Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την Οξεία εφηβική Περιοδοντίαση με την Ομοιοπαθητική

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018 11:34 Διαβάστηκε 604 φορές
Τεύχος 85 Μηνάς Ρηγάτος (Οδοντίατρος)

Περιοδοντοπάθεια είναι η καταστροφή των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια. Οι ιστοί αυτοί είναι το οστό της γνάθου που τα στηρίζει και του ούλου που τα καλύπτει. Είναι μια χρόνια δυστροφική νόσος που προσβάλει μεγάλο αριθμό ατόμων σε Ευρώπη και Αμερική. Το ποσοστό προσβολής απο τη νόσο είναι πάνω από 70% και καταλήγει αν αφεθεί αθεράπευτη σε πτώση των δοντιών. Πολλές έρευνες και υποθέσεις έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν την αιτία της νόσου. Έχουν ενοχοποιηθεί πολλά είδη μικροβίων και έχουν προταθεί διάφοροι τρόποι θεραπείας που ναι μεν λύνουν το πρόβλημα αλλά δεν εμποδίζουν την επανεμφάνισή του.

Η δυτική οδοντιατρική προσπαθεί να ανακαλύψει ποια μικρόβια, βακτήρια και ιοί, είναι υπεύθυνα για την έναρξη της νόσου, όμως μέχρι τώρα ελάχιστα γνωρίζουμε σε αυτόν τον τομέα.

Επιδημιολογικές έρευνες σε μεγάλα δείγματα περιοδοντικών ασθενών δείχνουν ότι η περιοδοντοπάθεια είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 30 ετών και οφείλεται κυρίως στη γενετική προδιάθεση και την ανεπαρκή στοματική υγιεινή. Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης και άλλες ασθένειες του μεταβολισμού βοηθούν στην εμφάνιση της νόσου. Το προβλημα εντείνεται όταν συνυπάρχουν και οδοντιατρικές εργασίες κακής ποιότητας. Παράγοντες όπως η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα και το ψυχολογικό στρες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της νόσου. Οι ασθενείς που τρίζουν τα δόντια τους ή πάσχουν από σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από Περιοδοντοπάθεια. 

Όντας Ομοιοπαθητικός Οδοντίατρος τα τελευταια 30 χρόνια παρατήρησα ότι η νόσος είναι λιγότερο επιθετική στους ανθρώπους που τρέφονται κυρίως με βιολογικά προϊόντα και αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας. Οι ωμοφάγοι φαίνεται να εμφανίζουν ακόμη μικρότερο ποσοστό προσβολής της παραπάνω νόσου.

Οξεία εφηβική περιοδοντοπάθεια

Είναι μια σοβαρή μορφή περιοδοντοπάθειας που προσβάλλει του προ-έφηβους και έφηβους από 11-18 ετών. Εμφανίζεται συνήθως στους πρώτους μόνιμους γομφίους και στους μόνιμους τομείς και αν αφεθεί αθεράπευτη καταλήγει σε μεγάλη καταστροφή του οστού που στηρίζει τα δόντια. Η αιτιολογία της νόσου ειναι άγνωστη εάν και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε αύξηση συγκεκριμένων στελεχών μικροβίων. Εμφανίζεται συχνά σε έφηβους που έχουν κληρονομικότητα στην εκδήλωση της νόσου. Όταν μετά από το οδοντιατρικό ιστορικό διαπιστωθεί οτι οι γονείς έχουν εμφανίσει τη νόσο σε εφηβική ηλικία πρέπει να τους ενημερώνουμε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί τα μέλη της οικογένειας που είναι στην εφηβεία μπορεί να νοσήσουν. Το ίδιο ισχύει και για τους δίδυμους αδερφούς.

Τα συμπτώματα της νόσου

  1. Ερυθρότητα των ούλων με αιμορραγία στο βούρτσισμα.
  2. Ούλα σπογγώδη και πρησμένα που ξεκολλάνε από τα δόντια.
  3. Μικρή ή μεγάλη δυσοσμία στο στόμα που μπορεί να συνοδεύεται από έκκριση βλεννοπυώδους υγρού.
  4. Πόνος και κάψιμο στα ούλα και στο στόμα.
  5. Πρησμένοι λεμφαδένες.
  6. Υπερβολική έκκριση σίελου και σπάνια ξηροστομία.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Αφαίρεση της τρυγίας-πέτρας από τα δόντια και τους θυλάκους και απόξεση των οστικών βλαβών. Χρήση αντιβιοθεραπείας και στοματικών αντισηπτικών. Όταν η νόσος υποχωρήσει και ανάλογα με την έκταση της καταστροφής που έχει δημιουργήσει προχωράμε σε χειρουργική αναγέννηση των οστών και των ούλων που έχουν χαθεί (βλ. www.homeodentist.gr κατευθυνόμενη οστική-ιστική αναγέννηση).

