν μπορούσε να αποδώσει στην δουλειά της. Βαριόταν να κάνει οτιδήποτε αν και συνειδητοποιούσε και ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Είχε τόσο μεγάλη αναβλητικότητα που της δημιούργησε οικονομικό πρόβλημα. Αυτό την επηρέασε και στην αυτοπεποίθηση. Της σύστησα μια αγωγή και μετά από λίγο καιρό σταδιακά άρχισε να δουλεύει και να μην τεμπελιάζει. Μετά μερικούς μήνες η αγωγή διακόπηκε και δεν είχε κανένα πρόβλημα. Απέδιδε πολύ καλά και δεν είχε πλέον ούτε ανασφάλειες για τον εαυτό της.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα διακόπτονται μετά την επιτυχημένη θεραπεία. Συνήθως δεν υπάρχει υποτροπή. Τα φάρμακα αυτά είναι φυσικά, δεν έχουν παρενέργειες αν χρησιμοποιούνται από ειδικό και δεν επηρεάζουν άλλα χημικά φάρμακα που πιθανόν να λαμβάνει ο ασθενής.

Με την σωστή ομοιοπαθητική θεραπεία ένας “τεμπέλης” μπορεί σταδιακά να επανέλθει στην κοινωνία και να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του σε όλη τους την έκταση. Θα λειτουργεί πλέον ως ένας κανονικός, υγιής άνθρωπος.

Κωνσταντίνος Πίσιος, ειδικός Ομοιοπαθητικός