Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και Χειμώνας

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 4931 φορές
Issue 70

Οι δυνάμεις του χειμώνα δημιουργούν το κρύο στον ουρανό και το νερό στη γη. Φτιάχνουν το νεφρό και τα οστά μέσα στο σώμα, το μαύρο χρώμα και την αλμυρή γεύση. Αναπτύσσουν τη βαθιά φωνή και τον βαθύ ήχο των βογκητών, καθώς και το συναίσθημα του φόβου.

Από τα κλασικά κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα

Γράφει η Άρτεμις Καρνέζη

 

ΝΕΦΡΟΣ

Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Οι δύο νεφροί είναι τα κύρια όργανα του ουροποιητικού συστήματος. Συνδέονται ενεργειακά με την ουροδόχο κύστη, κυβερνούν το στοιχείο του νερού στο σώμα, αποθηκεύουν την πεμπτουσία jing, ελέγχουν τον μυελό των οστών, τα οστά, τα δόντια, τα αυτιά, τα μαλλιά, την εισπνοή και τις δύο κατώτερες οπές του σώματος: την ουρήθρα και τον πρωκτό. Υγρό του νεφρού θεωρούνται τα ούρα, αλλά και το παχύρευστο σάλιο που εκκρίνεται στη ρίζα της γλώσσας.

ΝΕΦΡΟΣ

Σαν δύο μεγάλα φασόλια, οι νεφροί βρίσκονται στο ύψος του 12ου θωρακικού σπονδύλου. Το ανώτερο μέρος τους έρχεται σε επαφή με το διάφραγμα κι έτσι κινούνται κατά τη διαδικασία της αναπνοής. Ο δεξιός νεφρός βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από τον αριστερό, λόγω της μεγάλης περιοχής που καταλαμβάνει το ήπαρ στη δεξιά πλευρά του σώματος.

Οι νεφροί φιλτράρουν το πλάσμα του αίματος. Διαχωρίζουν τα άχρηστα συστατικά που θα αποβληθούν με τη μορφή ούρων, από τα χρήσιμα συστατικά που θα κρατηθούν για τις ανάγκες του σώματος. Τα ούρα αποτελούνται από νερό, άλατα και συστατικά που προκύπτουν από τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για το τι συμβαίνει εσωτερικά στο σώμα. Πρόκειται για υλικό που χρησιμοποιούν όλα τα ιατρικά συστήματα, παραδοσιακά και σύγχρονα, ως διαγνωστικό μέσον. Από το βάρος, το χρώμα, τη μυρωδιά, το pH και τα διάφορα συστατικά τους μπορείς να καταλάβεις αν υπάρχει διαταραχή ή ασθένεια στο σώμα, καθώς και τη φύση και την εξέλιξή της.

Ο νεφρός αποκαλείται «η ρίζα της ζωής» ή και «η ρίζα της προγονικής ενέργειας» αφού εκεί αποθηκεύεται η πεμπτουσία jing.

Η πεμπτουσία jing

Η πεμπτουσία jing των νεφρών, ή αλλιώς η προγονική πεμπτουσία, είναι μια πολύτιμη ουσία που μεταφέρεται από τους γονείς στο έμβρυο, τη στιγμή της σύλληψής του. «Κατοικοεδρεύει» στους νεφρούς των προγόνων και μεταφέρεται κατά τη σύλληψη στους νεφρούς των απογόνων. Η υλική της έκφραση είναι το σπέρμα του άντρα και το ωάριο της γυναίκας (κατ' επέκταση και οι ωορηκτικές βλέννες και το αίμα της έμμηνης ρήσης), ενώ η άυλη μορφή της είναι η ενέργεια των νεφρών yuan qi, η καύσιμη ύλη που χρειάζονται όλες οι λειτουργίες του σώματος για να πραγματοποιηθούν. Μέσω της πεμπτουσίας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά η αρχική και συνολική πληροφορία που θα καθορίσει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και την σωματική ιδιοσυγκρασία του νέου ατόμου. Σε πιο σύγχρονη απόδοση, η πεμπτουσία εμπεριέχει το DNA, είναι το DNA.

