Διαχείριση του άγχους με τη βοήθεια του βελονισμού

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 2419 φορές
Issue 72

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός βοηθά στην ομαλοποίηση του νευρικού συστήματος και συγκεκριμένα του μέρους εκείνου του εγκεφάλου (analytical brain) του οποίου η υπερδιέγερση οδηγεί σε έντονο άγχος και ανησυχία (Hui 2010, Hui 2009). Ρυθμίζει τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών (ή των ρυθμιστών τους) και ορμονών όπως η σεροτονίνη, νοραδρεναλίνη, ντοπαμίνη, νευροπεπτίδιο Υ, ACTH, GABA, αλλάζοντας τη χημεία του εγκεφάλου και έτσι καθιστώντας ικανό τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει ευκολότερα αρνητικές καταστάσεις (Lee 2009, Cheng 2009, Zhou 2008). Αυξάνει την παραγωγή ενδογενών οπιοειδών, τα οποία επηρεάζουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα (Arranz 2007). Το άγχος ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενώ ο βελονισμός μπορεί να ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό, βοηθώντας να επέλθει ισορροπία μεταξύ τους και επομένως ηρεμία. Αντιστρέφει τις αλλαγές στη συμπεριφορά και στην βιοχημεία του σώματος που προκαλούν το άγχος (Kim 2009).

Το άγχος μπορεί να προέρχεται από φυσικά αίτια, όπως η έλλειψη ύπνου, η υπερκόπωση από χειρονακτική ή νοητική εργασία, χημικά που βρίσκονται στις τροφές και την ατμόσφαιρα, έλλειψη βιταμινών, υπέρ-κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ, λήψη ναρκωτικών ουσιών. Η συνηθέστερη αιτία του ωστόσο είναι ψυχολογική και κυρίως το συναίσθημα του φόβου. Ακόμα και εάν γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ των διαφόρων ειδών άγχους, εργασιακό, μετά-τραυματικό, υπαρξιακό κλπ. όλες αυτές τις περιπτώσεις τις συντηρεί ο φόβος.

Ο φόβος είναι μία ενστικτώδης αντίδραση, η οποία προετοιμάζει κατάλληλα το σώμα ώστε να αντιμετωπίσει φυσική απειλή. Η λεγόμενη “fightorflightresponse” (αντίδραση μάχης ή φυγής) επιτρέπει στον άνθρωπο να παλέψει με τον κίνδυνο ή να απομακρυνθεί τάχιστα από αυτόν. Αυτό όμως που συμβαίνει στη σύγχρονη εποχή που ζούμε είναι ότι ο άνθρωπος κατακλύζεται καθημερινά από δεκάδες πληροφορίες και ερεθίσματα που του προκαλούν φόβο και αβεβαιότητα για το μέλλον. Καθώς τις περισσότερες φορές η αντίδρασή του για μάχη ή φυγή δεν εμπεριέχει την κίνηση του σώματος, άρα και την απελευθέρωση της ενέργειας μέσω αυτής, η ενέργεια εγκλωβίζεται στο σώμα. Μπορούμε να πούμε ότι το άγχος είναι απλά η αίσθηση – βίωση αυτής της στάσιμης ενέργειας.

Στο βελονισμό, το όργανο το οποίο είναι κυρίως υπεύθυνο για τη διατήρηση της καλής ροής της ενέργειας, του αίματος, των συναισθημάτων και σκέψεων είναι το Συκώτι. Είτε το αίτιο του άγχους, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι φυσικό ή ψυχολογικό το Συκώτι χρειάζεται να εργαστεί περισσότερο έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα εμπόδια και να επανέλθει η ομαλή κίνηση μέσα στον οργανισμό. Σε μακροχρόνιες καταστάσεις στασιμότητας, ειδικά όταν το άτομο αισθάνεται εγκλωβισμένο και ανίκανο να βρει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν, το Συκώτι υπερλειτουργεί προκαλώντας υπερδιέγερση ή υπολειτουργία σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου.

Έτσι το άγχος καταλήγει στο να είναι η αιτία σωματικών παθήσεων με πιο γνωστές από αυτές την κόπωση, την υπνηλία, τον πονοκέφαλο και την ημικρανία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, προβλήματα στην έμμηνο ρύση (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αμηνόρροια ή δυσμηνόρροια), στειρότητα, συμπτώματα στο Στομάχι (πόνος, σφίξιμο), στη μέση (πόνος, αίσθηση βάρους), στον αυχένα (πόνος, πιάσιμο). Ψυχολογικά μπορεί να οδηγήσει σε έντονα ξεσπάσματα θυμού, ξαφνική αλλαγή της διάθεσης, παρανοϊκή συμπεριφορά, κρίσεις πανικού, διάφορες φοβίες, ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά, κατάθλιψη.

Τελικά, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, αφού ο φόβος δημιουργεί το άγχος το οποίο γεννά συμπτώματα που με τη σειρά τους αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους και του φόβου.

Ψυχολογικά, το Συκώτι βοηθά τον άνθρωπο να κινηθεί προς το μέλλον, να κάνει όνειρα, να οραματιστεί, να θέσει στόχους και να οργανώσει την προσωπική του ζωή και εργασία, να αντιμετωπίσει με έμπνευση και δημιουργικότητα τα προβλήματα, να προσαρμοστεί στις αντιξοότητες της καθημερινότητας. Όταν το όργανο αυτό βρίσκεται σε ισορροπία και λειτουργεί σε αρμονική συνεργασία με τα υπόλοιπα όργανα του σώματος ο άνθρωπος καταφέρνει να προχωρά σταθερά μπροστά οποιαδήποτε και αν είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει.

Ο βελονισμός είναι μία θεραπεία η οποία δύναται να απαλείψει τις αιτίες οι οποίες οδηγούν στο άγχος και παράλληλα να επιτρέψει τη θεραπεία των συμπτωμάτων τα οποία προέρχονται από αυτό. Ένας μεγάλος αριθμός θεραπευομένων παρατηρούν ταυτόχρονα μία εμφανή μείωση των επιπέδων του άγχους μαζί με μια εσωτερική ενδυνάμωση που τους επιτρέπει να διαχειριστούν τα καθημερινά προβλήματα της ζωής με έναν πιο εύκολο και πρακτικό τρόπο.

 

Γράφει ο Εμμανουήλ Παπαμιχάλης BSc (Hons) in Acupuncture, LicTuiNa, OMBAcC