Το Τούι Να στη θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 2097 φορές
Issue 74

Το Τούι Να (Κινέζικη Θεραπευτική Τέχνη Μάλαξης) είναι μέθοδος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ), όπως και ο Βελονισμός. Αντί για βελόνες, στο Τούι Να χρησιμοποιούνται τεχνικές μάλαξης και πίεσης συγκεκριμένων σημείων που τονώνουν και φέρνουν σε ισορροπία τα ενεργειακά κανάλια που ρέουν στο σώμα. Έτσι επιτυγχάνεται αναζωογόνηση στην μυϊκή μάζα, στους τένοντες, και στις κλειδώσεις.

Για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση προβλημάτων στο μυϊκό και σκελετικό σύστημα, όπως πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα, στους ώμους ή στη μέση (ισχιαλγία επίσης). Είναι εξαιρετικό στη θεραπεία του πονοκεφάλου που οφείλεται σε υπερένταση και δυσκαμψία στο μυϊκό σύστημα της πλάτης.

Όπως και ο Βελονισμός, το Τούι Να βελτιώνει την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων και δραστηριοποιεί την αυτό-θεραπευτική ικανότητα του οργανισμού. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των θεραπειών είναι ότι μπορούν να προσαρμοστούν στα διαφορετικά χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου και να βοηθήσουν στη θεραπεία όχι μόνο του συμπτώματος αλλά και της αιτίας του προβλήματος.

Το Τούι Να κινείται ανάμεσα σε δύο είδη τεχνικών, το Γιανγκ το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο για συμπτώματα τα οποία εκδηλώνονται στην επιφάνεια του σώματος, πρόσφατους τραυματισμούς και συνήθως όταν υπάρχει έντονος πόνος· και το Γιν το οποίο ενδείκνυται κυρίως για μακροχρόνιες παθήσεις, ανισορροπία στα εσωτερικά όργανα και όταν ο οργανισμός του θεραπευόμενου στερείται ενέργειας και είναι ιδιαίτερα κουρασμένος. Οι τεχνικές Γιανγκ είναι πιο δυνατές σε αντίθεση με τις τεχνικές Γιν, οι οποίες είναι πιο ήπιες και έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύουν τα βαθύτερα ενεργειακά επίπεδα του σώματος.

Σε κάθε θεραπεία χρησιμοποιούνται και τα δύο είδη ανάλογα βέβαια και με τη φύση του προβλήματος και την ιδιοσυγκρασία του θεραπευόμενου. Κάποιες τεχνικές δίδονται πάνω από τα ρούχα· άλλες, όπως η βεντουζοθεραπεία (cupping), η γκουάσα, η μοξαθεραπεία και η μάλαξη των μυών με λάδι χρησιμοποιούνται απευθείας πάνω στο δέρμα.

Το αυχενικό σύνδρομο είναι το όνομα που έχει δοθεί σε μια ομάδα συμπτωμάτων τα οποία σχετίζονται με την περιοχή του αυχένα. Συγκεκριμένα, ο ασθενής μπορεί να πάσχει από πόνο ή δυσκαμψία στον αυχένα με το πρόβλημα πολλές φορές να αντανακλάται στο κεφάλι (ως πονοκέφαλος, ζαλάδα, αίσθηση βάρους), στην ωμοπλάτη και στους ώμους μέχρι και τα δάχτυλα των άνω άκρων (μούδιασμα, πόνος, μείωση της λειτουργικότητας των χεριών). Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται ταυτόχρονα πόνος ή αίσθηση βάρους και στην περιοχή της μέσης.

Όπως με τον πόνο στη μέση έτσι και στο αυχενικό σύνδρομο δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει αλλοίωση στη σπονδυλική στήλη (όπως κήλη δίσκου) ή κάποιο άλλο οργανικό πρόβλημα για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Αν και η συγκεκριμένη πάθηση συναντάται σε κάθε πληθυσμιακή ομάδα, είναι πιθανότερο να πλήξει εργαζόμενους σε γραφεία με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Δύο βασικά αίτια τα οποία οδηγούν στα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου είναι η λάθος στάση του σώματος (σε καθιστή, σε όρθια στάση ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου) και το έντονο καθημερινό άγχος (το οποίο ενεργειακά έχει την τάση να σφίγγει το μυϊκό σύστημα του πάνω μέρους του σώματος).

Στο Τούι Να η διάγνωση άρα και το θεραπευτικό πλάνο που θα ακολουθηθεί βασίζεται κυρίως πάνω στα κανάλια ενέργειας στα οποία παρουσιάζονται τα συμπτώματα. Το κάθε κανάλι σχετίζεται με συγκεκριμένες ομάδες μυών, έτσι όταν ο θεραπευτής εργάζεται σε μία περιοχή, τα θεραπευτικά αποτελέσματα φαίνονται σε κάθε άλλο σημείο στο οποίο φτάνει αυτό το κανάλι. Έτσι και στο αυχενικό σύνδρομο για παράδειγμα, τεχνική μάλαξης στην ωμοπλάτη δύναται να θεραπεύσει συμπτώματα τα οποία παρουσιάζονται στο κεφάλι και στη μέση· αντίστοιχα τεχνικές που εφαρμόζονται στα χέρια μπορούν να βοηθήσουν την περιοχή του αυχένα. Στη συγκεκριμένη πάθηση είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν και τεχνικές οι οποίες σταδιακά θα βελτιώσουν τη σπονδυλική στήλη και τη στάση του σώματος.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο θα αναφερθούμε στη μεγάλη σπουδαιότητα που έχει ο αυχένας στη δομή και λειτουργία όλου του σώματος. Ο λαιμός είναι το πέρασμα μέσα από το οποίο ενέργεια και αίμα ταξιδεύει από τα όργανα στο κεφάλι και στον εγκέφαλο. Στην κινέζικη ιατρική, αλλά και σε πολλές πρακτικές διαλογισμού, θεωρείται απαραίτητος ο επαρκής εφοδιασμός του εγκεφάλου με αίμα και ‘καθαρή’ ενέργεια για να μπορέσει να ελέγξει σωστά το νευρικό σύστημα και κατ’ επέκτασιν τις λειτουργίες όλου του σώματος. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να υπάρχει απουσία έντασης στον αυχένα, όπως επίσης και η σπονδυλική στήλη να ορθώνεται προς τα επάνω χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Η αποχώρηση λοιπόν της υπερέντασης από την περιοχή αυτή δύναται σταδιακά να βελτιώσει και κάποιες νοητικές λειτουργίες όπως η συγκέντρωση, η μνήμη και η ‘καθαρή’ σκέψη.

(Διαβάστε επίσης το άρθρο για το Τούι Να στο τεύχος 70)

Εμμανουήλ Παπαμιχάλης, Βελονιστής & Θεραπευτής Τούι Να, www.nafsikos.com