H χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στην εμφυτευματολογία

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 00:00 Διαβάστηκε 2286 φορές
Issue 79

Η ομοιοπαθητική τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Ήδη άρχισε να διδάσκεται ως μάθημα σε διάφορα πανεπιστήμια και αρκετοί επιστήμονες ασχολούνται με την έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της και τον τρόπο δράσης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Μέσα από τις διάφορες επιστημονικές εργασίες που έχουν ήδη διεξαχθεί, καθίσταται σαφές ότι η δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου δεν στηρίζεται στην αυθυποβολή. Πολλοί νέοι επιστήμονες επιθυμούν να εκπαιδευτούν στην εφαρμογή της και οι ασθενείς που την προτιμούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους συνεχώς αυξάνονται.

Η βοήθεια της ομοιοπαθητικής στην καλή πρόγνωση των εμφυτευμάτων είναι μεγάλη. Ο ειδικός ομοιοπαθητικός μπορεί να προετοιμάσει τον ασθενή του μια εβδομάδα πριν την επέμβαση με τα κατάλληλα φάρμακα ώστε να αποφύγουμε τον πόνο, το αιμάτωμα και το οίδημα και να βοηθήσουμε στην καλή επούλωση τού οστού και την οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων.

Στην 20χρονη εφαρμογή της ομοιοπαθητικής στην πρακτική μου, είδα με χαρά τους ασθενείς να μην πονάνε μετά τις επεμβάσεις, να έχουν πολύ μικρά και μειωμένης διάρκειας οιδήματα και απουσία αιματώματος. Τα συνήθη φάρμακα που χορηγώ είναι: apis, arnica, china, calendula, calcarea phosphoprica, calcarea carbonica, echinacea, hypericum, ruta, symphytum.

Όντας εμφυτευματολόγος και περιοδοντολόγος, διαπίστωσα ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και τα φυτικά βάμματα προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στην εξαιρετική επούλωση κάθε χειρουργικού τραύματος της στοματικής κοιλότητας (τοποθέτηση εμφυτευμάτων, εκτεταμένες επεμβάσεις στα οστά των γνάθων με ή χωρίς χρήση μεμβρανών κολλαγόνου και οστικών μοσχευμάτων, δύσκολες εξαγωγές σωφρονιστήρων δοντιών).

Τι ειναι τα οδοντιατρικα εμφυτεύματα

Είναι τεχνητές ρίζες δοντιών, σε σχήμα κοχλία-βιδας ή κυλίνδρου, κατασκευασμένες από καθαρό τιτάνιο που σκοπό έχουν την αντικατάσταση των χαμένων φυσικών δοντιών.  Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα τοποθετούνται στα οστά των γνάθων με ειδικά εργαλεία τρυπανισμού και ενεργοποιούνται σε διάστημα 2-6 μηνών, στο διάστημα αυτό το οστό που περιβάλλει το εμφύτευμα επουλώνεται και "ενσωματώνεται" με την εξωτερική επιφάνεια του εμφυτεύματος. Σε περιπτώσεις που ο όγκος του οστού είναι ανεπαρκής, μπορεί να αυξηθεί χρησιμοποιώντας οστικά μοσχεύματα.

Τα τελευταία 10 χρόνια μειώσαμε τον χρόνο εμβύθισης των εμφυτευμάτων στο οστό. Τροποποιήσαμε την επιφάνεια του τιτανίου (υλικού κατασκευής του εμφυτεύματος) ώστε ο χρόνος ενεργοποίησης να μειωθεί σε μερικές ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής έρχεται στο ιατρείο χωρίς δόντια, τοποθετούνται τα εμφυτεύματα και λίγες ώρες μετά, ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο με τα καινούρια δόντια του βιδωμένα στα μόλις τοποθετημένα εμφυτεύματα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν η σκληρότητα του οστού του ασθενούς είναι μεγάλη και ο όγκος του οστού είναι επαρκής.

Φαρμακευτικές ιδιότητες ομοιοπαθητικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην εμφυτευματολογία και τη χειρουργική στόματος

Στην κλινική πρακτική χορηγούνται τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά φάρμακα 7 με 10 μέρες προεγχειρητικά και 5 με 15 μέρες μετεγχειρητικά, στην κατάλληλη δυναμοποίηση ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ασθενή και την σοβαρότητα του περιστατικού. Τα βάμματα hypericum και calendula δίνονται 3 μέρες πριν και για 10 μέρες μετά την επέμβαση στην κατάλληλη δοσολογία). Η επουλωτική τους ικανότητα είναι εντυπωσιακή ακόμη και στα τραύματα που κλείνουν κατά δεύτερο σκοπό.

Για την επιτάχυνση της οστικής επούλωσης δίνονται επίσης κατάλληλα ομοιοπαθητικά με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα χορηγούμε για 3 τουλάχιστον μήνες μετά την επέμβαση.

APIS MELLIFICA: Προέρχεται από το έντομο μέλισσα. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοιδηματική και αντισταμινική δράση. Χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για όλα τα οιδήματα αλλεργικής και μηχανικής (πχ. οίδημα μετά από την εμφυτευση) αιτιολογίας.

ARNICA MONTANA: Προέρχεται από τη ρίζα του φυτού ‘Arnica Montana’. Δρα ως αντιφλεγμονώδες, παυσίπονο. Απορροφάει τα αιματώματα και προλαμβάνει την εμφάνισή τους. Το χορηγούμε πριν και μετά από κάθε επέμβαση. Όλοι οι μηχανικοί μετεγχειρητικοί τραυματισμοί (εξαγωγή, οστεοτομή) αποτελούν ένδειξη για τη χορήγηση του φαρμάκου.