Έτσι, η ποιότητα και η ποσότητά της είναι κυρίως κληρονομικά καθοριζόμενες, έχουν όμως φθίνουσα πορεία όσο το άτομο μεγαλώνει. Κατά τη διάρκεια της ζωής μπορεί να ενισχυθεί ως έναν βαθμό από τη θρέψη που προσφέρει η τροφή. Στην ενδομήτρια και εξωμήτρια ζωή τροφοδοτείται και αναπληρώνεται –πάντα ως κάποιο βαθμό!– από την ενέργεια qi που παράγεται από την αποδόμηση της τροφής. Στην κύηση και τη γαλουχία, την τροφή αυτή την εξασφαλίζει η μητέρα παρέχοντας αντίστοιχα αίμα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα και μητρικό γάλα στο νεογέννητο μέσω του θηλασμού. Παρόλο που «φυλάσσεται ως θησαυρός» στους νεφρούς, κυκλοφορεί σε ολόκληρο το σώμα (όργανα, ιστούς, μεσημβρινούς) με τη βοήθεια του τριπλού θερμαστή και προσφέρει άμυνα και προστασία απέναντι σε βλαπτικούς παράγοντες.

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ), η πεμπτουσία jing θεωρείται το πιο πολύτιμο υλικό του σώματος, αφού γεννά τη ζωή, είναι υπεύθυνη για τη συνέχεια της ζωής και έχει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, συγχρόνως όμως η ποσότητά της τείνει πάντα να λιγοστεύει με το πέρασμα του χρόνου.

Συμπληρωματικά η πεμπτουσία jing και άρα και ο νεφρός:

