Ομοιοπαθητική οδοντιατρική

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018 09:33 Διαβάστηκε 904 φορές
Τεύχος 84

Η Ομοιοπαθητική ανακαλύφθηκε από τον ιατρό Samuel Hahnemann (1755-1843), ο οποίος παρατήρησε ότι μια ουσία που προκαλεί σε ένα υγιές άτομο συγκεκριμένα κλινικά συμπτώματα, μπορεί αν δοθεί σαν ομοιοπαθητικό φάρμακο (διαλυμένη και δυναμοποιημένη) να θεραπεύσει τα συμπτώματα αυτά. H ανακάλυψη αυτή ονομάστηκε Νόμος της Ομοιότητας και αποτελεί την θεμελιώδη αρχή στην όποια στηρίζεται η εφαρμογή της Ομοιοπαθητικής στην κλινική πρακτική. Το όμοιο θεραπεύει το όμοιο, όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης το 400 π.χ.

 

Πώς εφαρμόζεται η ομοιοπαθητική στην οδοντιατρική

Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα χρησιμοποιουνται στην καθημερινή οδοντιατρική με σκοπό να αντικαταστήσουν ουσίες τοξικές για τον οργανισμό όπως αντιβιοτικά, χημικά αντισηπτικά, αντιφλεγμονώδη και ισχυρά παυσίπονα. Η χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων συμπληρώνεται με  φυτικά μητρικά βάμματα. Η έλλειψη παρενεργειών κάνει τα σκευάσματα αυτα κατάλληλα για χρήση σε νεογνά, εγκύους, ασθενείς με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια και άτομα μεγάλης ηλικίας.

 

Φόβος στο οδοντιατρείο

Ένα προβλήμα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι ο φόβος στο οδοντιατρείο. Με τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής επιτυγχάνουμε τη χαλάρωση και τη συναισθηματική αποφόρτιση του ασθενή. Με αυτον τον τρόπο αποφεύγουμε πολλές φορές τη χρήση φαρμάκων όπως οι διαζεπάμες. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα Nux Vomica, Lycopodium, Chamomilia, Argentum Nitricum, Nitric Acid, Magnesia Phosphorica, Gelsemium, και Pulsatila, είναι μερικά από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα σκευάσματα. Η χρήση των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων είναι εξατομικευμένη, έτσι ο ομοιοπαθητικός, με βάση την εικόνα του ασθενή, θα αποφασίσει ποιο από αυτά είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο άτομο.

 

Ουλίτιδα, Περιοδοντοπάθεια και Ομοιοπαθητική

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων που συνοδεύεται απο αιμορραγία, οίδημα και πόνο. Μπορεί όμως να εξελιχθεί σε Περιοδοντοπάθεια, μια αυτοάνοση νόσο που προσβάλει τους ιστούς που περιβάλουν τα δόντια, δηλαδή τα ούλα και τα οστά των γνάθων. Στα αρχικά της στάδια μπορεί να περάσει απαρατήρητη ή να εμφανιστεί αιμορραγία στα ούλα, κυρίως μετά το βούρτσισμα των δοντιών. Όσο η νόσος εξελίσσεται, εμφανίζεται ερυθρότητα στα ούλα και τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και πονάνε κατά τη διάρκεια της μάσησης. Αν η νόσος αφεθεί αθεράπευτη οδηγεί στην ολική καταστροφή του οστού που στηρίζει τα δόντια και την απώλειά τους. Οι λόγοι εμφάνισης της νόσου είναι η κακή στοματική υγιεινή, η γενετική προδιάθεση και η κακη κατάσταση του αμυντικού συστήματος του ασθενή. Ο ειδικός περιοδοντολόγος μπορεί να σταματήσει την νόσο, κάνοντας απόξεση των ιστών που φλεγμαίνουν και να αναγεννήσει τα απολεσθέντα ούλα και οστά με μικροχειρουργικές τεχνικές που γίνονται με τη χρήση εμβρυικών πρωτεϊνών, οστικών μοσχευμάτων και μεμβρανών κολλαγόνου. Ο ειδικός ομοιοπαθητικός περιοδοντολόγος μπορεί να κάνει ένα βήμα παραπέρα, βελτιώνοντας το αμυντικό σύστημα του ασθενή ώστε η αυτοάνοση αυτή νόσος να μην επανεμφανιστει.

 

Εμφυτευματολογία και ομοιοπαθητική

Τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα ειναι τεχνητές ρίζες δοντιών κατασκευασμένες από καθαρό τιτάνιο που σκοπό έχουν την αντικατάσταση των χαμένων φυσικών δοντιών.

Η βοήθεια της Ομοιοπαθητικής στην Εμφυτευματολογία είναι μεγάλη. Ο ειδικός ομοιοπαθητικός μπορεί να προετοιμάσει τον ασθενή του ένα μήνα πριν με τα κατάλληλα φάρμακα ώστε να αποφύγουμε τον πόνο, τα αιματώματα και το οίδημα (πρήξιμο). Στην 20χρονη χρησιμοποίηση της Ομοιοπαθητικής στην πρακτική μας, είδαμε με χαρά τους ασθενείς να μην πονάνε μετά τις επεμβάσεις, να έχουν πολύ μικρά και μειωμένης διάρκειας οιδήματα και απουσία αιματώματος. Σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας που πάσχουν απο οστεοπόρωση, η οποία έχει προσβάλει τα οστά των γνάθων, μπορούμε με τη βοήθεια της Ομοιοπαθητικής να σταματήσουμε την οστεοπόρωση και να επαναφέρουμε την οστική πυκνότητα στα φυσιολογικά όρια, ώστε η γνάθος του ασθενή να μπορεί να δεχθεί την τοποθέτηση οδοντιατρικών εμφυτευμάτων.

Η βοήθεια της ομοιοπαθητικής δεν σταματάει εδώ. Οι ασθενείς με γενικά προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και αυτοανοσα νοσηματα, μπορούν να αποφύγουν προβλήματα με τα εμφυτεύματά τους αν τους χορηγησουμε την κατάλληλη φυτοθεραπευτική και ομοιοπαθητική αγωγή.

 

Τερηδόνα και Ομοιοπαθητική

Η τερηδόνα είναι η διάλυση του σμάλτου των δοντιών απο τα οξέα του στόματος τα οποία δημιουργούνται απο τα υπολείμματα των τροφών που παραμένουν στην στοματική κοιλότητα μετά απο ένα ανεπαρκές βούρτσισμα. Με βάση τα κλινικά στοιχεία της Γαλλικής ομοιοπαθητικής σχολής, μπορούμε χορηγώντας τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά φάρμακα απο τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των 12 ετών να σκληρύνουμε το σμάλτο των δοντιών ώστε να είναι πιο αδιάλυτο στα οξέα του στόματος. 

Άφθες, Έρπης και Ομαλός Λειχήνας.

Η Ομοιοπαθητική έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων παθήσεων του στοματικού βλενογόνου. Θεραπεύει γρηγορότερα τις αλλοιώσεις αυτές απο τα συμβατικά φάρμακα και εμποδίζει την επανεμφάνισή τους.

Στα επόμενα άρθρα μας θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα.

 

Μηνάς Ρηγάτος χειρουργός οδοντίατρος

Ειδικός ομοιοπαθητικός περιοδοντολόγος εμφυτευματολόγος

Attaché de Universite Paris V

www.homeodentist.gr