Τo βελονιστικό πρωτόκολλο 10 βελόνων της Μύριαμ Λι.

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 2868 φορές
Issue 75

Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες, χρησιμοποιώντας πέντε μόνο βελονιστικά σημεία αμφοτερόπλευρα σαν θεμέλιο θεραπείας, να θεραπεύσεις μια πληθώρα συστεμικών ασθενειών, από τις πιο απλές έως τις πιο περίπλοκες, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στην κλινική σου; Θα το έκανες; Είτε είσαι αρχάριος στις Ασιατικές θεραπευτικές τέχνες, έχοντας μόλις βγει από τη σχολή είτε κάποιος με πολυετή κλινική εμπειρία, τα σημεία αυτά θα σου επιτρέψουν να σκεφτείς, να πράξεις και να θεραπεύσεις γρήγορα. Είναι ασφαλή και μπορούν χρησιμοποιηθούν ακόμα και όταν δεν υπάρχει καθαρή διάγνωση ή όταν πρέπει απλά να ξεκινήσεις από κάπου. Καλώς ήρθες στον κόσμο των 10 σημείων της Μύριαμ Λη τα οποία πάντα δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η Μύριαμ Λιείναι μία από τις επιδραστικότερες βελονίστριες του σήμερα. Είναι υπεύθυνη για την νομιμοποίηση του βελονισμού στην Καλιφόρνια και από εκεί σε όλη την Αμερική καθώς και για την εισαγωγή του βελονιστικού συστήματος του ΜasterTungστη Δύση. Προσπάθησε να βρει τρόπους ώστε να κουράρει την πλειοψηφία των παθήσεων που έβλεπε στην κλινική της εύκολα και γρήγορα ώστε να μπορέσει να συγκεντρωθεί και να αφιερώσει πιο πολύ χρόνο στις δύσκολες νόσους. Μετά τη δουλειά γύριζε σπίτι και μελετούσε τα κλασσικά κείμενα προσπαθώντας να καταλήξει σε διάφορους συνδυασμούς σημείων με ισχυρά θεραπευτικά αποτελέσματα. Και έτσι σιγά-σιγά άρχισα να καταλήγει. Βρήκε την αφετηρία της σε μια σημείωση πάνω στα κλασσικά κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα η οποία έλεγε:

‘Όταν ο στόμαχος και ο σπλήνας, ο μέσος θερμαστής, δεχτούν δε επίθεση απ' τα συναισθήματα, το καθαρό δεν θα μπορεί να ανέβει στον εγκέφαλο και το κακό τσι, το ακάθαρτο, δεν θα μπορεί να κατέβει και μένει παγιδευμένο στο στομάχι.'

Η Μύριαμ παρατήρησε ότι ο μοντέρνος τρόπος ζωής ήταν σκληρός για τους δυτικούς καθώς δημιουργούσε μεγάλη πίεση, στρες και κατάθλιψη. Βρήκε λοιπόν αυτό το οποίο έλεγαν τα κλασσικά κείμενα αληθές. Το στρες δημιουργούσε επίθεση στον μέσο θερμαστή από τα συναισθήματα. Αυτό την οδήγησε στην ιδέα του συνδυασμού πέντε κλασσικών βελονιστικών σημείων σαν το θεραπευτικό της πρωτόκολλο:

Zu San Li (ΣΤ-36),

San Yin Jiao (ΣΠ-6),

Qu Qhi (Π.Ε.-11),

Lie Que (ΠΝ-7),

και HeGu (Π.Ε.-4).

Με αυτή τη σειρά! Και με παραλλαγές.

ΜΙΑ ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΩΝ 10 ΒΕΛΟΝΩΝ ΤΗΣ ΜΥΡΙΑΜ Λι

Η Μύριαμ στήριζε τις θεραπευτικές πρακτικές στη θεωρία του μαγικού τετραγώνου. Πίστευε ότι η υγεία και η δύναμη του σπλήνα και του στομάχου είναι η ρίζα της υγείας όλων των ανθρώπων. Πίστευε ότι το στοιχείο της γης (όπως αυτό εκφράζεται από τον αριθμό πέντε στο κέντρο του μαγικού τετραγώνου και εκφράζει το κέντρο του ανθρώπου) είχε τη δύναμη να εξισορροπήσει και να θεραπεύσει όλα τα άλλα στοιχεία (όπως αυτά εκφράζονται από τους αριθμούς γύρω από το πέντε στο τετράγωνο) στον κύκλο των πέντε στοιχείων. Είχε συγκεκριμένη σειρά με την οποία έβαζε τις βελόνες καθώς και συγκεκριμένες βελονιστικές τεχνικές για το κάθε σημείο.


1. ΣΤ-36: Τονώνουμε το κανάλι του στομάχου. Στεκόμενοι όρθιοι προς στα πόδια του ασθενή με το δεξί μας χέρι στην αριστερή βελόνα και το αριστερό μας χέρι στη δεξιά βελόνα, ταυτόχρονα κάνουμε χειρισμό, με τους αντίχειρες να σπρώχνουνε τη βελόνα μπροστά, εννιά φορές (3 x 3 = 9), κάνοντας τρεις περιστροφές στο κάθε ένα από τα τρία επίπεδα, καλώντας το chi πρώτα στο επιφανειακό μετά στο μέσο και μετά στο βαθύτερο επίπεδο με την τεχνική της 'Φωτιάς Που Καίει Το Βουνό'. Οι ασθενείς συνήθως θα αναφέρουν ότι αισθάνονται την ενέργεια να κατεβαίνει τα πόδια τους.