  • Καθορίζει την κράση του ατόμου, δηλαδή τη δύναμη, τη ζωτικότητά του και την αντίσταση που αναπτύσσει σε βλαπτικούς παράγοντες και ασθένειες σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι συχνές υποτροπές σε ασθένειες, η φυσική ή η πνευματική καθυστέρηση στα παιδιά και η πρόωρη γήρανση και άνοια στους ενήλικες υποδηλώνουν ανεπάρκεια της πεμπτουσίας jing.
  • Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σεξουαλική ενέργεια στο σύνολό της, δηλαδή τη σεξουαλική ωρίμανση, τη σεξουαλική ικανότητα και τη σεξουαλική συμπεριφορά του κάθε ατόμου. Είναι η βάση της σεξουαλικής ζωής. Έτσι, είναι υπεύθυνη για την αναπαραγωγή, τη σύλληψη, τη γέννηση, την ανάπτυξη, την εμμηνόπαυση και το γήρας. Η ανικανότητα, η ψυχρότητα και η υπογονιμότητα είναι συνήθως αποτελέσματα της ανεπάρκειας της πεμπτουσίας jing.
  • Ελέγχει τα διαφορετικά σημαντικά στάδια της ζωής: την ενδομήτρια ζωή, τη γέννηση, την εφηβεία, την εμμηνόπαυση και το θάνατο. Τα στάδια αυτά είναι στην ουσία οι μεγάλες φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα. Η γυναίκα διανύει ακόμη δύο τέτοια στάδια σφοδρών ορμονικών αλλαγών: την περίοδο της εγκυμοσύνης και την περίοδο (εννέα μήνες περίπου) μετά τη γέννα. Με αυτή την έννοια οι ενδοκρινείς αδένες και το ορμονικό σύστημα στο σύνολό του βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη και τον έλεγχο του νεφρού και της πεμπτουσίας jing. Τα δε επινεφρίδια, που εκκρίνουν τις ορμόνες κορτιζόλη, τεστοστερόνη, αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη, και οι ωοθήκες και οι όρχεις, που εκκρίνουν τις ορμόνες του γεννητικού συστήματος, εκφράζουν ακόμη περισσότερο την φυσιολογία της πεμπτουσίας.
  • Σπαταλιέται και αποδυναμώνεται από την υπερβολική εργασία, την έντονη σωματική άσκηση (τον πρωταθλητισμό, τον μαραθώνιο, τα πολλά βάρη, την ποδηλατοδρομία κ.ά.), το υπερβολικό σεξ, την εξάρτηση από το σεξ, την πολύ συχνή εκσπερμάτιση από τον άντρα, τις πολλές γέννες, την υπερβολική αιμορραγία κατά την έμμηνη ρήση, τη μακροχρόνια χρήση ουσιών που πυροδοτούν τη λειτουργία των επινεφριδίων, όπως είναι η καφεΐνη, οι αμφεταμίνες, τα στεροειδή, τα ναρκωτικά, αλλά και από βότανα, όπως είναι η εφέδρα που είναι έντονα διουρητικά. Επίσης, από τις συχνές ασθένειες, τις χρόνιες ασθένειες, τον χρόνιο φόβο από την παιδική ηλικία ή και κατά την ενήλικη ζωή, τα σοκ, τα τραύματα από σοβαρά ατυχήματα, τα ψυχολογικά τραύματα και τις χειρουργικές επεμβάσεις. Τέλος, από την υπερκόπωση και τα ξενύχτια τον χειμώνα, εποχή κατά την οποία το σώμα, λόγω του κρύου, χρειάζεται να αποθηκεύει ενέργεια στο εσωτερικό του.
  • Διασώζεται και ενισχύεται από την ξεκούραση (κυρίως τον χειμώνα), τον διαλογισμό, την ήπια σωματική άσκηση, με διατάσεις και αναπνοές, που βελτιώνει τη στάση της σπονδυλικής στήλης (γιόγκα, τάι τσι τσουάν, τσι κουνγκ), τη φυσική επαφή με το στοιχείο νερό (θάλασσα, ποταμούς, λίμνες, καταρράκτες), τη ρεφλεξολογία γιατί ο μεσημβρινός του νεφρού αναβλύζει και διατρέχει το πέλμα. Επίσης, από τη σεξουαλική δραστηριότητα που είναι ανάλογη της ηλικίας του ατόμου και είναι αποτέλεσμα των συναισθημάτων του έρωτα και της αγάπης[1]. Τέλος, από τον έλεγχο και τον περιορισμό της εγωιστικής συμπεριφοράς και της αλαζονείας, έτσι ώστε να αναδυθεί και να λάμψει ανοδικά και προς τα έξω το βαθύτερο αυθεντικό και δημιουργικό φως του νερού. Η αρμονική συνύπαρξη σώματος και πνεύματος, σώματος και συναισθήματος, κάνει δυνατή την αποδοχή της κυκλικότητας των φαινομένων, τις φάσεις ακμής και παρακμής όλων των πραγμάτων. Το να αποδέχεσαι και να εναρμονίζεσαι με τις καταστάσεις δείχνει ισορροπημένο shen και δυνατή πεμπτουσία.

Τα διαφορετικά στάδια της ζωής περιγράφονται στο αρχαίο κινεζικό σύγγραμμα Απλές Ερωτήσεις (su wen), ως κύκλοι εφτά χρόνων για τη γυναίκα και οχτώ χρόνων για τον άντρα. Κάθε εφτά ή οχτώ χρόνια, δηλαδή, η γυναίκα και ο άντρας αντίστοιχα περνούν σε ένα διαφορετικό στάδιο σωματικής ωρίμανσης. Αυτό συμβαίνει με τη σταδιακή ωρίμανση των ενδοκρινών αδένων, δηλαδή τις φάσεις ακμής και παρακμής τους, οι οποίες καθορίζονται από την πεμπτουσία jing. Έτσι, σύμφωνα με το αρχαίο κείμενο, στις γυναίκες και στους άντρες συμβαίνουν τα εξής: στα εφτά με οχτώ χρόνια αναδύονται τα μόνιμα δόντια, στα δεκατέσσερα με δεκαέξι το άτομο βιώνει έντονα τα σημάδια της εφηβείας, στα είκοσι ένα με είκοσι οχτώ ολοκληρώνεται η εμφάνιση των φρονιμίτων στις γνάθους, στα είκοσι οχτώ με τριάντα έξι οι μύες, τα οστά, τα μαλλιά και το σώμα γενικά βρίσκονται στη μέγιστη ακμή τους, στα τριάντα πέντε με σαράντα το yin και yang ξεκινούν μια πτωτική πορεία, η οποία γίνεται πιο αισθητή αρχικά στο δέρμα και στα μαλλιά, στα σαράντα δύο με σαράντα οχτώ τα μαλλιά ασπρίζουν και το δέρμα γίνεται πιο ξηρό, στα σαράντα εννιά με πενήντα έξι το άτομο περνά στην εμμηνόπαυση, στα πενήντα έξι με εξήντα τέσσερα τα μαλλιά και τα δόντια πέφτουν.