Η Ομοιοπαθητική αντιμετώπιση της νόσου

Τα μόνιμα δόντια που εμφανίζονται αρχικά στο στόμα είναι οι τομείς και οι πρώτοι γομφίοι. Αυτοί σηματοδοτούν την έναρξη της αλλαγής της οδοντοφυΐας από τη νεογιλή (πρώτα παιδικά δόντια), στη μόνιμη (δόντια ενηλίκων). Η νόσος λοιπόν εμφανίζεται κυρίως στα πρώτα αυτά μόνιμα δόντια. Είναι σαν το άτομο αυτό να αρνείται ή να φοβάται να περάσει από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και έπειτα στην ενήλικη ζωή.

Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα γνώρισμα σε πολλά άτομα εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας που εμφανίζουν τη νόσο. Βλέπουμε συχνά να νοσούν νέα άτομα που οι γονείς τους χώρισαν όταν βρίσκονταν στην εφηβεία ή την προεφηβεία. Στα παιδιά αυτά υπάρχει έντονο το αίσθημα ορφάνιας και εγκατάλειψης. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα εκλογής είναι άλατα του μαγνησίου και του νάτριου (magnesia muriatica, magnesia carbonica, natrum muriaticum, natrum carbonicum, natrum causticum).

Μια άλλη ομάδα ατόμων που εμφανίζει τη νόσο είναι οι έφηβοι που είναι τοξινωμένοι από τα μαύρα σφραγίσματα της μητέρας. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, μια μητέρα που έχει κατά την κύηση πολλά μαύρα σφραγίσματα, γεννά παιδιά επιβαρυμένα με υψηλή συγκέντρωση υδράργυρου στον οργανισμό τους. Πολλές μορφές της νόσου υποχωρούν συνδυάζοντας κλασσική οδοντιατρική θεραπεία και ταυτόχρονη χορήγηση αλάτων υδράργυρου όπως (mercurius solibilis, cinnabaris, mercurius biodatus). Η θεραπεία αυτή συνοδεύεται από την απομάκρυνση του υδράργυρου από τον οργανισμό των νοσούντων με τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά και φυτικά σκευάσματα.

 Συμπέρασμα:

Η ολιστική θεραπεία της οξείας εφηβικής περιοδοντοπάθειας στηρίζεται τόσο στις αρχές της κλασσικής οδοντιατρικής όσο και στην ορθολογική χορήγηση των κατάλληλων ομοιοπαθητικών και φυτοθεραπευτικών σκευασμάτων. Ο συνδυασμός των δύο αυτών θεραπευτικών προσεγγίσεων είναι ο μόνος που εξασφαλίζει την θεραπεία της νόσου ενώ παράλληλα αποτρέπει την επανεμφάνισή της.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται πριν την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας η οποία πρέπει να γίνεται μόνο όταν τα ούλα είναι υγιή. Όταν ένα νέο άτομο έχει δείγματα ουλίτιδας ή περιοδοντοπάθειας, η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη απώλεια του οστού της γνάθου που στηρίζει τα δόντια.

 

O Mηνάς Ρηγάτος εργάστηκε στο Παρίσι από το 1986 μέχρι το 1990, αποκλειστικά σαν Χειρούργος στόματος – Περιοδοντολόγος. Από το 1991 μέχρι το 1998 εργάστηκε σαν Εμφυτευματολόγος και Περιοδοντολόγος στο Οδοντιατρικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Ψυχικό. Από το 1998 μέχρι και σήμερα διατηρεί Ιδιωτικό Ομοιοπαθητικό Οδοντιατρείο στη Γλυφάδα. Έχει ιδρύσει το Οδοντιατρικό Ομοιοπαθητικό Ινστιτούτο Γλυφάδας, με σκοπό την διοργάνωση σεμιναρίων και την εκπαίδευση των οδοντιάτρων στην ομοιοπαθητική.