Ομοιοπαθητική και Φυτοθεραπεία στη Νεφρολιθίαση

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 2019 φορές
Issue 78

Ανάμεσα στην πληθώρα των προβλημάτων υγείας που μπορούν να βοηθηθούν με την Ομοιοπαθητική είναι και μια σειρά από νεφρολογικά προβλήματα που γενικά ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο. Η νεφρολιθίαση είναι σίγουρα ένα από αυτά. Για το ζήτημα αυτό αναφέρονται περίπου 75 ομοιοπαθητικά φάρμακα. Ανάμεσά τους ιδιάζουσα θέση κατέχουν η Calcarea carbonica, το Lycopodium, το Berberis vulgaris, ο Phosphorus, η Sarsaparilla κλπ. Εάν οι νεφρόλιθοι είναι δεξιά συχνά μπορεί να χρειαστεί το Lycopodium, αν και όχι πάντα. Οι νεφρόλιθοι μικρής διαμέτρου που είναι ικανοί να περάσουν προς τα κάτω μέσα από τον ουρητήρα, συχνά εξωθούνται στην ουροδόχο κύστη με τη βοήθεια συγκεκριμένου ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Το ίδιο φάρμακο μπορεί να βοηθήσει και στην ανακούφιση του πόνου που σε κολικό νεφρολιθίασης είναι πολύ μεγάλος.

Πριν από χρόνια η σημαντική ομοιοπαθητικός Dr. Elizabeth Wright Hubbard έγραφε ότι η εγχείρηση της νεφροτομής σε νεφρολιθίαση μπορεί να αναβληθεί επ’ αόριστο πολύ συχνά με την βοήθεια του Lycopodium, του Berberis vulgaris είτε του Ocimum canum.

Επίσης η χορήγηση του ιδιοσυγκρασιακού ομοιοπαθητικού φαρμάκου για κάποιο χρονικό διάστημα θα βοηθήσει στην πρόληψη της νεφρολιθίασης. Δηλαδή θα βοηθήσει τον οργανισμό να μην παραγάγει τους νεφρόλιθους.

Κάτι άλλο που απασχολεί αρκετά τους ασθενείς με νεφρόλιθους είναι εάν η Ομοιοπαθητική και γενικά οι εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στο να διαλυθούν ή να αποσαθρωθούν οι λίθοι. Η απάντηση είναι θετική αν και δεν είναι κάτι που θα γίνει σε μια εβδομάδα. Το ενδεικνυόμενο ομοιοπαθητικό ίαμα μπορεί να ασκήσει την διαλυτική του δύναμη στον λίθο και τον κάνει να θρυμματιστεί σε άμμο, ώστε έτσι να μπορεί να αποβληθεί από το σώμα. Με παρόμοιο τρόπο μπορούν να συνεισφέρουν και ορισμένα άλατα Σούσλερ.

Κάτι ακόμα που συνιστά ο γνωστός ομοιοπαθητικός Robin Murphy - και που κάνουν στην Ινδία - είναι η πόση μαγνητισμένου νερού που θεωρείται ότι διαλύει τους νεφρόλιθους.

Μια άλλη θεραπευτική μέθοδος που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια σε μια πληθώρα προβλημάτων υγεία είναι και η γεμμοθεραπεία. Πρόκειται για ένα είδος φυτοθεραπείας που προτείνει μια συγκεκριμένη αγωγή για την νεφρολιθίαση.

Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και την θετική επίδραση που έχουν στην νεφρολιθίαση και διάφορα βάμματα βοτάνων όταν χορηγούνται στις κατάλληλες δοσολογίες.

Μια ολιστική προσέγγιση στο πρόβλημα, δηλαδή που λαμβάνει υπόψη συνολικά τον κάθε συγκεκριμένο ασθενή για να χορηγήσει το ιδιοσυγκρασιακό του ομοιοπαθητικό ίαμα είναι αναγκαία. Επίσης θεωρούμε ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα πρέπει να αποκλείει την χρήση της γεμμοθεραπείας ή των βαμμάτων που αναφέρθηκαν σε ένα σύνολο θεραπευτικής αγωγής που θα στοχεύει στο καλύτερο κατά το δυνατόν αποτέλεσμα.

Στην καθημερινή πράξη ασχολούμαστε με ασθενείς που θέλουν να έχουν ένα γρήγορο και καλό αποτέλεσμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να τους παρέχουμε ό,τι καλύτερο είναι δυνατόν. Στην καθημερινή πράξη δεν κάνουμε έρευνα αλλά εφαρμόζουμε επιτυχημένες θεραπείες. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν χρειάζεται κανένας θεραπευτικός φανατισμός που αποκλείει αλλά αληθινό ενδιαφέρον να βοηθηθεί ο/η ασθενής που χτυπάει την πόρτα μας. Θεραπεία σημαίνει υπευθυνότητα, αγάπη σε αυτό που κάνει κάποιος, και ανοικτοί ορίζοντες. Ορίζοντες που φροντίζουμε να διευρύνουμε συνεχώς και όχι να τους κλείνουμε.

Στον Πολυχώρο Ομοιοπαθητικής Αθηνών γίνονται ολοκληρωμένες θεραπευτικές αγωγές για την νεφρολιθίαση με τους τρόπους που αναφέρθηκαν. Είναι απαραίτητο το κλείσιμο ραντεβού στο τηλέφωνο 210 – 76 43 963. Υπάρχει και η δυνατότητα συνεδριών μέσω Skype για ασθενείς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Λύσανδρος Μυγιάκης Ομοιοπαθητικός (Diploma British Institute of Homeopathy)

διευθύνων στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – www.altersimilia.gr