Παράγοντες που αποδυναμώνουν την ενέργεια qi των νεφρών

Α) Η ιδιοσυγκρασιακή ανεπάρκεια της πεμπτουσίας, που προέρχεται από την αδύναμη προγονική πεμπτουσία jing που κληρονόμησε το άτομο από τους γονείς τη στιγμή της σύλληψής του. Η αδύναμη πεμπτουσία των γονιών μπορεί να οφείλεται σε χρόνια ασθένεια, στη μεγάλη ηλικία ή στον τρόπο ζωής που σπαταλά και εξαντλεί την ενέργειά τους.

Β) Η φτωχή θρέψη της πεμπτουσίας από διατροφικές συνήθειες που βλάπτουν το σώμα. Πιο συγκεκριμένα, η λήψη πολλών αλμυρών τροφών διαταράσσει τον μεταβολισμό του νερού και των υγρών στο σώμα προκαλώντας κατακράτηση υγρών, οιδήματα και παθολογία στη διαδικασία της ούρησης. Το στοιχείο νερό βρίσκεται τότε σε ανεπάρκεια και δεν μπορεί να ελέγχει τη φωτιά, κάτι που θα οδηγήσει σε υπέρταση και παθήσεις των αγγείων και της καρδιάς γενικότερα.

Γ) Ο τρόπος ζωής που ξοδεύει την πεμπτουσία πρόωρα (σεξουαλική υπερδραστηριότητα, έντονη νυχτερινή ζωή κ.λπ.).

Δ) Η πάροδος της ηλικίας.

Ε) Οι συχνές ασθένειες. Οι εξωγενείς βλαπτικοί παράγοντες που εισβάλλουν και εγκαθίστανται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σώμα, μεταφέρονται από το εξωτερικό του σώματος (μεσημβρινούς, δέρμα, μυς, τένοντες, αρθρώσεις) στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να προσβληθούν από αυτούς οι βαθύτεροι ιστοί και τα εσωτερικά όργανα. Έτσι, διαταράσσεται η yin-yang ισορροπία και τα όργανα υποφέρουν από τη ζέστη, το κρύο, την υγρασία, την ξηρασία ή τον άνεμο. Οι βλαπτικοί παράγοντες τότε ονομάζονται «ενδογενείς». Αναπτύσσονται στα εσωτερικά όργανα, είτε από τη βαθύτερη εισχώρηση των εξωτερικών βλαπτικών παραγόντων που δεν εκδιώχθηκαν επαρκώς είτε από εσωτερικές δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τον λανθασμένο τρόπο ζωής ή και τα συναισθήματα που βιώνονται σε μεγάλη ένταση ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνήθως, ανάλογα με το ποιο συναίσθημα βιώνεται και ποια κλιματολογική συνθήκη αναπτύσσεται από τα πέντε στοιχεία, προσβάλλεται το αντίστοιχο zang όργανο του συγκεκριμένου στοιχείου. Έτσι, οι δύο νεφροί είναι ευαίσθητοι κυρίως στο κρύο και στη μόνιμη εγκατάστασή του στο σώμα, πράγμα το οποίο μπορεί να συμβεί από παρατεταμένο θερμοκρασιακό κρύο που εισχώρησε βαθύτερα ή από χρόνιο βίωμα του συναισθήματος του φόβου.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το νερό εκφράζει την εσωστρεφή κίνηση της φύσης. Η ενέργεια, λόγω του κρύου, αποθηκεύεται βαθιά στη γη για να προστατευτεί αλλά και να θρέψει τα βαθύτερα στρώματά της. Στο σώμα, την κίνηση αυτή την αναλαμβάνει ο νεφρός, ο οποίος ωφελείται από την εσωτερική κίνηση της ενέργειας στη φύση, την κίνηση προς το εσωτερικό της γης, προς τη ρίζα (νεφρός/ρίζα της ζωής). Όταν μεριμνείς για την αποθήκευση της ενέργειας στο σώμα σου κατά την περίοδο του κρύου (χειμώνας), στην ουσία επιτρέπεις στους δύο νεφρούς σου να συντονιστούν με τις κινήσεις των πέντε στοιχείων και να εναρμονιστούν με την ενεργειακή ποιότητα του νερού. Έτσι, δεν προσβάλλονται εύκολα από παθολογικούς παράγοντες, όπως θα γινόταν από τον έντονο τρόπο ζωής και τη συχνή έκθεση στο κρύο. Αντίθετα, κρατώντας την ενέργεια εσωτερικά και βαθιά, την εξοικονομείς και τη βιώνεις με επάρκεια όλες τις εποχές του χρόνου. Χαρακτηριστική είναι η «κόπωση της άνοιξης» που νιώθουν κάποιοι άνθρωποι γιατί δεν φύλαξαν την ενέργεια εσωτερικά στο σώμα τον χειμώνα. Όταν χρειάστηκαν ζωτικότητα και εξωστρεφή κίνηση της ενέργειας (ξύλο) την άνοιξη, το σώμα είχε ήδη εξαντληθεί.

