Ομοιοπαθητική γνώση. Χθες και σήμερα.

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 00:00 Διαβάστηκε 1539 φορές
Issue 79

Σήμερα στο μικρό μας σημείωμα θα ήθελα να μιλήσω λίγο για κάτι που συνειδητοποίησα αυτόν τον καιρό. Ζούμε σε μια εποχή γρήγορων εξελίξεων στον τομέα των επικοινωνιών, κάτι που αναμφίβολα επηρεάζει και την μάθηση. Οι σημερινές επιστημονικές, και όχι μόνο, γνώσεις διαχέονται πλανητικά με την υψηλή ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων του διαδικτύου. Αυτό αλλάζει τον κόσμο μας με έναν ρυθμό που δεν προλαβαίνουμε να αφομοιώσουμε. Έχει όμως πολλά θετικά.

Ερευνώντας το διαδίκτυο για την Ομοιοπαθητική διεθνώς βλέπει κάποιος ότι γίνονται πάρα πολλά, ότι υπάρχουν χιλιάδες δικτυακοί τόποι (sites) και δεκάδες δικτυακές πύλες (portals) που γεμίζουν από Ομοιοπαθητική. Αυτό είναι πολύ παρήγορο για όσους αγαπούν καθ’ υπερβολή αυτή την επιστήμη και τέχνη της θεραπείας ώστε να έχουν αφιερώσει όλο σχεδόν τον χρόνο τους σε αυτήν.  Ξαφνικά αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι αλλά ότι εκατοντάδες χιλιάδες ιατροί και θεραπευτές πλανητικά εργάζονται επίμοχθα υπηρετώντας τον άνθρωπο με αυτήν. Ανταλλάσσονται γνώσεις χρήσιμες και απαραίτητες. Καταλαβαίνουμε πως οτιδήποτε και αν συμβεί σε μια συγκεκριμένη χώρα στην Ομοιοπαθητική, η επιστήμη μας θα συνεχίσει να υπάρχει και να αναπτύσσεται.

Αυτόν πάντως τον καιρό κατάλαβα και κάτι άλλο. Σκαλίζοντας την βιβλιοθήκη μου ανέσυρα μερικά βιβλία των παλαιών δασκάλων μας. Εννοώ του 19ου αιώνα. Όχι πως το έκανα για πρώτη φορά, όμως αυτό τον καιρό είδα μέσα τους κάτι που δεν έβλεπα παλαιότερα. Είναι γεγονός ότι έτσι συμβαίνει με τα βιβλία. Είναι θαυμαστά αντικείμενα και σε διάφορες εποχές μπορείς να βρεις ποικίλες γνώσεις μέσα τους. Αυτό συνέβη και σε μένα.

Τα βιβλία για τα οποία μιλώ είναι το «Old, News and Forgotten Remedies» του Dr. Anshutz και το δίτομο «Clinical Therapeutics» του Dr. Hoyne Temple. Μελετώντας τα κάπως πιο προσεκτικά αυτή τη φορά συνειδητοποίησα ότι είναι γεμάτα από πληροφορίες «διαμάντια». Ίσως στις ημέρες μας να μην είναι όλες χρησιμοποιήσιμες, όμως πάρα πολλές έχουν την δική τους θέση στην θεραπευτική μας. Στο δίτομο έργο του Hoyne Temple ο συγγραφέας έκανε μια μεγάλη έρευνα στα γραπτά των πολλών ομοιοπαθητικών περιοδικών που υπήρχαν στα μέσα του 19ου αιώνα και τα παρουσίασε στο έργο του.

Μέσα σε αυτό το έργο αντιλήφθηκα ότι δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλές γνώσεις που έχουν ειπωθεί και γραφτεί παλαιότερα και που όμως έχουν χαθεί μέσα στη λήθη του χρόνου. Αυτό είναι αληθινά μια μεγάλη συμφορά. Θα πρέπει λοιπόν οι παλαιότεροι στην Ομοιοπαθητική να φροντίσουν να ερευνήσουν όποιο κείμενο υπάρχει στη διάθεσή τους, να …ανασύρουν από αυτό οτιδήποτε έχει αναμφισβήτητη αξία και να το ενσωματώσουν σε άρθρα, σε δικτυακούς τόπους είτε σε περιοδικά. Είναι μεγάλο κρίμα να χάνεται η πολύτιμη θεραπευτική γνώση της Ομοιοπαθητικής των περασμένων εποχών.

Το ζήτημα με άγγιξε σε διάφορες χρονικές στιγμές, όμως πρόσφατα με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Συνέχισα λοιπόν να εργάζομαι και σε αυτά τα ζητήματα και το ίδιο θα πρότεινα και όσους συναδέλφους αγγίζει αυτό το θέμα.

Υπάρχουν πολλές χρήσιμες γνώσεις που μπορούν να βοηθήσουν χιλιάδες ανθρώπους στην θεραπεία τους. Οι παλαιότεροι σημερινοί συνάδελφοι θα βρουν πολλά αν ψάξουν τη βιβλιοθήκη τους. Εννοείται ότι η Ομοιοπαθητική είναι μια επιστήμη στην οποία η διαρκής μελέτη είναι απαραίτητη. Έτσι όμως χρόνο με τον χρόνο βλέπει κάποιος εξέλιξη στην γνώση και στην συνταγογράφησή του. Εύχομαι σε όλους καλή μελέτη, γιατί όπως πολύ σωστά ειπώθηκε και ισχύει σε οποιοδήποτε πεδίο της Ζωής: «Εκείνος που ψάχνει βρίσκει».

Γράφει ο Λύσανδρος Μυγιάκης Ομοιοπαθητικός (Diploma British Institute of Homeopathy)

διευθύνων στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – www.altersimilia.gr