Η νευραλγία τριδύμου νεύρου και η θεραπεία της με τον βελονισμό

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 7516 φορές
Issue 65

ΓράφειοΕμμανουήλΠαπαμιχάληςBSc (Hons) in Acupuncture, LicTuiNa, OMBAcC (www.nafsikos.com)

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός δρα σε περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες συμβάλουν στην μείωση της ευαισθησίας στον πόνο. Επίσης βοηθά στην ομαλοποίηση του νευρικού συστήματος και συγκεκριμένα του μέρους εκείνου του εγκεφάλου του οποίου η υπερδιέγερση οδηγεί σε έντονο άγχος και ανησυχία (Hui 2010, Hui 2009). Ο βελονισμός επηρεάζει το σύστημα σηματοδότησης του νευροτρόφου παράγοντα, ο οποίος συνδέεται άμεσα με οποιοδήποτε νευροπαθητικό πόνο, όπως και στη νευραλγία τριδύμου (Dong 2006). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει το βελονισμό ως μια θεραπεία η οποία έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση πόνου στο πρόσωπο αλλά και πόνου ο οποίος σχετίζεται με το νευρικό σύστημα.

Η νευραλγία του τριδύμου νεύρου συναντάται περισσότερο στις γυναίκες από ότι στους άντρες και κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της σε νεότερα άτομα, ακόμα και παιδιά. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης πάθησης είναι ο επαναλαμβανόμενος οξύς έντονος πόνος, που εκδηλώνεται στη μία ή την άλλη πλευρά του προσώπου, στην περιοχή που καλύπτει το τρίδυμο νεύρο. Το τρίδυμο νεύρο (πέμπτο κρανιακό νεύρο) είναι υπεύθυνο για την αποστολή ερεθισμάτων στον εγκέφαλο από το πρόσωπο, το σαγόνι, τα ούλα, τους κροτάφους και την περιοχή γύρω από τα μάτια.

Ο πόνος χαρακτηρίζεται από αίσθηση ηλεκτρικού σοκ ή καψίματος και μπορεί να προκληθεί από οποιαδήποτε κίνηση του προσώπου ή άγγιγμα στην περιοχή. Είτε υπάρχει οργανική αιτία (απομυελίνωση του νεύρου) ή όχι, οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ότι τα συμπτώματα ξεκίνησαν μετά από παρατεταμένη περίοδο έντονης συναισθηματικής φόρτισης και συγκεκριμένα άγχους και ανησυχίας.

Τα φάρμακα τα οποία χορηγούνται, καταστέλλουν κυρίως την υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος και προκαλούν αρκετές παρενέργειες με σημαντικότερες την έντονη κούραση, αδυναμία των άκρων, μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη, ναυτία, τάση προς έμετο. Αν ο πόνος δεν μειωθεί, συνιστάται αύξηση της δόσης των φαρμάκων η οποία οδηγεί και σε περαιτέρω επιδείνωση των παρενεργειών.

Το βασικό χαρακτηριστικό στους ασθενείς είναι το έντονο άγχος, το οποίο βεβαίως αυξάνεται από την παρουσία υπερβολικού πόνου. Εδώ χρειάζεται να σημειώσουμε τη σύνδεση μεταξύ του Συκωτιού και της Χοληδόχου Κύστης με το νευρικό σύστημα, συγκεκριμένα το συμπαθητικό. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για πολλές από τις λειτουργίες του σώματος, τις οποίες ο άνθρωπος κάνει συνειδητά. Μια από τις εργασίες που έχει το Συκώτι και η Χοληδόχος Κύστη είναι η συντήρηση της καλής υγείας των νεύρων, τενόντων και ιστών στο ανθρώπινο σώμα μέσα από την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα, μία βασική εργασία τους είναι επίσης η διατήρηση της ομαλής κίνησης των ρευστών μέσα στον άνθρωπο, είτε αυτά είναι το αίμα και τα υγρά του σώματος ή η αλληλουχία των συναισθημάτων και σκέψεων. Η στασιμότητα αυτών οδηγεί σε περισσότερη εργασία των οργάνων με σταδιακή επιδείνωση της ενεργειακής και αργότερα υλικής τους δομής.

Έτσι, στη συγκεκριμένη πάθηση μία κατάσταση διαρκούς στρες και αγωνίας επιβαρύνει το νευρικό σύστημα και σε βάθος χρόνου δημιουργεί παθήσεις στα νεύρα και τους τένοντες. Το γιατί μία ασθένεια παρουσιάζεται στο πρόσωπο εξαρτάται από τη γενετική προδιάθεση του ανθρώπου καθώς και την ψυχολογική του κατάσταση. Το ίδιο αίτιο που προκαλεί τη νευραλγία τριδύμου μπορεί σε άλλες περιπτώσεις να οδηγήσει σε χρόνιο πονοκέφαλο, προβλήματα γαστρεντερολογικής φύσης ή ακόμα και σε τενοντίτιδες.

Φύση του κάθε νεύρου είναι η ανταπόκριση σε ερεθισμούς και η υπακοή σε εντολές έτσι ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η κίνηση του ανθρώπινου σώματος και όλες οι εργασίες που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση αυτού. Μπορούμε να πούμε ότι σε μια νευραλγία το νεύρο “κλειδώνει” σε μία συγκεκριμένη κατάσταση υπερδιέγερσης, η οποία μπορεί να έχει προκληθεί και από την υπερβολική χρησιμοποίηση της σκέψης και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το “ξεκλείδωμα” από αυτή την παθολογική κατάσταση σχετίζεται άμεσα και με τη μείωση του άγχους.

Ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης μαζί με του Στομάχου, είναι αυτός ο οποίος διασχίζει την μεγαλύτερη περιοχή που βρίσκεται το τρίδυμο νεύρο και χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία του βελονισμού. Επίσης ενεργοποιούνται σημεία στα κανάλια του Συκωτιού, του Λεπτού και του Παχέoς Εντέρου. Ο βελονισμός κυρίως βοηθά είτε βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στην πάσχουσα περιοχή ή εξισορροπώντας την ενέργεια στα όργανα που συνδέονται με την πάθηση, θεραπεύοντας έτσι ταυτόχρονα το σύμπτωμα - πόνο και την αιτία αυτού.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ταυτόχρονα με τον πόνο στο πρόσωπο υπάρχει και δυσκαμψία ή και πόνος στον αυχένα και το άνω μέρος της πλάτης, ζαλάδα ή πονοκέφαλος. Αυτά τα συμπτώματα δεικνύουν ότι τα αίτια της νευραλγίας τριδύμου δεν περιορίζονται μόνο στο πρόσωπο. Ένα πρόβλημα σε μία συγκεκριμένη περιοχή δύναται να δημιουργήσει ασθένεια αλλού. Έτσι και οι βελόνες θα τοποθετηθούν τοπικά στην εστία του πόνου αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος όπως στην πλάτη, τα πόδια και τα χέρια.

Όπως σε κάθε πάθηση έτσι και εδώ, ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται διαφέρει για κάθε ασθενή κυρίως ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα αποτελέσματα κυμαίνονται από μείωση του πόνου, η οποία επιτρέπει στον παθόντα να έχει μια πιο φυσιολογική ζωή, και σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και την πλήρη και οριστική εξαφάνιση αυτού. Η γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος από τη στιγμή που αυτό θα εμφανιστεί, καθιστούν ευκολότερη και συντομότερη τη θεραπεία του. Παρ’όλα αυτά, ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα παρατηρούνται και σε μακροχρόνιες περιπτώσεις.