Το κρύο, όπως και τα υπόλοιπα κλιματολογικά φαινόμενα, εισβάλλει στο σώμα προκαλώντας ανισορροπία όταν ο αμυντικός μηχανισμός του ατόμου βρίσκεται σε καταστολή. Ο κύριος και αρχικός λόγος που ο μηχανισμός αυτός δεν βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης είναι η αποσύνδεση της αντίληψης του ατόμου από την κίνηση της ενέργειας στη φύση και στο περιβάλλον του!

ΣΤ) Όλα τα συναισθήματα όταν βιώνονται με μεγάλη ένταση ή σε χρόνια βάση. Ιδίως το συναίσθημα του φόβου και το σοκ αντλούν ενέργεια από τα βάθη του σώματος, τους νεφρούς.

Συνήθη συμπτώματα διαταραχής του νεφρού

Πόνοι στη μέση όλων των τύπων, λουμπάγκο, πόνοι στα οστά, δυσανεξία στο κρύο, πρήξιμο και οίδημα στα κάτω άκρα, υπογονιμότητα, ανικανότητα, ψυχρότητα, αμηνόρροια, πρόωρο γήρας, πτώση δοντιών, πτώση μαλλιών, χρόνια προβλήματα ακοής, ακράτεια ούρων και κοπράνων, ονειρώξεις, κρίσεις άσθματος κατά την εισπνοή, χρόνιος βήχας, εύκολο λαχάνιασμα.

Τι ευεργετεί τον νεφρό

Α) Η προστασία του σώματος απέναντι στο κρύο με επαρκή ρουχισμό και την παραγωγή ζέστης με μόξα, ζεστά επιθέματα, θερμοφόρα κ.ά., ιδίως στα κάτω άκρα και την περιοχή της μέσης.

Β) Η λήψη ακατέργαστου θαλασσινού αλατιού και φυσικά αλμυρών τροφών, όπως είναι τα φύκια, τα οστρακοειδή, το κριθάρι, το σιτάρι, το κεχρί και η σάλτσα σόγιας, σε μικρές ποσότητες. Η αλμυρή γεύση κινεί την ενέργεια καθοδικά και εσωτερικά στο σώμα, ενυδατώνει την ξηρότητα, μαλακώνει τα σκληρά ογκίδια, προωθεί τη διαδικασία της πέψης και, τέλος, διαπερνά τους νεφρούς και την ουροδόχο κύστη ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό των υγρών. Οι φυσικά αλμυρές τροφές εξισορροπούν την ενέργεια του νεφρού όχι μόνο όταν βρίσκεται σε ανεπάρκεια, που είναι και η πιο συνηθισμένη διαταραχή του, αλλά και όταν το όργανο βρίσκεται σε υπερβολή, όπως σε καταστάσεις μεγάλου φόβου και πανικού ή σε έντονο εξωτερικό ψύχος. Κατά την οξεία φάση τέτοιων περιστάσεων το στοιχείο νερό βρίσκεται σε έξαρση (υπερβολή), ενώ με το πέρας τους ή με τη μακροχρόνια παραμονή τους μπαίνει σε κατάσταση ανεπάρκειας.

