Οι επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων από τη χρήση των μαύρων σφραγισμάτων

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 2626 φορές
Issue 70

Γράφει ο Μηνάς Ρηγάτος, Χειρ. Οδοντίατρος, ειδ. Ομοιοπαθητικός - Περιοδοντολόγος - Εμφυτευματολόγος (www.homeodentist.gr)

Η ανεξέλεγκτη μόλυνση του πλανήτη από την άναρχη ανάπτυξη των βιομηχανιών κάθε είδους έχει σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τους κατοίκους του. Άνθρωποι, ζώα, ψάρια και φυτά όπως και καθετί που ζει πάνω στη γη, περιέχουν ουσίες ξένες προς την κυτταρική τους μορφή. Μια από τις ουσίες αυτές είναι ένα βαρύ μέταλλο, ο υδράργυρος. Παρότι πολλοί πιστεύουν ότι ο υδράργυρος είναι ένα μέταλλο που η παραγωγή του οφείλεται στις χημικές βιομηχανίες και τα απόβλητα τους, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ένα άτομο που έχει στο στόμα του μαύρα σφραγίσματα, κάθε φορά που ουρεί ή αφοδεύει, μεγάλη ποσότητα υδραργύρου περνάει στα οργανικά του απόβλητα και δυστυχώς καταλήγει στις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια.

Ο διεθνής οργανισμός υγείας έχει υπογραμμίσει ότι η κύρια πηγή δηλητηρίασης από υδράργυρο στο σύγχρονο άνθρωπο, προέρχεται από τα μαύρα σφραγίσματα και όχι από τα βιομηχανικά απόβλητα. Ο υδράργυρος των μαύρων σφραγισμάτων, μολύνει ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε. Τα μαύρα σφραγίσματα στη θερμοκρασία του στόματος, απελευθερώνουν 24 ώρες το 24ωρο ατμούς υδραργύρου. Μετρήσεις που έγιναν στην Αμερική, σε κτήρια που περιείχαν πολλά οδοντιατρεία που χρησιμοποιούσαν μαύρα σφραγίσματα, έδειξαν ότι ο αέρας του κτηρίου ήταν κορεσμένος από ατμούς υδραργύρου σε ποσοστά μεγαλύτερα από 2400 νανογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Το όριο αυτό ξεπερνά κατά πολύ το επιτρεπτό όριο που έχει ορίσει η παγκόσμια οργάνωση υγείας.

Ένα άτομο για να είναι ασφαλές, πρέπει να μην καταναλώνει περισσότερο από 0.1 μικρογραμμάριο υδραργύρου τη μέρα ανά κιλό σώματος. Ένα άτομο 60 κιλών δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερο από 6 μικρογραμμάρια υδραργύρου τη μέρα. Κάθε μεσαίου όγκου σφράγισμα αμαλγάματος, απελευθερώνει 10 μικρογραμμάρια υδραργύρου ημερησίως. Εάν λοιπόν ένας οδοντιατρικός ασθενής βάρους 60 κιλών έχει στο στόμα του 10 μαύρα σφραγίσματα, απελευθερώνει 100 μικρογραμμάρια υδραργύρου τη μέρα, μια ποσότητα δηλαδή 24 φορές περισσότερη από το επιτρεπτό όριο. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν υδράργυρο δηλητηριάζουν ακόμη περισσότερο τον ασθενή αυτόν.

Όταν τρεφόμαστε συχνά με ψάρια ή μαλάκια, το ποσοστό υδραργύρου που συσσωρεύεται στον οργανισμό μας είναι πολύ υψηλό.

Ενδεικτικός πίνακας περιεκτικότητας υδραργύρου (μέρη υδραργύρου ανά εκατομμύριο-ppm) σε διάφορα είδη ψαριών

Γλώσσα

0.04

Μπακαλιάρος

0.17

Σολομός

0.18

Τόνος

0.25

Αστακός

0.31

Πέστροφα

0.42

Λυθρίνι

0.6

Ο σολομός είναι ένα ψάρι που καταναλώνεται συχνά και περιέχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Ο σολομός του ιχθυοτροφείου περιέχει μεν χαμηλό ποσοστό υδραργύρου, αλλά δυστυχώς περιέχει PCB (polychlorinatedbiphenyls) και διοξίνες σε αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό από τον άγριο σολομό εάν ο τελευταίος αλιεύεται σε ελεγμένες περιοχές. Το PCB και οι διοξίνες είναι πολύ επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες.

Οι ασθενείς που έχουν στο στόμα τους πολλά μαύρα σφραγίσματα, είναι καλό να αποφεύγουν τα ψάρια και τα μαλάκια.

Εάν έχετε 3 μεσαίου μεγέθους μαύρα σφραγίσματα στο στόμα σας δεν πρέπει να τρώτε ψάρια ή μαλάκια πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα

Εάν έχετε 5 μεσαίου μεγέθους μαύρα σφραγίσματα στο στόμα, αποφύγετε ψάρια ή μαλάκια.

Ο ασθενής που έχει μαύρα σφραγίσματα πρέπει:

Α) να τα αφαιρέσει με βάση αυστηρό πρωτόκολλο (βλ. www.homeodentist.gr)

Β) να λάβει την κατάλληλη αγωγή ώστε ο υδράργυρος να απομακρυνθεί από το σώμα του.

Αφού γίνουν τα παραπάνω, μπορεί να αρχίσει να καταναλώνει ψάρια και μαλάκια σε περιορισμένες ποσότητες, διαλέγοντας αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Ο γαύρος και η σαρδέλα είναι 2 ψάρια των ελληνικών θαλασσών που περιέχουν πολύ χαμηλό ποσοστό υδραργύρου.

Σαν γενικό συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος εκτίθεται σε πολύ μεγάλα ποσοστά υδραργύρου 24 ώρες το 24ωρο. Εάν σε αυτό προστεθεί το ποσοστό του μολύβδου, του αλουμινίου και του καδμίου ως προϊόντα της βιομηχανικής μόλυνσης, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο δηλητηριασμένοι είμαστε. Αυτό ίσως στο μέλλον να εξηγήσει γιατί στο σύγχρονο πολιτισμό μας, νόσοι όπως η ινομυαλγία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η γεροντική άνοια και οι πολλαπλές μορφές καρκίνου, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κάθε χρόνο.