Η συμβολή της ομοιοπαθητικής στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 09:41 Διαβάστηκε 1055 φορές
online Γ. Κατραμάδος

Στις 16 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εμπειρογνωμόνων του ECHAMP στη Μασσαλία, με τίτλο «Συμβολή της ομοιοπαθητικής στην κοινωνία και τους ασθενείς: η περίπτωση της μικροβιακής αντοχής». Το συνέδριο αυτό έφερε στο προσκήνιο τις προοπτικές της δημόσιας υγείας, των ιατρών, των επιστημόνων και των ασθενών να εξετάσουν τη θετική συμβολή της συμπληρωματικής ιατρικής και πιο συγκεκριμένα της ομοιοπαθητικής και της ανθρωποσοφικής ιατρικής, στην αυξανόμενη απειλή της μικροβιακής αντοχής στη δημόσια υγεία.

Τα βακτήρια αναπτύσσουν αντίσταση στη δράση των αντιβιοτικών, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά. Αυτό αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως σοβαρή παγκόσμια απειλή για την υγεία, απαιτώντας δράση από όλους τους κυβερνητικούς τομείς και την κοινωνία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Πρόεδρος της διοργάνωσης ορίστηκε ο Robbert Van Haselen, διευθυντής του International Institute for Integrated Medicine (Διεθνούς Ινστιτούτου Ολοκληρωμένης Ιατρικής) και συμμετείχαν οργανισμοί - μέλη του ECHAMP με σκοπό να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την απειλή αυτή με ολοκληρωμένο και συντονισμένο τρόπο. Μεταξύ των συμμετεχόντων, παραβρέθηκε ο καθηγητή Yves Frances, ο καθηγητή Elias Riad και η καθηγήτρια Evelyne Ollivier από το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας.

Ο Philippe Hartemann, καθηγητής δημόσιας υγείας από το Πανεπιστήμιο του Nancy, παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση και τον αυξανόμενο λόγο ανησυχίας για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη. Ο καθηγητής Erik Baars από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Leiden παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών που δείχνουν ότι οι γενικοί γιατροί που έχουν εκπαιδευτεί επιπρόσθετα στην ολοκληρωμένη ή συμπληρωματική ιατρική έχουν χαμηλότερα ποσοστά συνταγογράφησης αντιβιοτικών. Ο Δρ Henri Carrée, ένας γαλλικός ομοιοπαθητικός γιατρός που έχει εκπαιδευτεί επίσης στην πνευμονολογία και στα επείγοντα περιστατικά, μοιράστηκε την εμπειρία του ως ομοιοπαθητικός τονίζοντας τα οφέλη μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης. Ο Robert Johnstone από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Καλή Κλινική Πρακτική έκανε μια έκκληση από την πλευρά του ασθενούς για την ανάγκη να δοθεί περισσότερη σημασία στη φωνή του ασθενούς και στην ελεύθερη επιλογή θεραπείας.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της ιατρικής μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη συμβολή στη θεραπεία, με αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, προς όφελος των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και των ασθενών τόσο σήμερα όσο και μακροπρόθεσμα.

ECHAMP