Κρύο: Ο κύριος παράγοντας νοσηρότητας κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 1784 φορές
Issue 76

Καθώς βυθιζόμαστε μέσα στην ευδαιμονία της τεχνολογίας και βήμα-βήμα απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο απ’ την φύση, ξεχνάμε τα φυσικά πράγματα.

Ανάμεσα στα άλλα που έχουμε ξεχάσει είναι η φυσική σχέση του σώματός μας με το κρύο. Έχουμε ξεχάσει το πώς το κρύο επιδρά στο ανθρώπινο σώμα και το πόσο οδυνηρά βιώματα και ενοχλήματα μπορεί να προκαλέσει.

Σ’ αυτό βέβαια συμβάλλει τα μέγιστα και η σύγχρονη ιατρική καθώς αγνοεί το κρύο ως παράγοντα νοσηρότητας και αυτά που το κρύο προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα τα αποδίδει σε ιούς, μικρόβια, κ.α. Έτσι ενώ το ανθρώπινο σώμα υφίσταται εισβολή κρύου, οι γιατροί μιλάνε για ιώσεις, λοιμώξεις, φλεγμονές, κα. Περιγράφοντας δε τις εισβολές του κρύου ως ιώσεις κλπ, αποπροσανατολίζουν τους πάσχοντες απ’ την πραγματική κατάστασή τους, αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις αυτοΐασης που όλοι διαθέτουν. Γιατί άλλο πράγμα είναι να μιλάς για κρύωμα και άλλο πράγμα να μιλάς για ίωση. Στην πρώτη περίπτωση η άμυνα του σώματος προσανατολίζεται σωστά και συμβάλλει τα μέγιστα στην καλύτερη διαχείριση και αποβολή του κρύου απ’ το σώμα. Στην δεύτερη περίπτωση όταν ο ασθενής ακούει ίωση, η άμυνα του σώματος αποπροσανατολίζεται, αδυνατώντας ν’ αντιμετωπίσει το ουσιώδες που είναι το κρύο.

Το κρύο ως φυσικό φαινόμενο

Το κρύο είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο προέρχεται στην δική μας αισθητηριακή πραγματικότητα, απ’ την έλλειψη της φωτιάς και συγκεκριμένα του ηλιακού φωτός. Κατά τους χειμερινούς μήνες όπου παρατηρείται μείωση του ηλιακού φωτός στο Βόρειο Ημισφαίριο, εμφανίζεται το κρύο. Το κρύο στην Ελλάδα, η οποία θεωρείται θερμή γενικά χώρα, διαρκεί από αρχές Οκτωβρίου έως αρχές Μαΐου (ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες). Άρα συνολικά 7 μήνες.

Έτσι λοιπόν περισσότερο απ’ τον μισό χρόνο είμαστε εκτεθειμένοι στις επιδρομές του κρύου, αλλά και τον άλλο μισό χρόνο που είναι καλοκαίρι πάλι το κρύο κάνει ζημιές στα σώματα των ανθρώπων, είτε υπό την μορφή του air condition, των παγωτών, των παγωμένων ροφημάτων, κα.

Πώς εισέρχεται το κρύο μέσα στο ανθρώπινο σώμα;

Το κρύο εισέρχεται με πολλούς τρόπους στο ανθρώπινο σώμα. Θα εξετάσουμε μερικούς απ’ αυτούς:

α. Εισβάλλει μαζί με τον άνεμο απ’ τους ανοικτούς πόρους του δέρματος. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις έχει προηγηθεί πυράκτωση του σώματος, με αποτέλεσμα άνοιγμα των πόρων και έξοδος ιδρώτα. Απ’ τους ανοικτούς αυτούς πόρους εισέρχεται το κρύο μαζί με άνεμο.

Είναι ο συνηθέστερος τρόπος, και προκαλεί συμπτώματα όπως: γενική αδιαθεσία και κακουχία του σώματος, πόνο στην περιοχή της εισβολής, μάγκωμα, μυϊκό σπασμό, κοινό κρυολόγημα, φταρνίσματα, αίσθημα καταβολής, ίσως πυρετό.

β. Εισβάλλει μαζί με τον άνεμο απ’ το ανοικτό στόμα κατά την διάρκεια της νύκτας (λόγω αναπνοής). Σ’ αυτήν την περίπτωση εισβάλλει ως ψυχρό ρεύμα νυκτερινού αέρα. Προκαλεί πόνο στον λαιμό, ενόχληση, φαγούρα, αδιαθεσία, κακουχία, δυσφορία, κοινό κρυολόγημα, κυνάγχη, ίσως πυρετό.

γ. Εισβάλλει μαζί με το νερό, ως κρύο νερό μέσα στην μήτρα μιας γυναίκας που κολυμπάει με περίοδο και ταμπόν. Σ’ αυτήν την περίπτωση προκαλεί δυσμηνόρροια, πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση, ινομυώματα, κα.