Το στοιχείο νερό εκφράζεται επίσης μέσα από τις φυσικά δροσερές, κρύες και υγρές τροφές, όπως είναι το μήλο, το αχλάδι, η μπανάνα, το πεπόνι, το σταφύλι, η ντομάτα, το αγγούρι, το καλαμπόκι, το μπρόκολο, το κολοκύθι, το σπανάκι, το τόφου, το γιαούρτι, και σε μεγάλο βαθμό τα μανιτάρια και τα φύκια αφού αναπτύσσονται σε υγρό, σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον. Παρ' όλα αυτά η λήψη των δροσερών και κρύων τροφών ενδείκνυται κυρίως στην ανεπάρκεια του στοιχείου νερό και στην επακόλουθη και ταυτόχρονη υπερβολή της φωτιάς, ενώ αντενδείκνυται σε καταστάσεις αυξημένου κρύου και υγρασίας μέσα στο σώμα.

Επίσης, οι φυσικά μαύρες, μπλε και μοβ τροφές, όπως τα μαύρα φασόλια αλλά και όλα τα όσπρια, η μελιτζάνα, το μαύρο σουσάμι, τα σκούρα μούρα, τα μαύρα σταφύλια, το άγριο ρύζι κ.ά., τονώνουν το νερό στο σώμα. Όπως όμως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι τροφές του νερού πρέπει να αποφεύγονται όταν στο σώμα επικρατεί το κρύο και η υγρασία. Αντίθετα προτιμώνται όταν στο σώμα εκδηλώνονται συμπτώματα φωτιάς από την ανεπάρκεια του νερού.

Τέλος, το μαγείρεμα με ατμό ή βρασμό κρατά τις τροφές υγρές και πλούσιες σε νερό, ώστε να προσφέρουν ενυδάτωση στους ιστούς και τα εσωτερικά όργανα. Το μαγείρεμα στον φούρνο, στο τηγάνι ή στα κάρβουνα αφυδατώνει τις τροφές και κατ' επέκταση το σώμα. Παρ' όλα αυτά, για τις κρύες μέρες του χειμώνα και για να αντισταθμιστεί το κρύο στο σώμα, προτείνονται, εκτός από τις σούπες που είναι πολύ ευεργετικές, τα ψητά λαχανικά και το ψητό κρέας καθώς και το μαγείρεμα στον φούρνο και στο τηγάνι που θα αυξήσουν τη θερμότητα των τροφών άρα και του σώματος.

Γ) Οι ανθρώπινες σχέσεις, κυρίως ζευγαριών, που έχουν επιβιώσει μέσα στο χρόνο και στηρίζονται στη βαθιά, ζεστή και ειλικρινή επικοινωνία. Η επιβίωση, η διάρκεια και η αλήθεια ως αρετή είναι καταστάσεις που εκφράζουν την αδιαμφισβήτητα πρωταρχική αξία του στοιχείου νερό στη φύση, αφού σε αυτό οφείλονται κατά κύριο λόγο η ύπαρξη και η συνέχεια της ζωής και η βιολογική τάξη των πραγμάτων.