2. ΣΠ-6: Τονώνουμε το κανάλι του σπλήνα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με παραπάνω αλλά αυτή τη φορά με τους αντίχειρες να τραβάνε προς τα πίσω. (Σημ. στόμαχος αντίχειρες μπρός, σπλήνας αντίχειρες πίσω).

Παρατήρηση:To κανάλι του στομάχου κινεί την ενέργεια προς τα 'κάτω και έξω' ενώ του σπλήνα 'πάνω και πίσω'. Η πρόθεση είναι να κινήσουμε την ενέργεια σύμφωνα με την ροή της στο κανάλι και διαμέσου του βελονισμού στο κάτω μέρος του σώματος να σπρώξουμε το καθαρό chi στο κεφάλι.

3 .Π.Ε.-11: Κάνουμε χειρισμούς διασποράς στο κανάλι του παχέος εντέρου με το αριστερό χέρι στη δεξιά βελόνα και το δεξί χέρι στην αριστερή. Και με τα δύο χέρια, την ίδια στιγμή, ρολάρουμε τους αντίχειρες μπροστά έξι φορές για να διασπείρουμε χρησιμοποιώντας την τεχνική του 'Διεισδυτικού Ουρανίου Κρύου'.

4. ΠΝ-7: Διασπείρουμε με το κανάλι του πνεύμονα βελονίζοντας ενάντια στη ροή του καναλιού. Χρησιμοποιούμε την τεχνική του 'Διεισδυτικού Ουρανίου Κρύου'. Βάζουμε τη βελόνα μέσα γρήγορα και κατά τη διάρκεια του τραβήγματός της προς τα έξω κάνουμε χειρισμό στη βελόνα ρολάροντας τους αντίχειρές μας προς τα πίσω έξι φορές για να διασπείρουμε.

5. Π.Ε.-4: Διασπείρουμε το κανάλι του παχέος εντέρου με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε προηγουμένως με το Π.Ε.-11. Χρησιμοποιούμε την τεχνική του 'Διεισδυτικού Ουρανίου Κρύου' σπρώχνοντας τους αντίχειρες μπροστά έξι φορές με σκοπό τη διασπορά.

Παρατήρηση: Η Μύριαμ πάντα πρότεινε πρώτα να καθαρίζουμε το βρώμικο chi του σώματος και τον άνεμο με τεχνικές διασποράς, ώστε όταν το καθαρό chi ανέβη διαμέσου της τόνωσης από τα σημεία του κάτω μέρος του σώματος, να έχει ένα μέρος να πάει. Αν υπάρχει ακόμα βρώμικο chi στο άνω επίπεδο του σώματος το chi δεν θα μπορέσει να ανέβει.

Αυτός συνδυασμός 10 σημείων είναι φανταστικός στο να οδηγεί την ενέργεια (τη ροή αίματος και οξυγόνου) σε ένα κύκλωμα ανηφορικής και κατηφορικής κίνησης. Οι ασθενείς θα παρατηρήσουν πόσο πιο κόκκινα και ροδαλά θα γίνουν τα μάγουλά τους αφού λάβουν αυτή τη θεραπεία. Θα είναι το αποτέλεσμα της ενεργητικής ροής της ενέργειας του σώματος η οποία θα πηγαίνει μέσα, έξω, γύρω, πάνω και κάτω. Όταν ο εγκέφαλος λάβει οξυγόνο τότε η σκέψη ηρεμεί και αλλάζει προς το θετικότερο. Και η υγεία βελτιώνεται!

Εν κατακλείδι.

Το πρωτόκολλο 10 βελονών της Μύριαμ Λι ήταν το θέμα της διατριβής της κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Για μια πιο λεπτομερή του περιγραφή για διάφορες κλινικές παθολογίες προτείνω το βιβλίο της 'Ιnsights of A Senior Acupuncturist' των εκδόσεων BluePoppy. Bελονίζοντας συνδυασμούς κυρίων σημείων των καναλιών Τάιγιν (πνεύμονας και σπλήνας), και Γιάνγκμινγκ (στομάχι και παχύ έντερο) μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα από τα ισχυρότερα κυκλώματα κυκλοφορίας στο σώμα. Όχι μόνο τα κανάλια αυτά είναι συζευγμένα εσωτερικά και εξωτερικά (zangfu) και μοιράζονται το ίδιο όνομα επιπέδου chi,αλλά είναι επίσης δεμένα βάσει των θεωριών των πέντε στοιχείων. Ένα απ' τα καλύτερα χαρακτηριστικά αυτού του πρωτοκόλλου είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ καλά σε περιπτώσεις κοινωνικών κλινικών λόγω χρήσης απομακρυσμένων σημείων αλλά και με παραλλαγές και μέσα σε ιδιωτικές κλινικές. Δε χρειάζεται κάποιος να γδυθεί και μπορεί να γίνει στους περισσότερους ασθενείς με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Τα σημεία του πρωτοκόλλου μπορούν χρησιμοποιηθούν σε διάφορους συνδυασμούς για να αντιμετωπιστούν πάρα πολλά διαφορετικά προβλήματα όπως άσθμα, ρινίτιδα, τροφικές αλλεργίες, κατάθλιψη, άγχος, υπέρταση, γενικευμένοι πόνοι στο σώμα, δερματικές παθήσεις, γυναικολογικές παθήσεις, παθήσεις των ματιών, κρύωμα, αλλεργίες, βρογχίτιδα, μούδιασμα στα άκρα και γενικευμένες παθολογίες πυροδοτούμενες από άγχος.

Georgette Young Liebhaber, M.Sc., L.Ac. (DAOM Candidate)