Απ’ τις παραπάνω περιπτώσεις καταλαβαίνουμε ότι το κρύο μέσα στο ανθρώπινο σώμα εισέρχεται όχι στα καλά καθούμενα, αλλά όταν ο πάσχοντας ανοίξει μια πύλη και επιτρέψει την είσοδό του (ανοικτοί πόροι δέρματος, ανοικτό στόμα, κολύμβηση με ανοικτή μήτρα λόγω περιόδου, κλπ). Άρα λοιπόν το πρώτο και πιο σημαντικό ζήτημα ως προς την οργάνωση της άμυνας του σώματος απέναντι στο κρύο είναι ότι όταν κρατάμε τις πύλες κλειστές, το κρύο δεν βρίσκει δίοδο για να τρυπώσει και έτσι όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά ωφελεί το σώμα. Άρα λοιπόν σε όλες τις περιπτώσεις εισβολής κρύου έχουμε ως δεδομένη μια ανεπάρκεια της αμυντικής ενέργειας του σώματος.

Πώς το αντιμετωπίζουμε απ’ την στιγμή που θα εισέλθει μέσα στο σώμα, πως το διαχειριζόμαστε;

Κατ’ αρχάς οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το ανθρώπινο σώμα, στην πορεία του χρόνου, έχοντας δεχτεί αλλεπάλληλες εισβολές κρύου, γνωρίζει καλά πώς να διαχειριστεί το κρύο.

Η πρώτη αντίδραση του σώματος είναι να εκδιώξει το κρύο μέσω εφίδρωσης, η οποία παρασύρει κατά την εξωστρεφή της κίνησης, το εισερχόμενο κρύο. Αυτός είναι και ο λόγος πρόκλησης του πυρετού. Όπως και με όλους τους άλλους βλαπτικούς παράγοντες να εκδιωχθούν απ’ το σώμα το ταχύτερο δυνατό.

Αυτό προτείνει και η αρχαία Ελληνική Ιατρική για την θεραπευτική αντιμετώπιση του κρύου. Ν’ ακολουθήσουμε τον φυσικό δρόμο του σώματος που είναι η εκδίωξη του κρύου μέσω εξωστρεφών διεργασιών (εφίδρωση, κ.λπ.).

Σε θεραπευτικό επίπεδο η ιδανική θεραπεία για την εισβολή του κρύου είναι η πρόκληση εφίδρωσης με φυσικό τρόπο: Π.χ. τρέξιμο, σάουνα, μάλαξη, γεύμα με θερμά βότανα και τροφές.

Το νούμερο ένα θεραπευτικό εργαλείο για την εκδίωξη του κρύου είναι οι βεντούζες, ιδιαίτερα για το κοινό κρυολόγημα, και τις βλάβες που προκαλεί το κρύο στα πνευμόνια. Αλλά επίσης οπουδήποτε κι αν έχει εισβάλλει το κρύο, η τοπική εφαρμογή βεντουζών έχει καλά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Μετά τις βεντούζες έχουμε την moxa (Artemisia Vulgaris), το βότανο αυτό καιγόμενο παράγει μια ευχάριστη ζέστη, η οποία εκδιώκει το κρύο απ’ το σώμα, ακόμα κι αν δεν ανοίξουν οι πόροι για να προκληθεί εφίδρωση.

Ο Βελονισμός επίσης είναι μια μέθοδος η οποία σίγουρα θα αποδώσει ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποιον που έχει υποστεί εισβολή κρύου.

Οι μαλάξεις και οι εντριβές που έχουν ως στόχο την υπερθέρμανση και εκδίωξη μέσω εφίδρωσης επίσης έχουν καλά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Σε επίπεδο βοτάνων για την εκδίωξη, διαχείριση του κρύου στο σώμα προτείνουμε:

α. Θυμάρι με μέλι

β. Σαλέπι (Σαλέπι, ξηρό τζίντζερ, μέλι).

γ. Ρακόμελο (Ρακί, μέλι, ένα γαρύφαλλο).

δ. PANG DA HAI (ειδικά για τον λαιμό). Βράζεις ένα ποτήρι νερό (250 ml) και προσθέτεις 3 σπόρους PANG DA HAI, αμέσως μετά σβήνεις την φωτιά, αφήνεις να φουσκώσουν οι σπόροι και μετά πίνεις.

ε. MA HUANG TANG

στ. Τζίντζερ, καυτερή πιπεριά, κανέλλα, μέλι σε 1 lit νερό και ½ λεμόνι.

Αυτά προτείνουμε για το κρύο και για όσους έχουν απορίες και ψάχνουν εμβάθυνση του θέματος απευθυνθείτε στο www.akadimia.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας στο info@akadimia.gr

 

Αλέξανδρος Τηλικίδης, Υπεύθυνος εκπαίδευσης

Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.