CALENDULA OFFICIALIS: Προέλευση: από το ομώνυμο φυτό. Έχει αντισηπτική, επουλωτική, αναλγητική και αιμοστατική δράση. Στην οδοντιατρική χρησιμοποιείται με τη μορφή μητρικού βάμματος, μετά από οποιαδήποτε επέμβαση στη στοματική κοιλότητα.

CALCAREA PHOSPHORICA: Είναι η χημική ένωση φωσφορικό ασβέστιο. Αποτελεί το κυρίως συστατικό των οστών και της αδαμαντίνης των δοντιών μας. Χορηγούμενο σαν ομοιοπαθητικό φάρμακο βοηθά τη γρήγορη επούλωση των οστικών βλαβών μετά από τη χρήση οστικών μοσχευμάτων.

CALCAREA CARBONICA: Είναι η χημική ένωση ανθρακικό ασβέστιο την οποία συλλέγουμε από το κέλυφος των οστρακοειδών. Η λήψη του σαν ομοιοπαθητικό φάρμακο βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση και αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το χορηγούμε μαζί με την calcarea phosphoprica για να βοηθήσουμε τη γρήγορη επούλωση των οστικών βλαβών μετά από τη χρήση οστικών μοσχευμάτων.

CHINA RUBRA: Προέρχεται από το φυτό .Kόκκινο κινίνο που είναι το φάρμακο για την καταπολέμηση της ελονοσίας. Έχει δράση αντιπυρετική και αντιαιμορραγική. Στην οδοντιατρική χρησιμοποιείται τόσο σαν μητρικό βάμμα όσο και σαν ομοιοπαθητικό φάρμακο για την πρόληψη αιμορραγίας σε ασθενείς με μειωμένη πηκτικότητα του αίματος.

ECHINACEA ANGUSTIFOLIA: Προέλευση: από το ομώνυμο φυτό. Αποτελεί φυσικό αντιβιοτικό που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό. Στην οδοντιατρική χρησιμοποιείται κυρίως σαν φυσικό αντιβιοτικό.

HYPERICUM PERFORATUM: Προέλευση: από το φυτό “Bαλσαμόχορτο”. ‘Εχει αντισηπτική, αναλγητική και επουλωτική δράση. Σαν μητρικό βάμμα έχει εξαιρετικές επουλωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για στοματοπλύσεις σε οποιοδήποτε τραυματισμό ή επέμβαση στη στοματική κοιλότητα

RUTA: Προέρχεται από το φυτό απήγανος που συναντάμε στη Νότια Ευρώπη και Βόρεια Αφρική. Στην ομοιοπαθητική οδοντιατρική, χρησιμοποιείται σαν φάρμακο επιλογής, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις της γνάθου με αποκόλληση κρημνού, επειδή έχει ισχυρή επουλωτική δράση επί του περιοστέου.

SYMPHYTUM: Προέρχεται από το ομώνυμο φυτό. Έχει εξαιρετική ικανότητα επούλωσης οστικών τραυμάτων και χρησιμοποιείται στη χειρουργική στόματος παράλληλα με τη χρήση οστικών μοσχευμάτων και εμφυτευμάτων, επιταχύνοντας την οστεοενσωμάτωσή τους.

Η βοήθεια της ομοιοπαθητικής δεν σταματάει εδώ. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε και έχουμε ήδη εφαρμόσει από το 1989, ασθενείς με γενικά προβλήματα υγείας όπως διαβήτη (ελεγχόμενο), οστεοπόρωση και αυτοάνοσα νοσήματα, μπορούν να αποφύγουν προβλήματα με τα εμφυτεύματά τους αν τους χορηγήσουμε την κατάλληλη φυτοθεραπευτική και ομοιοπαθητική αγωγή.

Η έλλειψη παρενεργειών, τα άμεσα αποτελέσματα, το χαμηλό κόστος και η μείωση στο ελάχιστο της χρήσης αντιβιοτικών και αντιφλεγμονώδων φαρμάκων, είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα της ομοιοπαθητικής θεραπευτικής.

Για αυτό το λόγο τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι κατάλληλα για χρήση σε νεογνά, εγκύους γυναίκες, εξασθενημένα άτομα μεγάλης ηλικίας και ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Βιβλιογραφία

R.ZISSU: Matiere Medicale Homeopathique constitutionnelle (1989)

J.A LATHOUD: Etudes De Matiere Medicale Homeopathique (1932)

R.ZISSU-M.GUILLAUME: Manuel De Medecine Homeopathique (1985)

Dr. J. MICHAUD: Enseignement Superieur d’Homeopathie (1993)

Dr. LEON VANNIER: La Typologie (1989)

MAX TETAU: Homeopathie (1981)

DENIS DEMARQUE-PIERRE JOLY: Etudier L’Hoemopathie (1985)

CHRISTIAN GARCIA: Homeopathie terrain et odonto-stomatologie (1989)

JAN SCHOLTEN: Homeopathy and Minerals (1993)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ: materia medica

RAJAN SANKARAN: The substance of Homeopathy (1999)

ΜΗΝΑΣ ΡΗΓΑΤΟΣ: Η Ομοιοπαθητική αντιμετώπιση των νόσων του Περιοδοντίου. Διπλωματική για το Πανεπιστήμιο Paris V σε Γαλλική Γλώσσα (1989).

ΜΗΝΑΣ ΡΗΓΑΤΟΣ: Manuel dimplantologie orale (Paris 1992)

ΜΗΝΑΣ ΡΗΓΑΤΟΣ: Ομοιοπαθητική για οδοντιάτρους(Αθήνα 2009)

Γράφει ο Μηνάς Ρηγάτος – Χειρουργός Οδοντίατρος, Ειδικός εμφυτευματολόγος, περιοδοντολόγος, Ομοιοπαθητικός

www.homeodentist.gr