Μπορώ να κάνω Ομοιοπαθητική χωρίς να κόψω τον καφέ;

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 8927 φορές
Issue 72

Πλέον υπάρχουν πολλοί Έλληνες που έχουν ακούσει για την Ομοιοπαθητική. Οι περισσότεροι αν όχι όλοι, έχουν ακούσει ότι απαγορεύει τον καφέ, εάν, δηλαδή, κάποιος δεν πάψει να πίνει καφέ η αγωγή του δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα. Είναι όμως έτσι; Για να γίνει αντιληπτή η απάντηση πρώτα θα εξηγήσω τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και πώς επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ύλη από την οποία παρασκευάζονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι διάφορες φυσικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον και επεξεργάζονται με ειδική διαδικασία, η οποία αποκλείει τις παρενέργειες διατηρώντας τη θεραπευτική τους δράση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι τελείως διαφορετικά από τα χημικά φάρμακα ή τα βότανα διότι παρασκευάζονται και δρουν με τελείως διαφορετικό τρόπο. Τα ομοιοπαθητικά επηρεάζουν πρωταρχικά τη ζωτική δύναμη του ανθρώπου, σε αντίθεση με τα χημικά φάρμακα και τα βότανα τα οποία επηρεάζουν πρωταρχικά τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δρουν τελείως φυσικά και στοχεύουν στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού μέσω της ενίσχυσης και κινητοποίησης των αμυντικών δυνάμεων του ίδιου του οργανισμού, οι οποίες είχαν περιέλθει σε κατάσταση αδυναμίας. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθιστούν τη διαταραγμένη υγεία του ανθρώπου.

Διαβάζοντας τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν “κυκλοφορούν” μέσω του αίματος, άρα δεν μπορούν να αντιδράσουν με τα χημικά φάρμακα, εάν χορηγούνται συγχρόνως. Τουναντίον τα χημικά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν σε δεύτερο χρόνο την ζωτική δύναμη του οργανισμού αν οι δόσεις τους είναι ισχυρές και επαναλαμβανόμενες, με συνέπεια, εάν χορηγούνται συγχρόνως με την ομοιοπαθητική αγωγή, την επηρεάζουν αρνητικά.

Όσο πιο ισχυρό είναι ένα χημικό φάρμακο τόσο περισσότερο θα επηρεάσει την δράση του ομοιοπαθητικού. Τα πιο συχνά φάρμακα που επηρεάζουν τις ομοιοπαθητικές θεραπείες είναι τα ανοσοκατασταλτικά, οι χημειοθεραπείες, η κορτιζόνη και τα αντιβιοτικά σε χρόνια χρήση.

Παρότι συμβαίνει αυτό, δεν προτείνω να γίνει διακοπή των χημικών φαρμάκων που λαμβάνει ένας ασθενής, ιδιαίτερα των χρονίων. Αυτό που συνιστώ είναι η συνέχιση της λήψης τους μέχρι η ομοιοπαθητική θεραπεία να επιφέρει βελτίωση, και τότε, αν γίνεται, ο ασθενής να προβεί σε μείωση ή ακόμα και διακοπή των χημικών φαρμάκων.

Ας επανέλθουμε όμως στην ερώτηση αν μπορεί κάποιος να κάνει ομοιοπαθητική θεραπεία αν συνεχίζει να πίνει καφέ. Όπως προανέφερα, η επικρατούσα άποψη είναι ότι η καφεΐνη αντιδοτεί την θεραπεία. Ο καφές, όπως γνωρίζουμε, απορροφάται από το έντερο όπου και διασπάται για να επηρεάσει κατόπιν μέσω χημικών αντιδράσεων τον οργανισμό χωρίς όμως να επιδρά ιδιαίτερα στην ζωτική του δύναμη. Βάσει της λογικής, λοιπόν, δεν θα έπρεπε ο καφές να επηρεάζει την ομοιοπαθητική αγωγή.

Στην πράξη, όμως, έχει παρατηρηθεί από πολλούς ομοιοπαθητικούς, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι στις θεραπείες που εφάρμοζαν, πάντα αναλόγως των ασθενών, η ομοιοπαθητική θεραπεία επηρεαζόταν από την λήψη καφέ. Ποτέ, όμως, δεν ήταν δυνατόν να ξέρουν εκ των προτέρων αν ένας ασθενής θα επηρεαστεί ή όχι από την λήψη καφεΐνης (Coca Cola, Red Bull, κτλ.). Επίσης εκτός από τον καφέ, έχει παρατηρηθεί ότι η κάμφορα, η μέντα, το γαρίφαλο, η ευγενόλη, το αλκοόλ ακόμα και κάποια φρούτα (πορτοκάλι, λεμόνι) μπορεί να επηρεάσουν κάποια ομοιοπαθητικά φάρμακα. Ο κατάλογος των απαγορευμένων μπορεί να μεγαλώσει και άλλο διότι υπάρχουν ομοιοπαθητικοί που σχετίζουν διαφορές τροφές, ενεργειακές θεραπείες, κρέμες, κολλύρια ακόμα και μυρωδιές με την αποτυχία της ομοιοπαθητικής αγωγής.

Γι’αυτό δεν υπάρχει ακόμα ομοφωνία ανάμεσα στους ομοιοπαθητικούς στο τι πρέπει να αποφεύγει κάποιος όταν ακολουθεί ομοιοπαθητική αγωγή. Οι γνώμες διίστανται ανάλογα με την εμπειρία του εκάστοτε ομοιοπαθητικού, των φαρμάκων που χορηγούνται, τον τρόπο με τον οποίον χορηγούνται, τη μέθοδο που ακολουθούν κ.τ.λ.

Η άποψη μου είναι ότι με τις κοινές ομοιοπαθητικές θεραπείες μπορεί να παρατηρηθεί υπότροπη σε αρκετούς ασθενείς και όντως να χρειαστεί αποχή από τον καφέ, τη μέντα και άλλες ουσίες που επηρεάζουν την θεραπεία. Γι’ αυτό ερεύνησα για πολλά χρόνια ψάχνοντας έναν τρόπο που να μπορεί ο καθένας να κάνει Ομοιοπαθητική χωρίς κανέναν περιορισμό. Το αποτέλεσμα των ερευνών μου είναι μια συνδυαστική θεραπεία που δεν επηρεάζεται από τίποτα και παραμένει φυσική και αποτελεσματική.

Σαν συμπέρασμα θα πω ότι αναλόγως με τον ομοιοπαθητικό που θα επιλέξετε θα μπορείτε να συνεχίσετε να πίνετε καφέ ή όχι μαζί με την ομοιοπαθητική θεραπεία.

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Πίσιος Μ.D., Ειδικός Παθολόγος, Ομοιοπαθητικός (www.drpisios.com)