Σκέψεις επάνω στα κειμενα του Κίτρινου αυτοκράτορα και μια εισαγωγή στο Yi Jing

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 2259 φορές
Issue 77

Κάθε θεραπευτικό σύστημα, έχει την βασική του θεωρία επάνω στην οποία στηρίζεται η κλινική πράξη και η οποία με την σειρά της, μέσω της εμπειρίας προσθέτει στη θεωρία. Σπουδάζουμε αυτήν την θεωρία, κάνουμε την πρακτική μας και στη συνέχεια επιχειρούμε να ασκήσουμε την τέχνη του θεραπευτή. Μέσα από την εμπειρία μας και αν κάνουμε σοβαρή έρευνα, μπορούμε κι εμείς να προσθέσουμε ένα λιθαράκι σε αυτό το οικοδόμημα. Είναι αυτό άραγε αρκετό;

Υπάρχει κάτι που απουσιάζει σήμερα από τη δομή των περισσότερων θεραπευτικών συστημάτων. Απουσιάζει το πνεύμα και η αλήθεια, που βρίσκεται πίσω από τη θεωρία. Η αλήθεια για το πώς λειτουργεί ο Ουράνιος Νόμος, που κρατά τα πάντα σε ισορροπία.

Όταν κάποιος κάνει βίωμα αυτήν την γνώση, τότε και μόνο μπορεί να κατανοήσει ότι οποιαδήποτε νόσος δεν είναι άλλο από την παρέκκλιση από τον Νόμο και αν συμπίπτει να είναι και θεραπευτής, τότε και μόνο τότε αναγνωρίζει το μονοπάτι από την υγεία προς την ασθένεια και πίσω πάλι προς την υγεία. Έτσι μπορεί να βοηθήσει και τον θεραπευόμενο να θεραπεύσει την ζωή του και όχι απλά τα σύνδρομά του.

Όμως η γνώση αυτή δεν υπάρχει στα εγχειρίδιά μας, που ναι μεν δίνουν μια καλά οργανωμένη πληροφορία, αλλά δεν εντρυφούν στο πώς ξετυλίγεται η Δημιουργία και πώς προχωρά το γίγνεσθαι. Ακόμη και στα παραδοσιακά κείμενα, η Αποκάλυψη βρίσκεται ανάμεσα στις λέξεις, πίσω από τα κείμενα, στα χέρια των αληθινών Δασκάλων, που φρόντισαν η γνώση να μην αποκαλύπτεται στον αδαή που δεν ενδιαφέρεται αληθινά γι’ Αυτήν.

Έτσι επαναπαυόμαστε σε θεωρητικά εγχειρίδια, με γραμμικούς νόμους και πρωτόκολλα, σύνδρομα, μεθόδους διάγνωσης, που βασίζονται στην παρατήρηση «εξωτερικών» πάντα φαινομένων. Γιατί ναι, η γλώσσα, το χρώμα, η χροιά της φωνής, οι σφυγμοί,… είναι επίσης εξωτερικές εκδηλώσεις μιας βαθύτερης κίνησης, που δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε.

Πώς μπορεί κανείς να αρχίσει να διερευνά τις αλήθειες αυτές;

Από τα πρώτα κι όλας λόγια, στο  κεφ. 1, του Κίτρινου Αυτοκράτορα αναφέρεται:

«… (ο Huang Di) ρωτά τον Ουράνιο διδάσκαλο

Έχω ακούσει ότι

Οι άνθρωποι στην βαθιά αρχαιότητα

στην ακολουθία των εποχών, ξεπερνούσαν τα 100 χρόνια.

Αλλά στις κινήσεις και τις δραστηριότητές τους δεν υπήρχε εξασθένηση

Όσον αφορά τους σημερινούς ανθρώπους,

Μετά το μισό των 100 χρόνων, οι κινήσεις και οι δραστηριότητες όλων, εξασθενούν.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι εποχές είναι διαφορετικές

Ή επειδή οι άνθρωποι έχουν χάσει αυτήν την ικανότητα;

Και ο Qi Bo (ο Ουράνιος διδάσκαλος) απαντά:

Οι άνθρωποι στην βαθιά αρχαιότητα,

εκείνοι που γνώριζαν τον Δρόμο,

ακολουθούσαν το παράδειγμα του yin & yang

και συμμορφώνονταν στις τέχνες των αριθμών.

Το φαγητό και το ποτό τους ήταν μετρημένο.

το ξύπνημα και ο ύπνος τους είχαν κανονικότητα.

Δεν εξαντλούσαν τους εαυτούς τους με ασήμαντη εργασία.

