Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από το άγχος της αποτυχίας;

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Κυριακή, 27 Μαΐου 2018 18:03 Διαβάστηκε 992 φορές
Τεύχος 85 Κωνσταντίνος Πίσιος (Παθολόγος, Ομοιοπαθητικός)

“Δεν θα τα καταφέρω. Δεν είμαι τόσο καλός. Δεν αξίζω.”

Αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις που αρκετοί άνθρωποι έχουν πριν επιχειρήσουν κάτι που είναι σημαντικό για αυτούς, είτε πρόκειται για μια συνέντευξη για δουλειά, για ένα ραντεβού, για έναν αγώνα, για μια παρουσίαση, για εξετάσεις κτλ. Όλες αυτές οι αρνητικές σκέψεις τους επηρεάζουν αρνητικά και προκαλούν άγχος, στεναχώρια, θύμο, παραίτηση αλλά και σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, δύσπνοια, πονοκεφάλους, αϋπνία, στομαχικές διαταραχές, διάρροιες και πολλά άλλα.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν καιρό ή να προστεθούν άλλα στη συνέχεια με αποτέλεσμα ο άνθρωπος αυτός να αποκτήσει χρόνια προβλήματα (ευερέθιστο έντερο, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού κ.α.) για τα οποία θα ζητήσει βοήθεια συνήθως σε συμβατικό ιατρό. Τα χημικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν με τα σωματικά συμπτώματα αλλά δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την ψυχολογία και τις σκέψεις του ασθενούς. Αν και θα νιώσει αρχικά κάποια βελτίωση, οι αρνητικές σκέψεις δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα και θα του συστηθεί να δει ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Ο ψυχίατρος μπορεί με τα φάρμακα που θα συστήσει να βοηθήσει στην κατάθλιψη, το άγχος, άλλα γενικά οι βαθύτερες σκέψεις δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα οπότε θα χρειαστεί τη βοήθεια του ψυχολόγου ώστε να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα.

Η ψυχοθεραπεία και γενικά οι τεχνικές που ασχολούνται με την αλλαγή των σκέψεων και συναισθημάτων π.χ. διαλογισμός, αυτογνωσία, αρκετές φορές βοηθούν, άλλα θέλει την ενεργή συμμέτοχη του ασθενούς, θέλει πολύ κόπο και χρόνο για να κάνει βαθύτερες αλλαγές.

Η φαρμακευτική αγωγή που προτείνει ο ψυχίατρος αρκετές φορές δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς. Αρκετοί βρίσκουν δυσκολία λόγο παρενεργειών (μειωμένη λίμπιντο, μειωμένη ενεργητικότητα κ.α.) ή έχουν αρνητικότητα στον να πάρουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που διαπιστώνουν ότι όταν διακόψουν τα χημικά φάρμακα, επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση και ξαναεμφανίζουν κατάθλιψη, άγχος, αρνητικές σκέψεις και σωματικά προβλήματα. Οπότε αναγκάζονται να παίρνουν σε καθημερινή βάση αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς ώστε να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τα ψυχολογικά αλλά και τα σωματικά προβλήματα και να μην χρειάζεται να παίρνουν καθημερινά φάρμακα για όλη τους τη ζωή;

Υπάρχει. Η Ομοιοπαθητική.

Η Ομοιοπαθητική είναι μια ολιστική μέθοδος θεραπείας. Επηρεάζει και τα σωματικά αλλά και τα διανοητικά συμπτώματα (σκέψεις και συναισθήματα). Δεν έχει παρενέργειες και όταν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, διακόπτονται τα φάρμακα τις περισσότερες φορές χωρίς να υπάρχει υποτροπή.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα επιδρούν και στα σωματικά συμπτώματα (ταχυπαλμίες, διάρροια, πονοκέφαλοι κτλ.) αλλά και στις σκέψεις του ασθενούς. Ο ασθενής διαπιστώνει σταδιακά ότι αγχώνεται λιγότερο, στεναχωριέται λιγότερο, φοβάται λιγότερο, νιώθει πιο δυνατός και με καλύτερη αυτοπεποίθηση. Ο ύπνος του βελτιώνεται, το ίδιο και η ενέργειά του. Μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να ανταποκρίνεται καλά σε ό,τι του συμβαίνει. Αυτό γίνεται συνήθως στον πρώτο μήνα θεραπείας.

