O ομαλός λειχήνας του στόματος και ομοιοπαθητική

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 4083 φορές
Issue 74

Ο ομαλός λειχήνας είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει τους βλεννογόνους του στόματος, Συνήθως παρατηρείται στο εσωτερικό τοίχωμα των παρειών και έχει τη μορφή διαβρώσεων ή ελκών ερυθρού χρώματος που περιβάλλονται από ένα σχηματισμό που θυμίζει υπόλευκο δίχτυ. Όπως κάθε αυτοάνοσο νόσημα παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα. Εμφανίζεται αιφνίδια σε ηλικία από 30 έως 60 ετών και αφορά περισσότερο τις γυναίκες.

Αν και η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, παρατηρούμε σε μεγαλύτερη συχνότητα την εμφάνιση του ομαλού λειχήνα σε άτομα που φέρουν στο στόμα τους οδοντιατρικά αμαλγάματα ή συνυπάρχουν στη στοματική τους κοιλότητα οδοντιατρικά αμαλγάματα και προσθετικές εργασίες από παλλάδιο, χρυσό ή πλατίνα. Οι εξάρσεις της νόσου συνοδεύονται από έντονο κνησμό ή αίσθημα καύσου στο σημείο της εμφάνισης των βλαβών και διαρκούν μήνες ή χρόνια.

Η κλασική ιατρική αντιμετώπιση περιλαμβάνει χορήγηση τοπικών κορτικοστεροειδών αλοιφών για την ανακούφιση από τον κνησμό και ανοσοκατασταλτικά – κορτικοστεροειδή από το στόμα. Δυστυχώς τα παραπάνω φάρμακα αν και προσωρινά ανακουφίζουν τις περισσότερες φορές τον ασθενή, έχουν πολύ σοβαρές παρενέργειες, όταν χορηγούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών με ομαλό λειχήνα έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα – στερούμενη εντελώς τις παρενέργειες των αλλοπαθητικών φαρμάκων. Το πρωτόκολλο που ακολουθείται είναι το παρακάτω:

1) Λήψη ιατρικού – οδοντιατρικού ομοιοπαθητικού ιστορικού για να διαπιστωθεί αν το πρόβλημα του λειχήνα είναι πρωτογενές ή είναι μια δευτερογενής εκδήλωση κάποιας καταπιεσμένης με φάρμακα νόσου (π.χ. η καταπίεση της ακμής με αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της νόσου).

2) Ακριβής μέτρηση με συσκευή βιοσυντονισμού της επιβάρυνσης του οργανισμού α) από μέταλλα όπως ο υδράργυρος, το αλουμίνιο, το κάδμιο, το νικέλιο, το παλλάδιο, ο άργυρος, ο χρυσός β) από χημικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, υπολείμματα πλαστικών ουσιών όπως η μπιφενόλη και οι ενώσεις του βαρίου, και γ) από νεκρωτικές εστίες όπως υπολείμματα νεκρωμένων ριζών δοντιών, απονευρωμένων δοντιών.

3) Απομάκρυνση από το στόμα όλων των εμφράξεων από αμάλγαμα (μαύρα σφραγίσματα) που περιέχουν υδράργυρο.

4) Απομάκρυνση από το στόμα μεταλλικών γεφυρών που περιέχουν νικέλιο ή παλλάδιο.

5) Απομάκρυνση από τη στοματική κοιλότητα των νεκρωτικών εστιών.

6) Μετά την απομάκρυνση των μεταλλικών στοιχείων και των νεκρωτικών εστιών συνταγογραφείται ειδική θεραπεία αποτοξίνωσης – απομάκρυνσής τους από τον οργανισμό.

7) Χορήγηση ιδιοσυγκρασιακού φάρμακου.

Η λήψη του ομοιοπαθητικού ιστορικού επιτρέπει την επιλογή κατάλληλων φαρμάκων που ταιριάζουν με την ιδιοσυγκρασία του ασθενή και την ιδιαιτερότητα του στοματικού του προβλήματος. Συνήθως τα φάρμακα τέτοιων νοσημάτων είναι αυτά που ανήκουν στη «συκωτική» ή τη «συφιλιδική» προδιάθεση ή μίασμα. Τα φάρμακα που έχω συνταγογραφήσει μέχρι τώρα είναι: nitriacidum, kalibichromicum, thuja, apis, cortisone, astacus, mercuriuscyanatus, mercuriuscorrosivus, dulcamara, ammoniummuriaticum, natriumcausticum.

8) Για την ανακούφιση του ασθενή από τον κνησμό και το κάψιμο συνιστούμε: α) λάδι υπερικού (βαλσαμόχορτο), β) μέλι (εναιώρημα), γ) πρόπολη σε μητρικό βάμμα, δ) συνδυασμό από λάδι υπερικού, καλέντουλας και μαστιχέλαιου, ε) στοματοπλυσεις με ηλιέλαιο – βιολογικό ψυχρής συμπίεσης.

Πιστεύουμε ότι η ολιστική αντιμετώπιση του ομαλού λειχήνα του στόματος απαλλάσσει τον ασθενή μόνιμα από το βασανιστικό αυτό νόσημα, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του. Είναι μια ήπια θεραπεία που στερείται τις παρενέργειες των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

.

COPYRIGHT -ΜΗΝΑΣ ΡΗΓΑΤΟΣ -XEIΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

ΕΙΔ. ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ- ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΟΣ- ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ

www.homeodentist.gr