Έτσι ήταν ικανοί να διατηρούν την φυσική τους κατάσταση και το πνεύμα τους συγκεντρωμένα μαζί ώστε να ολοκληρώνουν τα χρόνια που τους είχαν δοθεί από τον ουρανό»…  

Στην αρχή, ο Ουράνιος διδάσκαλος αναφέρεται…

Σε εκείνους που γνώριζαν τον Δρόμο,

που ακολουθούσαν το παράδειγμα του yin & yang

και που συμμορφώνονταν με τις τέχνες των αριθμών.

Ποιος λοιπόν είναι ή τι είναι ο Δρόμος; Τι σημαίνει το παράδειγμα του yin yang; Τι εννοεί ο συγγραφέας με το «τέχνες των αριθμών»;

Ας τα πάρουμε με την σειρά:

  1. Ο Δρόμος ή Τρόπος, δεν είναι άλλος από τον Δρόμο ή τον Τρόπο που εκδηλώνεται η Δημιουργία, αναπαράγοντας τον Εαυτό της σε όλα τα επίπεδα, ορατά και αόρατα. Είναι το παράδειγμα ή ο Τρόπος του Ουρανού, του Ενός, του Πρωταρχικού.
  2. Στην συνέχεια ακολουθεί το παράδειγμα του yinyangπου περιγράφει πιο αναλυτικά τον τρόπο του Ουρανού και έχει να κάνει με τις μεγάλες κυκλικότητες που προϋπάρχουν των πάντων και διέπουν τα πάντα μέσα στην Ύπαρξη. 
  3. Τέλος, οι «τέχνες των αριθμών» ή «υπολογισμοί» είναι τα απόκρυφα μαθηματικά συστήματα που εξηγούν και αποκαλύπτουν τα παραπάνω.

Αυτή η γνώση και η εμπειρία είναι απαραίτητη σε έναν θεραπευτή που στοχεύει στο να βοηθά τους ανθρώπους να βρίσκουν αληθινή ίαση.

Κι εδώ φτάνουμε στο δια ταύτα.

Αν μας ενδιαφέρει η ουσία της θεραπευτικής και επιθυμούμε να διεισδύσουμε κάτω από την επιφάνεια, εμείς που ασκούμε την Κινέζικη Ιατρική, χρειάζεται

  1. Να μελετήσουμε «κινέζικη μεταφυσική» και να γνωρίσουμε τον Νόμο επάνω από τους Νόμους.
  2. Να εφαρμόσουμε την Γνώση πρώτιστα στον εαυτό μας.

Ο Νόμος πάνω από τους Νόμους εξηγεί τον Δρόμο.

Μας διδάσκει πως όλα είναι Νους και πως τα πάντα ξεκινούν από τον Ένα Νου, με τα άπειρα δυναμικά, ο οποίος εκφράζεται ως την Τριάδα, από την οποία ξεκινά η εκδήλωση.

Η Τριάδα ορίζει την κίνηση και αέναη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις δύο μεγάλες πολικότητες yin & yang, ενιαίες και αλληλένδετες, ως έκφραση του Ενός. Αυτό είναι το παράδειγμα του yin yang, που χαρακτηρίζεται από την διαρκή Συστολή - Διαστολή, Εξωτερίκευση – Εσωτερίκευση, την κοσμική ανάσα, που δίνει μορφή και ζωή στους Κόσμους.

Βασικό στοιχείο της αλληλεπίδρασης του yin yang και  ουσία του Δρόμου, είναι η Αλλαγή και ο μετασχηματισμός.

Αν συνειδητοποιήσεις ότι όλα αλλάζουν δεν θα επιθυμείς να «κρατάς» τίποτα.

                                                                                                                           Lao Tzu

Η μελέτη της κινεζικής μεταφυσικής είναι απαραίτητη για την κατανόηση των τόσο βασικών αυτών εννοιών και η Βίβλος γι’ αυτήν την μελέτη, δεν είναι άλλη από το Yi Jing. Το Yi Jing αποτελεί την κορωνίδα της «τέχνης των αριθμών» και περιγράφει με απόλυτο τρόπο τον κώδικα της Αλλαγής και τον Τρόπο του Ενός.

Yi Jing: Η Βίβλος των αλλαγών

Το Yi Jing δεν είναι, όπως οι περισσότεροι νομίζουν, ένα απλό βιβλίο πρόγνωσης. Στην πραγματικότητα αποτελεί μια τέλεια μαθηματική φόρμουλα που αποκαλύπτει το μοτίβο που ακολουθεί η Ζωή, καθώς αλλάζει και μετασχηματίζεται χωρίς τέλος.

Μέσα από τα σύμβολά του εξηγεί τα πρωταρχικά συστατικά της εκδήλωσης και όλα τα βήματα ή μετασχηματισμούς που ακολουθεί η Ύπαρξη, αέναα από την πρωταρχή της, έως το σήμερα και το επέκεινα. Κατ΄ αναλογία, εξηγεί και περιγράφει όλα τα βήματα ή μετασχηματισμούς που ακολουθεί κάθε μικρότερη δημιουργία μέσα στην μεγάλη Δημιουργία.

