Συνδυασμός Κινέζικης Ιατρικής και Ομοιοπαθητικής

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 1439 φορές
Issue 50


Γράφει ο Γιάννης Δημητρίου, Καθηγητής της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, υπεύθυνος Κινέζικης Ιατρικής των κέντρων Vitality

Η Κινέζικη Ιατρική (ΚΙ) και η Ομοιοπαθητική (Ο) έχουν ως κοινό στόχο την αποκατάσταση και τη διατήρηση της υγείας. Μεταξύ τους παρουσιάζουν θεωρητικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές ομοιότητες.

Όσον αφορά τη θεωρία, βλέπουμε πως η ΚΙ και η Ο εξελίσσουν θεωρίες οι οποίες βασίζονται στην παρατήρηση και στην κλινική πράξη. Η θεωρία των ιατρικών αυτών συστημάτων, πάντα έπεται της παρατήρησης των φυσικών φαινομένων. Ειδικά η ΚΙ αλλά και η Ο οφείλουν την ύπαρξη τους στην πορεία του χρόνου, όχι τόσο στη θεωρία τους, όσο στα σημαντικά αποτελέσματα που προσφέρουν στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας. Η πρώτη θεωρία που παρουσιάζει πολλά όμοια σημεία, είναι η θεωρία της αιτίας των παθήσεων και η θεωρία της ισορροπίας. Η ΚΙ και η Ο αναφέρουν πως η αιτία των παθήσεων είναι η δυσαρμονία. Στόχος και στα δύο θεραπευτικά συστήματα είναι η αποκατάσταση και η διατήρηση της ισορροπίας και της αρμονίας. Άλλη θεωρία που παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα είναι η θεωρία του τσι και της ζωτικής δύναμης. Η ΚΙ και η Ο πιστεύουν πως αν κάποιος έχει επαρκές τσι ή ζωτική δύναμη δεν θα αρρωστήσει, τουλάχιστον όχι εύκολα. Επίσης αναφέρεται πως η ενδυνάμωση του τσι και της ζωτικής δύναμης θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των παθήσεων και την διατήρηση της υγείας. Άλλη θεωρία που έχει κοινά σημεία, είναι η θεωρία του ολισμού. Η ΚΙ και η Ο υπογραμμίζουν την ολότητα του ανθρώπου και τη σύνδεση του σώματος και του πνεύματος. Επίσης η θεραπεία της ΚΙ και της Ο εστιάζει στον άνθρωπο συνολικά και δεν αντιμετωπίζει απλά τα μεμονωμένα συμπτώματά του. Άλλη θεωρία που φαίνεται να είναι παρόμοια στην ΚΙ και την Ο είναι η θεωρία της ιδιοσυγκρασίας-ιδιοσυστασίας. Η θεωρία αυτή αναφέρει πως ο άνθρωπος φέρει κληρονομικές και άλλες πληροφορίες που τον καθιστούν ευαίσθητο και αδύναμο ως προς συγκεκριμένες καταστάσεις, μια θεωρία παρόμοια σε αυτό που η σύγχρονη επιστήμη ονομάζει γενετικές προδιαθέσεις.

Όσον αφορά τη διάγνωση, μπορούμε να πούμε πως οι διαγνωστικοί μέθοδοι είναι παρόμοιοι αλλά η επεξεργασία των πληροφοριών και η διατύπωση διαφέρει. Η ΚΙ και η Ο βασίζονται στην παρατήρηση των φαινομένων, δηλαδή στις πληροφορίες που προέρχονται από τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση και όχι σε άλλου τύπου εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, η εξέταση αίματος κλπ. Οι θεραπευτές της ΚΙ ή της Ο θα χρησιμοποιήσουν κοινές μεθόδους όπως η λήψη ιστορικού του ασθενούς, η επισκόπηση, η όσφρηση, η ψηλάφηση και η ακρόαση. Παρότι η επεξεργασία των πληροφοριών και η διατύπωση της διάγνωσης διαφέρει, συχνά υπάρχουν κοινά σημεία στην ουσίας της διάγνωσης. Για παράδειγμα, ο ασθενής που από την Ο χαρακτηρίζεται ως τύπος "Ignatia", παρουσιάζει χαρακτηριστικά όπως θυμό, ευερεθιστότητα, εριστικότητα, αναστεναγμούς και άλλα συμπτώματα, που είναι ίδια με τον ασθενή που η ΚΙ χαρακτηρίζει ως τύπο "στάσης τσι και ανοδικής φωτιάς ήπατος".

