Στομάχι: Οι λειτουργίες του, παθήσεις που παρουσιάζει και η θεραπεία τους με τον βελονισμό

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 00:00 Διαβάστηκε 4053 φορές
Issue 67

Γράφει ο Εμμανουήλ Παπαμιχάλης BSc (Hons) in Acupuncture

Όπως κατανοεί η κινέζικη ιατρική, τα όργανα είναι υπεύθυνα για τη συντήρηση και ανανέωση του υλικού σώματος όμως επίσης έχουν αντίστοιχες αρμοδιότητες και στη διατήρηση της καλής συναισθηματικής και νοητικής υγείας του ανθρώπου. Οποιαδήποτε εργασία επιτελεί ένα όργανο σε υλικό επίπεδο, πραγματοποιεί αντίστοιχα και στο πεδίο των συναισθημάτων και των σκέψεων.

Το Στομάχι δέχεται την τροφή και τα υγρά και μέσω της διαδικασίας της πέψης, σε συνεργασία κυρίως με την Σπλήνα και το Συκώτι, διαχωρίζει κάποιες ουσίες από αυτά που στη συνέχεια αφομοιώνονται από το σύστημα. Έπειτα στέλνει το γαστρικό περιεχόμενο στο Λεπτό και Παχύ Έντερο για περαιτέρω επεξεργασία. Ο πρώτος αυτός διαχωρισμός επιτρέπει τη δημιουργία της ενέργειας και του αίματος σε μια διαδικασία που συμμετέχουν επίσης η Καρδιά και τα Πνευμόνια. Καθώς το Στομάχι κατέχει μια τόσο σημαντική θέση, αφού είναι ο πρώτος σταθμός στην παραγωγή της ενέργειας μέσω της τροφής, η θεραπεία του στο βελονισμό αποτελεί προτεραιότητα οποιοδήποτε και εάν είναι το πρόβλημα υγείας που έχει ο ασθενής.

Αντίστοιχα, το Στομάχι βοηθά τον άνθρωπο να δεχτεί πληροφορίες από το περιβάλλον και να μπορέσει να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ή ακούμε έναν ομιλητή, η πληροφορία που λαμβάνουμε εισχωρεί μέσα μας με τη βοήθεια της ενέργειας του Στομάχου όπου σε συνεργασία με την Σπλήνα, αλλά και την Καρδιά, αποκτά έννοια και αποθηκεύεται στη μνήμη για μελλοντική χρήση. Όλο και περισσότερες έρευνες μελετούν και αποδεικνύουν τη δυνατή σύνδεση που υπάρχει μεταξύ του Στομάχου (και ολόκληρου του γαστρεντερικού συστήματος) με τον εγκέφαλο, σε σημείο μάλιστα ώστε να μιλούν για ένα ενιαίο σύστημα.

Τέτοια είναι η φύση του Στομάχου που το καθιστά περισσότερο ευαίσθητο άρα και επιρρεπή σε προσβολή από αρνητικά συναισθήματα, κυρίως θυμού αλλά και έντονου άγχους. Μία από τις βασικές αιτίες δημιουργίας προβλήματος στο Στομάχι είναι το να τρώει κάποιος όντας θυμωμένος, βιαστικά ή γεμάτος έγνοιες. Η ώρα του φαγητού πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία· τη στιγμή που ο άνθρωπος τρώει, το σώμα του γίνεται πιο δεκτικό έτσι ώστε να μπορέσει να απορροφήσει ευκολότερα την τροφή. Επίσης είναι περισσότερο “ανοικτός” και ευάλωτος ενεργειακά καθώς για να μπορέσει να δεχτεί αυτό που βάζει μέσα στο σώμα του οι ψυχολογικές άμυνες πέφτουν. Για παράδειγμα, αν την ώρα που τρώει είναι ταυτόχρονα θυμωμένος ή βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με άτομα θυμωμένα τότε αυτό που βάζει στο σύστημά του είναι και περισσότερος θυμός.

Τη στιγμή που τρώμε είμαστε πιο ανοικτοί και χαλαροί· εάν τρώμε μόνοι μας είναι μια ευκαιρία που έχουμε στο να έρθουμε σε στενότερη επαφή με τον εαυτό μας. Το γεύμα σε μια παρέα μάς επιτρέπει να αισθανθούμε κοντύτερα τα άτομα που αγαπάμε. Ακόμα και στους ταχύτατους και απαιτητικούς καιρούς που ζούμε, η ώρα του φαγητού μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό διάλειμμα από το άγχος της καθημερινότητας.

