Ανακοίνωση Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Ελλάδος

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 4607 φορές
Issue 70

Με αφορμή πολλών δημοσιευμάτων στα socialmedia, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ορισμένες παρεξηγήσεις γύρω από την Ομοιοπαθητική και τους επαγγελματίες Ομοιοπαθητικούς.

Κατ’ αρχήν για τον «ομοιοπαθητικό τρόπο θεραπείας» στο «Όργανον της Θεραπευτικής Τέχνης», που είναι το κυριότερο βιβλίο της Ομοιοπαθητικής επειδή σ’ αυτό το έργο αναφέρει τους νόμους και τις αρχές που την διέπουν, ο συγγραφέας του Σαμουήλ Χάνεμανν γράφει στην 52η παράγραφο: «Δυο μόνο κύριοι τρόποι θεραπείας υπάρχουν: εκείνος που στηρίζει κάθε του ενέργεια μόνο σε ακριβή παρατήρηση της φύσης, σε προσεκτικά πειράματα και σε καθαρή εμπειρία, ο ομοιοπαθητικός (που πριν από μένα δεν εφαρμόσθηκε ποτέ σκοπίμως) και ένας δεύτερος που δενενεργεί έτσι, ο (ετεροπαθητικός, ή) αλλοπαθητικός. Καθένας αντίκειται ευθέως στον άλλο και μόνο όποιος δεν γνωρίζει και τους δύο μπορεί να παραδοθεί στην αυταπάτη ότι ο ένας θα μπορούσε κάποτε να πλησιάσει τον άλλο ή ίσως να συνδυασθούν πλήρως. Μπορεί μάλιστα να γίνει πολύ γελοίος με το να ενεργεί κατά τις θεραπείες του, για να ευχαριστήσει τους αρρώστους, άλλοτε ομοιοπαθητικά κι άλλοτε αλλοπαθητικά. Αυτό λέγεται εγκληματική προδοσία της θείας Ομοιοπαθητικής», (ελληνική εκδ. Πύρινος Κόσμος).

Για την υποστήριξη αυτού του «Ομοιοπαθητικού τρόπου θεραπείας» ιδρύθηκε το 1997 ο Σύλλογος Ομοιοπαθητικών Ελλάδος (ΣΟΕ), ως επαγγελματικός φορέας των ομοιοπαθητικών στην Ελλάδα, με σκοπό:

- την προώθηση της Ομοιοπαθητικής Θεραπευτικής Τέχνης στους Έλληνες πολίτες, και

- την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και συμφερόντων των Ομοιοπαθητικών στην Ελλάδα.

Από την ίδρυσή του, ο ΣΟΕ, ως μέλος και του Ευρωπαϊκού Κεντρικού Συμβουλίου Ομοιοπαθητικών (ECCH) καθώς και του Διεθνούς Συμβουλίου Ομοιοπαθητικής (ICH) πιστοποιεί ότι τα μέλη του πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζουν ECCH και ICH:

α) περί κοινής βασικής εκπαίδευσης των Ευρωπαίων Ομοιοπαθητικών,

β) περί ικανοτήτων του Ομοιοπαθητικού, και

γ) περί αποδοχής και τήρησης κοινού κώδικα ηθικής και επαγγελματικής δεοντολογίας.

Συγκεκριμένα, μάλιστα, το 2006 ο καθηγητής Δρ. RobertJütteαναγνωρίζει και δημοσιεύει στο πόνημά του «Κρυμμένες Ρίζες: Ιστορία της Ομοιοπαθητικής σε Βόρεια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη» (TheHiddenRoots: AHistoryofHomeopathyinNorthern, CentralandEasternEurope) στη σειρά «Μικρά κείμενα για την ιστορία τής ομοιοπαθητικής» (KleineSchriftenzurHomöopathiegeschichte), τόμος 2, (ISBN-10: 3-00-01-8464-3 και ISBN-13: 978-3-00-018464-2, έκδ.: InstitutefortheHistoryofMedicineoftheRobertBoschFoundation) τα εξής: «Το 1993 ιδρύθηκε στην Αθήνα το Ιπποκράτειο Κέντρο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής που δέχθηκε σπουδαστές στην Ομοιοπαθητική και μη γιατρούς. Ο ιδρυτής του, Γεράσιμος Στουραΐτης, ίδρυσε το 1997 και τον Σύλλογο Ομοιοπαθητικών Ελλάδος που είναι μέλος του ECCH (Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κλασσικών Ομοιοπαθητικών)».

Από την ίδρυσή του, επίσης, ο ΣΟΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και με κάθε αρμόδιο κρατικό φορέα για την ολοκλήρωση της επαγγελματικής κατοχύρωσης της Ομοιοπαθητικής Θεραπευτικής Τέχνης στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια, ο ΣΟΕ, έχει ήδη πετύχει πολλά και συνεχίζει ακούραστα και σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση υποστηρίζοντας, σε διάλογο ο ίδιος πλέον με το Υπουργείο Υγείας, τις αρχικές βασικές του προτάσεις:

-          για τον καθορισμό ελάχιστων προσόντων για την αναγνώριση των δημοσίων ή ιδιωτικών σχολών, που χορηγούν τον τίτλο του Ομοιοπαθητικού με σπουδές διαρκείας τουλάχιστον 3 ετών, καθώς και

-          την δημιουργία του εθνικού μητρώου ομοιοπαθητικών συνεισφέρονταςμε το ήδη υπάρχον μητρώο του ΣΟΕ που διατηρεί με τα πιστοποιημένα μέλη του .

Κάθε Ομοιοπαθητικός πιστοποιημένο μέλος μας, παραλαμβάνει ανανεωμένη ανά έτος «Βεβαίωση Μέλους του ΣΟΕ» και την αναρτά στον επαγγελματικό του χώρο για να ενημερώνονται οι επισκέπτες του.

Κλείνοντας, ο ΣΟΕ θέλει να ενημερώσει τους πολίτες που επιλέγουν την Ομοιοπαθητική Θεραπευτική Τέχνη να είναι προσεκτικοί. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε την προσπάθεια ταύτισης της Ομοιοπαθητικής με άλλες μεθόδους ολιστικής ή μη προσέγγισης, οι οποίες όμως δεν έχουν κοινά δεδομένα με αυτήν. Θεωρούμε ότι αυτό συνιστά παραπλάνηση προς τον πολίτη, εκ μέρους εκείνων που τις «βαπτίζουν» με το όνομά της. Πιστεύουμε ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει και να είναι ελεύθερος να επιλέξει ο ίδιος τον θεραπευτικό τρόπο που θα ακολουθήσει.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, διευκρίνιση ή απορία σας για την Ομοιοπαθητική επικοινωνήστε με τον Σύλλογο Ομοιοπαθητικών Ελλάδος, στο e-mail:info@homeopathy-greece.gr

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Ελλάδος.

Αθήνα Νοέμβριος 2015