Επίσης, η επαφή και ο σεβασμός προς τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καθώς και η παρουσία σου κοντά τους στο τελικό στάδιο της ζωής τους και στο θάνατο, σε συνδέει με το νερό και θρέφει την πεμπτουσία σου. Η φύση και η κίνηση της ενέργειας του νερού εκφράζουν από τη μια την ολοκλήρωση και τον θάνατο και από την άλλη τη θρέψη του σπόρου που βρίσκεται βαθιά και από τον οποίο θα ξεπηδήσει η νέα ζωή. Έτσι, ο κάθε θάνατος μέσα από την κυκλικότητα των φαινομένων εμπεριέχει τη δύναμη της συνέχειας, της αναγέννησης, της μετουσίωσης και της μετάβασης σε ένα επόμενο στάδιο και επίπεδο. Με αυτή την έννοια το αναπόφευκτο του θανάτου και ο ίδιος ο θάνατος είναι η πλέον απαραίτητη κατάσταση και διαδικασία για να πυροδοτηθεί και να υπάρξει η πρωταρχική επιθυμία για ζωή. Αρκεί ο νεφρός σου να μην πάσχει από έλλειψη πεμπτουσίας, έλλειψη θάρρους και να μην κατακλύζεται από φόβο!

Δ) Η σωματική άσκηση μεταξύ των ωρών 15:00 και 17:00, που ο νεφρός, ως δεξαμενή ζωτικής ενέργειας, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της απόδοσής του. Στο δίωρο αυτό, το σώμα, όταν δεν πάσχει από παθολογία, μπορεί να αντλήσει μεγάλη ποσότητα ενέργειας για κίνηση και δραστηριότητα. Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα ευνοούνται η λήψη αποφάσεων και η επίτευξη συμφωνιών ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ριζώσουν!

Ε) Οι συνεδρίες ρεφλεξολογίας γιατί ο μεσημβρινός του νεφρού είναι ο μοναδικός που διατρέχει την πελματιαία επιφάνεια του ποδιού. Κάνοντας ρεφλεξολογία στα πέλματα ουσιαστικά ενεργοποιείται, καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίας, το αρχικό τμήμα του μεσημβρινού του νεφρού (μεταξύ των σημείων 1 έως 6) το οποίο είναι και το πιο δυναμικό για την ενίσχυση του οργάνου.

 


[1]Στην ΠΚΙ δίνεται μεγάλη έμφαση στη σεξουαλική ζωή και συμπεριφορά του ατόμου. Επειδή η πεμπτουσία jing είναι πολύτιμης σημασίας για τη διατήρηση της υγείας αλλά και της νεότητας, προτείνεται να αποφεύγεται η σπατάλη της μέσα από τη συχνή εκσπερμάτιση κυρίως από την πλευρά του άντρα (η γυναίκα χάνει περισσότερη ενέργεια qi απ' ό,τι πεμπτουσία, αφού κατά τον οργασμό δεν επέρχεται απαραίτητα ταυτόχρονη απώλεια των ωαρίων της). Στο Ερωτικό Ταό, το ταοϊστικό σύγγραμμα περί σεξουαλικής συμπεριφοράς και ερωτικής πράξης, δίνεται με ακρίβεια η αναλογία της συχνότητας της εκσπερμάτισης του άντρα σε σχέση με την ηλικία του. Έτσι, όσο μεγαλώνει σε ηλικία τόσο πιο φειδωλός θα πρέπει να είναι στην έξοδο της πεμπτουσίας του από το σώμα. Μάλιστα, προτείνονται τεχνικές και διαλογισμοί ώστε να μπορεί να επιστρέφει το σπέρμα του, αμέσως πριν την έξοδό του, στους νεφρούς του και έτσι να θρέφει την πεμπτουσία του. Με αυτόν τον τρόπο, δεν στερείται τη σεξουαλική πράξη, αντιθέτως την απολαμβάνει όλο και περισσότερο, ικανοποιώντας τη σύντροφό του στο έπακρο. Παράλληλα, γίνεται πιο γόνιμος όταν αυτό χρειαστεί, και συγχρόνως παραμένει ενεργός σεξουαλικά μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Επίσης, τα συναισθήματα του έρωτα και της αγάπης είναι απαραίτητα ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους, έτσι ώστε να γίνεται ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ τους και να τροφοδοτεί ο ένας τον άλλον. Με άλλα λόγια, στην ερωτική πράξη είναι απαραίτητη η συμβολή της ενέργειας της καρδιάς. Έτσι, ο άνθρωπος μέσα από τη σεξουαλική ένωση, γίνεται η έκφραση που γεφυρώνει, ενώνει, τα δύο πρωταρχικά στοιχεία της φύσης, το νερό–yin και τη φωτιά–yang.