Η σημασία των σημείων γιουάν στην κλινική πράξη της Κινέζικης Ιατρικής

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:49 Διαβάστηκε 1552 φορές
Issue 48

[Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική]:

Τα 12 σημεία γιουάν (yuán xué) είναι η πρώτη ομάδα σημείων βελονισμού, στην οποία αναφέρθηκαν οι ιατροί της αρχαιότητας της Κίνας με μεγάλο σεβασμό, λόγω της κλινικής τους αξίας.

Σύμφωνα με τα "Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα" (huáng dì nèi jīng), τα σημεία γιουάν σχετίζονται με το γιουάν (πρωταρχικό) τσι του σώματος. Σε κεφάλαιο των κλασσικών αυτών κειμένων αναφέρεται πως "όποτε υπάρχει παθολογία στα 5 τζανγκ όργανα και τα 6 φου όργανα, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα σημεία γιουάν". Η φράση αυτή από τα κλασσικά κείμενα δεν σημαίνει ότι τα σημεία αυτά ενδείκνυνται για όλες τις παθήσεις, αλλά συγκεκριμένα για όλες τις παθήσεις ανεπάρκειας, για την θέρμανση του γιάνγκ και την τόνωση του τσι. Τα σημεία αυτά ονομάζονται σημεία γιουάν (πρωταρχικά σημεία) διότι ασκούν σημαντική επιρροή στον όγκο και την κίνηση του γιουάν τσι (πρωταρχικού τσι).

Το γιουάν τσι εισάγεται στους 12 κύριους μεσημβρινούς μέσω των σημείων γιουάν. Βασική λειτουργία των σημείων γιουάν είναι η ρύθμιση του τσι και του αίματος και η ρύθμιση της κατανομής του αίματος και του τσι στα τέσσερα άκρα, προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι κινήσεις με ευελιξία και δύναμη. Εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, διότι παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των μυών, των νεύρων και των τενόντων της περιοχής. Τα περισσότερα σημεία γιουάν βρίσκονται κοντά σε αρτηρίες που μπορεί να διχάζονται. Για αυτό απαιτείται προσοχή κατά τον βελονισμό, διότι ποτέ δεν ασκείται βελονισμός πάνω στις αρτηρίες αυτές, αλλά στα σημεία και στο χώρο δίπλα σε αυτές.

Το γιουάν τσι κυκλοφορεί μέσω του τριπλού θερμαστή και διοχετεύεται σε ολόκληρο το σώμα. Ο τριπλός θερμαστής είναι όλοι οι ιστοί που αποτελούν το σώμα εκτός των οργάνων, του δέρματος, των μυών, των τενόντων, των αιμοφόρων αγγείων και των οστών. Ο τριπλός θερμαστής είναι η δίοδος των υγρών και του γιουάν τσι αλλά όχι η πηγή τους. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον τριπλό θερμαστή ως τις σωληνώσεις του νερού σε μια κατοικία. Σε περίπτωση που οι σωληνώσεις φραχθούν ή έχουν διαρροή, ή η πηγή του νερού είναι ανεπαρκής, τότε δεν θα είναι δυνατή η λήψη νερού από την βρύση ή θα είναι περιορισμένη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι είτε η απόφραξη των σωλήνων, είτε η επισκευή της διαρροής, είτε η αύξηση της πηγής του νερού. Αν παρομοιάσουμε το νερό του σπιτιού με το γιουάν τσι του σώματος, τότε στην περίπτωση της ανεπάρκειας της πηγής του γιουάν τσι πρέπει να τονώσουμε το γιουάν τσι, στην περίπτωση της παρουσίας εμποδίου στα κανάλια του τριπλού θερμαστή πρέπει να γίνει απόφραξη των καναλιών και στην περίπτωση διαρροής του τσι επιδιόρθωσή της.

Η κυκλοφορία του τσι και των υγρών εξαρτάται από την ανάγκη του κάθε τμήματος του σώματος για αυτά τα συστατικά. Το γιουάν τσι έχοντας την ιδιότητα της ρύθμισης της κίνησης των συστατικών του σώματος (κατεύθυνση, ομαλή κυκλοφορία) ελέγχει την κίνηση των υγρών του τριπλού θερμαστή. Τα σημεία γιουάν θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με τις βρύσες που επιτρέπουν την είσοδο του γιουάν τσι στους 12 κύριους μεσημβρινούς. Για αυτό τα σημεία έχουν δυνατό τονωτικό αποτέλεσμα στο σώμα.

Η διέγερση των μεσημβρινών μέσα στο 24ωρό, δηλαδή το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί με την αυξημένη δράση ενός μεσημβρινού κάθε 2 ώρες, οφείλεται στη δράση του γιουάν τσι. Είναι η φωτιά του μινγκ μεν (πύλη της ζωής) που αποθηκεύει το γιουάν τσι και διεγείρει το τσι των μεσημβρινών σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Οι μεσημβρινοί όμως μπορεί να διεγερθούν και σε μη σταθερές χρονικές περιόδους του σώματος, όταν απαιτείται από μέσα στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, αν κάποιος τρέξει για να προλάβει το λεωφορείο, τότε το γιουάν τσι θα διεγείρει το τσι του μεσημβρινού, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα του πνεύμονα στις αυξημένες απαιτήσεις. Δηλαδή το γιουάν τσι αποθηκεύεται στην πύλη της ζωής και κινείται διαμέσου του τριπλού θερμαστή, για να εισέλθει στους 12 κύριους μεσημβρινούς μέσω των σημείων γιουάν και να φροντίσει για την ομαλή και επαρκή κίνηση του τσι και του αίματος.  

 

Γιάννης Δημητρίου

Ιατρός, φυσιοθεραπευτής, Msc. Acupuncture and Tuina 

Καθηγητής της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής

Υπεύθυνος Κινέζικης Ιατρικής των κέντρων Vitality