Παρουσίαση κλινικού περιστατικού χρόνιας υποτροπιάζουσας περιοδοντικής νόσου

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 1354 φορές
Issue 80

Παρουσίαση κλινικού περιστατικού χρόνιας υποτροπιάζουσας περιοδοντικής νόσου που θεραπεύτηκε επιτυχώς με το συνδυασμό κλασικής οδοντιατρικής και θεραπείας της κροταφογναθικής δυσλειτουργίας (επαναφορά της κάτω γνάθου σε λειτουργική θέση).

Α. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

Η περιοδοντική νόσος προσβάλει τους ιστούς που περιβάλουν τα δόντια. Οι ιστοί αυτοί είναι τα ούλα και το οστό της γνάθου που στηρίζει τα δόντια. Αρχίζει σαν φλεγμονή των ούλων τα οποία χάνουν την επαφή τους με το δόντι. Αυτό επιτρέπει σε μικρόβια και άλλους παθογόνους παράγοντες να εισέλθουν μέσα στα ούλα με κατεύθυνση το υποκείμενο οστό. Το οστό αυτό φλεγμαίνει και αρχίζει να καταστρέφεται. Με την πάροδο του χρόνου αυτό οδηγεί σε απώλεια - απόπτωση των δοντιών γιατί το οστό που τα στηρίζει απορροφάται πλήρως.

Η περιοδοντική νόσος είναι μια κοινή πάθηση. Προσβάλει περίπου το 80% των Ευρωπαίων και Αμερικάνων άνω των 35 ετών.

Β. ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟ

Η κλασσική οδοντιατρική θεραπεύει με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας τη νόσο. Η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό και απόξεση των βλαβών-θυλάκων που περιβάλουν τα δόντια. Οι θύλακοι μοιάζουν με ‘τσέπες’ που δημιουργούνται μεταξύ ούλων και δοντιών και περιέχουν μικρόβια, τρυγία (πέτρα) και διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. Πολλοί περιοδοντολόγοι συνιστούν τη χορήγηση αντιβίωσης, αντιφλεγμονωδών και κορτικοστεροειδών. Όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια οστού, το τελευταίο μπορεί να αναγεννηθεί με ειδικές μικροχειρουργικές τεχνικές.

Γ. Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑΣ

Σαν Ομοιοπαθητικός Περιοδοντολόγος, βλέπω συχνά ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στη κλασική ως άνω θεραπεία. Στους ασθενείς αυτούς η νόσος επανεμφανίζεται σε μικρά χρονικά διαστήματα παρόλη την καλή στοματική υγιεινή και τη συχνή απόξεση των θυλάκων.

ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ, ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΟΣΤΟΥ ΑΛΛΑ Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ. 

Δ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΙΑΣ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

Τον Ιανουάριο του 2013 ήρθε στο ιατρείο μου μια κυρία 40 ετών που μου ανέφερε τα εξής:

Πριν 10 χρόνια ο οδοντίατρος της διαπίστωσε ότι έπασχε από σοβαρή περιοδοντοπάθεια και την παρέπεμψε σε ειδικό περιοδοντολόγο. Ο τελευταίος την αντιμετώπισε με την κλασική μέθοδο θεραπείας που προανέφερα. Η θεραπεία αυτή κράτησε 20 μέρες και η ασθενής έλαβε ισχυρή αντιβίωση. Τα αποτελέσματα της θεραπείας ήταν πολύ καλά, τα ούλα σταμάτησαν να αιμορραγούν, τα δόντια δεν πόναγαν τόσο πολύ στο μάσημα και η δυσοσμία του στόματος είχε μειωθεί.

Αν και η ασθενής ακολουθούσε καλή στοματική υγιεινή και επισκεφτόταν το γιατρό της 2 φορές το χρόνο για καθαρισμό, η φλεγμονή των ούλων επανερχόταν 2 μήνες περίπου μετά τον καθαρισμό. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση την είχε στους άνω και κάτω δεξιούς τραπεζίτες-γομφίους. Τα 6 αυτά δόντια πονούσαν κατά τη μάσηση, είχαν μεγάλη κινητικότητα και ακτινογραφικά εμφάνιζαν σημαντική απώλεια οστού. Η αντιβίωση και η απόξεση δεν είχαν πια αποτέλεσμα και το οστό που στήριζε τα δόντια χανόταν με γοργούς ρυθμούς.

