Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τους κιρσούς με Ομοιοπαθητική

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Σάββατο, 14 Μαΐου 2016 00:00 Διαβάστηκε 4228 φορές
Issue 73

Υπάρχον πολλοί άνθρωποι που παραπονιούνται ότι τα πόδια τους πρήζονται ή κουράζονται εύκολα. Και ενώ λογικά τη νύχτα θα έπρεπε να ηρεμούν και να ξεκουράζονται, παρόλα αυτά υποφέρουν από κράμπες. Αν σε όλες αυτές τις ενοχλήσεις συνδυαστεί και η εμφάνιση φλεβών, η αλλαγή του χρώματος του δέρματος προς μπλε σκούρο ή μαύρο, αυτό μάλλον οδηγεί στη διάγνωση ότι υπάρχει κάποια πάθηση του φλεβικού συστήματος. Οι πιο συχνές παθήσεις είναι οι κιρσοί, οι ευρυαγγείες και η φλεβίτιδα.

Κανονικά, οι βαλβίδες στις φλέβες φροντίζουν για την καλή ροή του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά. Όταν όμως αυτές οι βαλβίδες δεν λειτουργούν όπως πρέπει, το αίμα συγκεντρώνεται στα πόδια και δημιουργείται πίεση. Οι φλέβες γίνονται αδύναμες, μεγαλώνουν σε μέγεθος και συστρέφονται.

Κιρσοί ονομάζονται οι διατεταμένες φλέβες των κάτω άκρων. Πρόκειται για "επιφανειακές" φλέβες που παρουσιάζουν δυσλειτουργία των βαλβίδων τους, με αποτέλεσμα το αίμα να συσσωρεύεται προς τα κάτω και οι φλέβες να "φουσκώνουν". Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργούν οι κιρσοί, μπορεί να δημιουργήσουν και επιπλοκές όπως:

-     πόνο, κουρασμένα ή βαριά πόδια

-     οιδήματα στα κάτω άκρα

-     φλεβικά έλκη

-     δερματοπάθεια κνημών (έκζεμα)

-     θρόμβωσή

-     αιμορραγία

Το πρόβλημα αφορά περισσότερο τις γυναίκες, επειδή οι ορμόνες τους προκαλούν χαλάρωση στα φλεβικά τοιχώματα, ενώ και η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο - υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των ασθενών με κιρσούς έχει ένα συγγενή πρώτου βαθμού με το ίδιο πρόβλημα.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να βοηθήσουν στην εμφάνιση των κιρσών όπως:

  • η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
  • η παρατεταμένη και συχνή ορθοστασία
  • η εγκυμοσύνη - λόγω της αύξησης της πίεσης που ασκείται στις κεντρικές φλέβες από την κυοφορούσα μήτρα
  • η παχυσαρκία

Σε μερικούς ανθρώπους η αποφυγή ορθοστασίας, η καλύτερη διατροφή, η άσκηση, οι ελαστικές κάλτσες και κάποιες κρέμες μπορεί να βοηθήσουν.

Στους περισσότερους όμως με την πάροδο του χρόνου οι ενοχλήσεις θα επιδεινώνονται με αποτέλεσμα να απευθυνθούν σε αγγειοχειρουργό.

Οι πιο συνηθισμένες λύσεις που προτείνονται από την συμβατική ιατρική είναι φαρμακευτική αγωγή και αν αυτή δεν αποδώσει, σκληροθεραπεία, χειρουργική αφαίρεση κιρσών ή επέμβαση μέσω λέιζερ.

Για όποιον επιθυμεί μια διαφορετική προσέγγιση και πιο φυσική, χωρίς πόνο και αναισθησία υπάρχει και η Ομοιοπαθητική. Αρκετές περιπτώσεις και μερικές αρκετά σοβαρές μπορούν να βοηθηθούν από αυτήν με αποτέλεσμα ο ασθενής να δει από συρρίκνωση των φλεβών με πολύ λιγότερα συμπτώματα μέχρι και την οριστική εξαφάνιση του προβλήματος.

Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη πάθηση, η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι εξατομικευμένη. Δεν έχει παρενέργειες όταν γίνει σωστά και όταν επιτευχθεί το αποτέλεσμα συνήθως δεν υπάρχει υποτροπή. Η θεραπεία διακόπτεται και ο ασθενής δεν χρειάζεται να λαμβάνει ομοιοπαθητικά φάρμακα για “συντήρηση”.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν στοχεύει μόνο στην αντιμετώπιση τις φλεβίτιδας αλλά βοηθάει συνολικά τον οργανισμό. Έτσι ο ασθενής θα δει βελτίωση όχι μόνο στην ανεπάρκεια του φλεβικού συστήματος αλλά και καλυτέρευση της διάθεσης, τους άγχους, της ενέργειας και γενικά μια ολική βελτίωση.

Θα μπορούσα να γράψω για αρκετές περιπτώσεις αλλά λόγο χώρου θα σας πω ότι εκτός από τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις ασθενών με φλεβίτιδα που έχουν ωφεληθεί από την ομοιοπαθητική θεραπεία, έχουν γίνει και έρευνες για την αποτελεσματικότητά της σε όλο τον κόσμο.

Μια από αυτές είναι και η έρευνα που έγινε στη Γερμανία και δημοσιεύτηκε στο Phlebology (The Royal Society of Medicine Press, UK)*.

Εκεί αναφέρεται η διενέργεια διπλής-τυφλής μελέτης, ελεγχόμενης με πλασέμπο (εικονικό φάρμακο), 61 ασθενών με κιρσούς. Τρείς δόσεις ενός δημοφιλούς γερμανικού σκευάσματος, σε συνδυασμό με οκτώ ομοιοπαθητικά φάρμακα, χορηγήθηκαν καθημερινά για 24 ημέρες. Οι μετρήσεις αφορούσαν το χρόνο πλήρωσης των φλεβών, τον όγκο του ποδιού και τα υποκειμενικά συμπτώματα. Στη μελέτη βρέθηκε ότι ο χρόνος πλήρωσης των φλεβών, στην ομάδα που λάμβανε τα φάρμακα, βελτιώθηκε κατά 44%, ενώ στην ομάδα πλασέμπο χειροτέρεψε κατά 18%. Και οι άλλες μετρήσεις παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις.

Γνωρίζοντας όλα αυτά μπορείτε να έχετε μια πιο σφαιρική άποψη ώστε να επιλέξετε ποια θεραπεία σας ταιριάζει. Γιατί είναι σημαντικό να μπορεί να βρει ο πάσχων ανακούφιση από τους πόνους και τις ενοχλήσεις των κιρσών και να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Βιβλιογραφία

* E. Ernst, T. Saradeth, K.L. Resch, "Complementary Treatment of Varicose Veins: A Randomised, Placebo-controlled, Double-blind Trial," Phlebology, 1990, 157-163.

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Πίσιος

ειδικός ομοιοπαθητικός - παθολόγος, www.drpisios.com