Η χρονική διάρκεια μεταξύ 7-9 π.μ. είναι αυτή κατά την οποία η ενέργεια στο Στομάχι βρίσκεται στο απόγειό της· αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη περίοδο μπορεί να διασπάσει ευκολότερα και καλύτερα την τροφή. 9 με 11 π.μ. τη σκυτάλη παίρνει η Σπλήνα, η οποία είναι υπεύθυνη για την μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, και όσο προχωράει η ημέρα, μειώνεται και η ικανότητα του σώματος στη χώνεψη. Τη νύχτα, κατά τη διάρκεια του ύπνου το Στομάχι, όπως και τα υπόλοιπα όργανα, μπαίνουν σε διαδικασία ανανέωσης όπου το σώμα προετοιμάζεται για την καινούργια ημέρα. Η βραδινή κατανάλωση μεγάλου γεύματος αναγκάζει το Στομάχι να εργαστεί για να επεξεργαστεί την τροφή με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να ξεκουραστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σταδιακή μείωση της ενέργειας σε ολόκληρο το σώμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε χρόνια κόπωση. Εξ ου και η λαϊκή ρήση που λέει ότι το πρωί πρέπει ο άνθρωπος να τρώει σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος.

Σωματικά τα συμπτώματα που προέρχονται από το Στομάχι εντοπίζονται στην περιοχή που βρίσκεται αυτό, όπως πόνος ο οποίος μπορεί να υπάρχει μαζί με ή ξέχωρα από φούσκωμα, δυσκολία στη χώνεψη, αίσθηση καψίματος στην περιοχή. Η φυσιολογική ροή της ενέργειας του οργάνου είναι προς τα κάτω, έτσι ώστε να στέλνει το γαστρικό περιεχόμενο στα έντερα. Όταν η ροή αυτή αντιστρέφεται, παρουσιάζονται συμπτώματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ερυγή (ρέψιμο), λόξιγκα, τάση προς έμετο αλλά και κάποια άλλα τα οποία δημιουργούνται άμεσα ή έμμεσα από αυτό, όπως πονοκέφαλος, ημικρανία, ίλιγγος, ναυτία κ.α.

Σε πολλές περιπτώσεις ενός αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και πολλών αλλεργιών υπάρχει πρόβλημα στην ενέργεια του Στομάχου μαζί με έντονη συναισθηματική φόρτιση, η οποία ταλαιπωρεί τον ασθενή. Επίσης, ταυτόχρονα με κάποιες ψυχολογικές παθήσεις όπως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, υποχονδρίαση, σύνδρομο Tourette, ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές ή ακόμα και κατάθλιψη, ο ασθενής συνήθως πάσχει και από πόνο ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό το όργανο. Οπότε εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι η δυσκολία που έχει κάποιος στο να “χωνέψει” μία σκέψη ή ένα συναίσθημα μπορεί να προέρχεται από τη δυσκολία που έχει στο να επεξεργαστεί την τροφή, αν και συνήθως συμβαίνει το αντίστροφο.

Εάν η απώλεια βάρους δεν είναι ικανοποιητική ακόμα και αν ακολουθείται μία καλή διατροφή και αρκετή σωματική άσκηση, τότε το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στον μεταβολισμό, δηλαδή στην ικανότητα του Στομάχου και της Σπλήνας να διασπάσει την τροφή και να την μετατρέψει σε ενέργεια. Το έντονο άγχος είναι ένας βασικός παράγοντας ο οποίος αποδυναμώνει τον μεταβολισμό. Εξ ου και η θεραπεία του βελονισμού σε αυτή την περίπτωση θα εστιάσει στην αποβολή του άγχους από τον οργανισμό ταυτόχρονα με την ενδυνάμωση των οργάνων.

Το Στομάχι είναι ένα ευαίσθητο όργανο, στο οποίο γρήγορα και εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί κάποια πάθηση. Αντίστοιχα όμως, είναι και αυτό το οποίο στο βελονισμό δύναται να παρουσιάσει ταχύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Είτε το πρόβλημα βρίσκεται στο υλικό σώμα, τα συναισθήματα ή τις σκέψεις η θεραπεία του βελονισμού μπορεί να εστιάσει ταυτόχρονα στην εξισορρόπηση της ενέργειας και στα τρία αυτά πεδία της ζωής του ανθρώπου.