Από όπου και να προέρχεται το αίσθημα αποτυχίας, είτε έχει σχέση με τα προβλήματα στη δουλειά, στο σχολείο, στη σχέση, στην οικογένεια όταν βρεθεί η σωστή θεραπεία για τον κάθε ασθενή, θα εξαφανιστεί.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι εξατομικευμένη, δηλαδή ο κάθε ασθενής θα λάβει αγωγή με βάση τα συμπτώματα που έχει (τα σωματικά, τα διανοητικά και συναισθηματικά). Μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της θεραπείας παίζει η επικοινωνία με τον ομοιοπαθητικό αλλά και οι γνώσεις του ομοιοπαθητικού. 

Όταν χορηγηθεί η σωστή θεραπεία η βελτίωση είναι άμεση και ο ασθενής ξεχνάει τις αρνητικές σκέψεις και νιώθει ήρεμος και πιο ευτυχισμένος. Μπορεί να ανταποκριθεί σε ό,τι του συμβαίνει και μετά τη διακοπή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Σας παρουσιάζω ένα περιστατικό για να καταλάβετε ποσό γρήγορα και αποτελεσματικά λειτουργεί η σωστή ομοιοπαθητική θεραπεία.

Η Χριστίνα, είναι 30 χρονών και μένει στη Γαλλία. Ενώ έχει περάσει με επιτυχία μια συνέντευξη για δουλειά σε μια άλλη χώρα είχε πολύ άγχος. Επειδή η ίδια προτιμάει να ζει στη Γαλλία αναμένει και μια άλλη συνέντευξη για δουλειά στο Παρίσι. Νιώθει τρομερό άγχος όλο αυτό το διάστημα μαζί με μουδιάσματα και πόνους στο σώμα. Έχει διπλάσιο άγχος για την συνέντευξη, γιατί θέλει οπωσδήποτε τη δουλειά, με αποτέλεσμα τα μουδιάσματα και οι πόνοι να αυξηθούν και αυτοί. Απευθύνθηκε σε μένα μετά την προτροπή μιας φίλης της που είχε κάνει ομοιοπαθητική μαζί μου.

Κατά τη διάρκεια του ιστορικού διαπίστωσα ότι έχει υπερβολικό άγχος σε πολλούς τομείς, είναι πολύ τυπική και δεν θέλει να κάνει λάθη.

Της σύστησα μια ομοιοπαθητική αγωγή και μέσα σε μερικές μέρες οι πόνοι και τα μουδιάσματα εξαφανίστηκαν. Το άγχος της μειώθηκε κατά πολύ. Πήγε στην συνέντευξη και δεν αγχώθηκε καθόλου. Τα κατάφερε και πήρε και τη δουλειά. Παρ’ ότι σταμάτησε την αγωγή συνέχισε να μην έχει σωματικές ενοχλήσεις και ένιωθε καλά. Η ίδια ανάφερε ότι πριν τη θεραπεία ήταν αγχώδης ενώ τώρα δεν είναι. Ανταποκρίνεται καλά σε ό,τι τις συμβαίνει και νιώθει πιο δυνατή, με αυτοπεποίθηση και ευτυχισμένη. Εξαφανίστηκαν τα σωματικά συμπτώματα αλλά και τα ψυχολογικά.

Θα μπορούσα να σας παρουσιάσω πολλά διαφορετικά περιστατικά, ασθενείς δηλαδή με διαφορετικά συμπτώματα π.χ. με ημικρανίες, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού κ.α., που προήλθαν από σκέψεις αποτυχίας και θεραπεύτηκαν αλλά λόγω χώρου δεν είναι δυνατόν.

Οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει τέτοια θέματα θα ήταν καλό να δοκιμάσει την Ομοιοπαθητική γιατί σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να του προσφέρει γρήγορη και αποτελεσματική λύση.