Οι θεραπευτικές ομοιότητες μεταξύ της ΚΙ και της Ο είναι αρκετές, αν και υπάρχει η γενική εντύπωση, ειδικά από τους ασκούντες κυρίως την ομοιοπαθητική, πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη βάση των ιατρικών αυτών συστημάτων. Η ΚΙ μέσα στο μεγάλο θεραπευτικό της εύρος, έχει αναφέρει τη θεωρία και χρησιμοποιεί τη θεραπεία των ομοίων ή με ακριβή μετάφραση "θεραπεία δηλητήριου με δηλητήριο", μια θεωρία που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ο. Επίσης, η Ο μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο ομοιοπαθητικό φάρμακο για τη θεραπεία διαφορετικών παθήσεων και διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα για τη θεραπεία της ίδια πάθησης. Παρόμοια η ΚΙ μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο σημείο βελονισμού για τη θεραπεία διαφορετικών παθήσεων και διαφορετικά σημεία βελονισμού για την ίδια πάθηση. Ο θεραπευτικός στόχος της ΚΙ και της Ο, είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας στην ολότητα του ανθρώπου και η αρμονία.

Ο συνδυασμός της ΚΙ με την Ο έχει ιστορία πάνω από 100 χρόνια. Ο μαθητής του Hahnemann (δημιουργός της Ο) Dr. August Weihe ανακάλυψε 197 σημεία στο σώμα, τα οποία και σύνδεσε με συγκεκριμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Τα σημεία αυτά είναι ίδια με τα σημεία βελονισμού της ΚΙ. Ο Roger de la Fuye θεωρείται ο πατέρας του ομοιοβελονισμού. Ο ομοιοβελονισμός είναι η ταυτόχρονη εφαρμογή ομοιοπαθητικής και βελονισμού. Πρακτικά αυτό γίνεται βυθίζοντας τη βελόνα του βελονισμού σε ομοιοπαθητικό διάλυμα πριν την τοποθέτηση της στο σώμα. Άλλοι συνδυαστικοί τρόποι θεραπείας είναι η ένεση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων σε βελονιστικά σημεία, η ένεση κοκτέιλ ομοιοπαθητικών φαρμάκων μαζί με νευροπεπτίδια, ορμόνες, ιντερλευκίνες κλπ. σε βελονιστικά σημεία και η λήψη σκευασμάτων που αποτελούνται από πατενταρισμένες συνταγές βοτάνων σε συνδυασμό με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Ο συνδυασμός της ΚΙ με την Ο έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα σύμφωνα με ερευνητές, αλλά σίγουρα χρειάζεται να γίνουν πολλές κλινικές μελέτες για να απαντηθούν πολλά σχετικά ερωτήματα. Ο στόχος ενός τέτοιου συνδυασμού, είναι ίδιος με το στόχο κάθε θεραπευτή: Η επίτευξη της ισορροπίας του ανθρώπου συνολικά, με ταχύτητα, ασφάλεια και όσο το δυνατόν μακροχρόνια.

Шесть "Скачать книгу психология людей"раз пытался он одолеть горы "Lil kate ты мой бог скачать"и шесть раз отбрасывался назад.

Недавно, "Жанна бичевская скачать песню"когда возникла реальная угроза безопасности президента, "Светланы копыловой альбомы скачать"Чиун лично охранял Овальный "Прохождение игры вольт видео"ка-бинет.

решил он однажды, проснувшись и "Скачать автокликер 2 для lineage 2"быстро оглядев комнату.

Повернувшись, он забрал последние распечатки "Электро хаус скачать"и отнес их на "Скачать карты для яндекс карты для андроид"стол к остальным.

Потом я выглянул наружу, чтобы "Аленка скачать песню"осмотреть фазоинверторы.

Воздуха не "Скачать песню карандаш"хватало, но хотелось, чтобы некоторое время можно было не дышать.