Ο συνάδελφος περιοδοντολόγος, ανακοίνωσε στην ασθενή ότι αυτά τα δόντια πρέπει να εξαχθούν το συντομότερο δυνατόν και να τοποθετηθούν στη θέση τους οδοντιατρικά εμφυτεύματα. Ο φόβος της απώλειας των 6 δοντιών παρακίνησε την ασθενή να απευθυνθεί σε ομοιοπαθητικό περιοδοντολόγο αναζητώντας πιθανή λύση στο πρόβλημά της.

Εξετάζοντας και καταγράφοντας το πλήρες οδοντιατρικό και ομοιοπαθητικό ιστορικό της ασθενούς, διαπίστωσα τα παρακάτω:

-      Η ασθενής έσφιγγε τα δόντια της και είχε πόνους κοντά στα αυτιά που συνοδεύονταν από βουητά. Ήταν χειρότερα στον κρύο και υγρό καιρό και πριν την καταιγίδα.

-      Οι πόνοι εμφανίζονταν και σε περίοδο έντονου στρες.

-      Η περιοδοντοπάθεια εμφανίστηκε 6 μήνες μετά την τοποθέτηση γέφυρας στους 3 πάνω δεξιούς τραπεζίτες-γομφίους.

-      Είχε νευρικά τικ καθώς και νευρικότητα ακαθορίστου αιτίας.

-      2 χρόνια πριν την εμφάνιση της νόσου είχε υποστεί επώδυνη γναθοχειρουργική επέμβαση για την εξαγωγή έγκλειστου κάτω αριστερού φρονιμίτη. Το στόμα της έμεινε μπλοκαρισμένο για 10 μέρες. Όταν άρχισε να ανοίγει το στόμα της ένιωθε ότι τα δόντια της δεν έκλειναν πια στην ίδια θέση.

Η κλινική εξέταση έδειξε ότι η ασθενής έπασχε από το σύνδρομο κροταφογναθικής δυσλειτουργίας (βλέπε βρουξισμός www.homeodentist.gr) . Αυτό σημαίνει ότι η κάτω γνάθος είχε μετακινηθεί μετά την εξαγωγή του αριστερού φρονιμίτη και την κατασκευή γέφυρας στους 3 άνω δεξιούς γομφίους. Η συχνή επανεμφάνιση της νόσου και η απώλεια οστού στους 6 δεξιούς τραπεζίτες είχαν σαν αιτία τη μετακίνηση της γνάθου.

Σκοπός της θεραπείας ήταν να φέρουμε την κάτω γνάθο στη σωστή θέση το οποίο ολοκληρώθηκε σε 3 εβδομάδες με ασκήσεις κινησιοθεραπείας και ειδικό νάρθηκα προσανατολισμού.

Η ασθενής δεν έσφιγγε πια τα δόντια της, οι πόνοι σε αυτιά και δόντια είχαν εξαφανιστεί και η κινητικότητα στους δεξιούς τραπεζίτες είχε μειωθεί. Στη συνέχεια αντικαταστήσαμε την προβληματική γέφυρα με μια άλλη που ‘κλείδωνε’ την κάτω γνάθο σε σωστή θέση. Τα δόντια που εμφάνιζαν μεγάλη απώλεια οστού χειρουργήθηκαν και το χαμένο οστό αναγεννήθηκε. Σήμερα, τον Ιούλιο του 2017 η ασθενής μας είναι τελείως καλά, έχει απαλλαχθεί πλήρως από τους πόνους της και η νόσος των ούλων της είναι παρελθόν.

Συμπέρασμα: 

Πολλά από τα προβλήματα μιας υποτροπιάζουσας περιοδοντικής νόσου οφείλονται σε δυσλειτουργίες της κροταφογναθικής άρθρωσης. Με απλά λόγια όταν η κάτω γνάθος δεν κλείνει σωστά με την άνω γνάθο, τα δόντια δέχονται τραυματικές δυνάμεις που τα οδηγούν σε κινητικότητα και απώλεια οστού. Όταν αποκατασταθεί η φυσιολογική σχέση των γνάθων και ο ασθενής έχει σωστή στοματική υγιεινή και έρχεται 2 φορές το χρόνο για έλεγχο και καθαρισμό στο ιατρείο, η νόσος δεν επανεμφανίζεται. 

Μηνάς Ρηγάτος - χειρουργός οδοντίατρος, 

ειδικός εμφυτευματολόγος - περιοδοντολόγος - ομοιοπαθητικός (www.homeodentist.gr)