Σύμφωνα με το Yi Jing, τα βασικά στάδια κάθε αλλαγής, σε οποιοδήποτε επίπεδο, είναι 4: Αρχή, Ακμή, Παρακμή, Ολοκλήρωση ή Τέλος και στο σύνολό τους, τα στάδια ανάμεσα στην αρχή και το τέλος, είναι 60.

Κάθε ένα από όλα τα στάδια έχει κάποια χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά του κάθε σταδίου δίνουν καθοδήγηση για το πώς συνδέονται και διαδρούν μεταξύ τους τα δυναμικά που επικρατούν κάθε δεδομένη στιγμή. Επίσης δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για κάθε πιθανή κίνηση που θα μπορούσε να γίνει κάθε στιγμή, κατά περίπτωση και ταυτόχρονα για το αν αυτή είναι αρμονική ή όχι, σε σχέση με τα επικρατούντα δυναμικά.

Η Αλλαγή

Η διαρκής αλλαγή και μετάπτωση από την μία κατάσταση στην άλλη, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι η πυρηνική Αρχή της πραγματικότητάς μας και άρα ο πυρήνας κάθε «κακού» ή κάθε νόσου, είναι η αντίσταση στην αλλαγή.

Η αντίσταση στο να αφήσουμε να έρθει το καινούργιο δημιουργεί σύνδρομα ανεπάρκειας, γιατί το σύστημά μας σταματά να εμπλουτίζεται, ενώ η αντίσταση στο να αφήσουμε να φύγει το παλιό, δημιουργεί σύνδρομα υπερβολής, γιατί το σύστημά μας συσσωρεύει και δεν πετά.

Ό,τι άλλο εκδηλώνεται ως πρόβλημα είναι απλά παράπλευρες απώλειες ή προβλήματα. Αποτελεί κλάδο του προβληματικού πυρήνα και όχι ρίζα

Γι’ αυτό είναι τόσο επιτακτικό να γνωρίζουμε την Αλλαγή και τους κανόνες που την διέπουν, μέχρι αυτή η γνώση να μας γίνει βίωμα.

Αυτό είναι το νόημα του να μάθουμε να ρέουμε με τα πράγματα, κινούμενοι στην γραμμή της ελάχιστης αντίστασης (στις αλλαγές) και μόνο εφόσον το κατανοήσουμε αυτό, μπορούμε βαθιά να κατανοήσουμε και τι είναι θεραπεία.

Όταν κάποιος το καταφέρνει αυτό, μπορεί να προβλέπει, να προσαρμόζεται, να προστατεύεται, να επιτυγχάνει και τελικά να ευημερεί με υγεία. Στην αντίθετη περίπτωση, έλκει την κακοτυχία , καθώς παύει πια να υποστηρίζεται από την ζωτική ενέργεια και τελικά ασθενεί.

Ωστόσο, από την στιγμή που θα αποφασίσει κάποιος να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί μέσα από ένα σύστημα αξιών και να μην παρεκκλίνει από αυτό σε καμία περίπτωση, αφού η παρέκκλιση τελικά φέρνει αποδιοργάνωση.

Δύσκολο. Γιατί αν δεν ήταν δύσκολο και ήταν απλό, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα βάδιζε τώρα το ορθό μονοπάτι και θα ζούσε μέσα στην καλοτυχία, με την πανίσχυρη βοήθεια του Νόμου.

Μια διαφορετική οπτική

Ο κόσμος, στο πρωταρχικό του επίπεδο είναι καθαρή πληροφορία. Σ’ αυτό το πρωταρχικό επίπεδο όλες οι πληροφορίες υπάρχουν ως άπειρες δυνατότητες. Και σ’ αυτό το επίπεδο όλος ο κόσμος είναι συνδεδεμένος.

Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την αρμονία, θα πρέπει να μάθουμε να αφουγκραζόμαστε και να παρατηρούμε τα μηνύματα που μας στέλνει το Ενιαίο Πεδίο, μέσα από την Σύνδεση. Θα πρέπει να μάθουμε τη γλώσσα των αριθμών και των συμβόλων και να αποκωδικοποιούμε τους οιωνούς. Να αξιολογούμε πώς κινείται η ενέργεια και να πράττουμε ανάλογα, βάσει αυτής της πληροφορίας, και όχι αντιδρώντας στα πράγματα και τις καταστάσεις.

Τότε αρχίζουμε να διασώζουμε περισσότερη ενέργεια, πράγμα που μας βοηθά να κινούμαστε σε όλο και πιο λεπτά επίπεδα κατανόησης των πραγμάτων.

Σοφία Δ. Κ. Σαμαρά

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Φιλοσοφία

Εκπαιδευτικά σεμινάρια – Yi Jing – θεραπευτική