Το yì jīng Και ο Νόμος των Αλλαγών

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 1637 φορές
Issue 78

Το να παρουσιάσεις το yì jīng είναι σαν να σου ζητείται με δυό λόγια να παρουσιάσεις την ζωή. Ό,τι και να πεις είναι υποκειμενικό.

Άρα δεν γίνεται αληθινά να περιγράψεις το yì jīng, όπως δεν είναι δυνατόν να περιγράψεις απολύτως αντικειμενικά το πώς η ζωή λειτουργεί και εξελίσσεται.

Όσο μελετάς και βιώνεις το yì jīng, τόσο αυτό σου ξεδιπλώνει νέες πτυχές. Όσο πιο βαθειά πας, τόσο οι αποκαλύψεις  βαθαίνουν.

Γιατί το yì jīng περιγράφει την αρμονία και τον Νόμο πάνω από τους Νόμους. Περιγράφει την φύση του Θεού. Το πώς είναι κατασκευασμένα αλλά και πώς εξελίσσονται τα πάντα. Δεν μπορείς να δεις με μιας όλο του το εύρος. 

Ωστόσο μπορείς να το εμπιστευτείς απόλυτα. Είναι σαν το μίτο που θα σε πάρει από τον Λαβύρινθο και θα σε βγάλει στο φως. Είναι ο σοφός δάσκαλος που θα σου προτείνει την σωστή λύση, εξηγώντας σου και το γιατί σου την προτείνει.

Είναι ο χειρουργός που θα ανοίξει το τραύμα σου και θα σε οδηγήσει στην ίαση.

Γιατί, είναι απλά η αλήθεια που τελικά ελευθερώνει.

Σε αυτήν την στιγμή των μεγάλων αλλαγών στον κόσμο, το yì jīng έρχεται για αυτούς που θέλουν πραγματικά ν’ αλλάξουν, προς μια ζωή γεμάτη νόημα. Μέσα από επαφή με την δική τους μοναδική αλήθεια…

Η ΑΛΛΑΓΗ

Το βασικό χαρακτηριστικό της ζωής είναι η Αλλαγή και ο Μετασχηματισμός.

Από την στιγμή που ο Θεός εξέπνευσε τους κόσμους, τα πάντα βρίσκονται σε μια διαρκή μετάβαση, από τη μια κατάσταση στην άλλη.

Τίποτα απολύτως δεν μπορεί και δεν μένει ακίνητο στον κόσμο μας. Ακόμη και τα ορυκτά μετασχηματίζονται. Τα πάντα μετασχηματίζονται. Υλικά και άυλα. Πράγματα, άνθρωποι, καταστάσεις, ιδέες, σχέσεις, πολιτισμοί,… τα οικονομικά, η υγεία, τα πολιτεύματα, οι απόψεις…  

Κάθε τι αλλάζει στον δικό του χρόνο, με τον δικό του τρόπο και ανάλογα με τις συνθήκες. Αλλά αλλάζει.

Αυτό ακριβώς καθρεφτίζει και περιγράφει , πάνω απ’ όλα, το yì jīng. Τον Νόμο που διέπει την αέναη αυτή κίνηση. Τον τρόπο που ξεκινά και εξελίσσεται το Γίγνεσθαι.

Μελετώντας το yì jīng , αρχίζεις να αποκτάς επαφή με αυτήν την κίνηση και ταυτόχρονα αρχίζεις να κατανοείς πως καμία αλλαγή δεν γίνεται τυχαία και άναρχα. Υπάρχει μια εσωτερική τάξη στον κόσμο και κάθε μετάπτωση έχει έναν ρυθμό και μια εξήγηση.  

Προχωρώντας, αντιλαμβάνεσαι, πως κάθε εξέλιξη που συμβαίνει, με κάποιο τρόπο αποτυπώνεται στην τρέχουσα καθημερινότητα. Σιγά σιγά μαθαίνεις να αποκωδικοποιείς τα μηνύματα που στέλνει το Πεδίο κι έτσι αρχίζεις να κατανοείς με ποιο τρόπο εξελίσσονται τα πράγματα γενικότερα, αλλά και πιο συγκεκριμένα π;vς εξελίσσεται κάθε τι που σε απασχολεί.

Κι όσο αποκωδικοποιείς, τόσο εκπαιδεύεσαι στο να  μπορείς  να μαντεύεις.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ τού yì jīng

Ο χαρακτήρας  «Jīng»   σημαίνει  «ιερός λόγος ή άποψη».  

Ο χαρακτήρας   «»  σημαίνει αλλαγή.   

Στην κυριολεξία λοιπόν, yì jīng  σημαίνει «Το ιερό βιβλίο, που περιγράφει τους νόμους της αλλαγής»

Τα βασικά του σύμβολα είναι δύο: Μια ευθεία γραμμή που συμβολίζει το yáng, την αρσενική αρχή, και μια διακεκομμένη γραμμή που συμβολίζει το yīn, την θηλυκή αρχή. 

Συνδυαζόμενες οι δύο αυτές αρχές ή ενέργειες, το  yīn και το yáng, τελικά δημιουργούνε τα μυριάδες πράγματα.

Η πορεία τού Γίγνεσθαι και οι νόμοι που το διέπουν περιγράφονται από τον τρόπο που οι δύο αυτές γραμμές ή αρχές, σχηματίζουν τις 4 διττότητες, τα 8 τρίγραμμα και τελικά τα 64 εξάγραμμα. Η τάξη και ο σχηματισμός των εξαγράμμων στην ουσία περιγράφει τα βήματα της Δημιουργίας, άρα και τον κύκλο κάθε πράγματος ή κατάστασης μέσα σε αυτήν. Αφού κάθε τί μέσα στην Δημιουργία μιμείται το αρχικό μοντέλο. Κάθε μέρος συμπεριφέρεται όπως το ΌΛΟΝ.

Κάθε εξάγραμμο, φέρει ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Το μήνυμα αυτό, σε συνδυασμό με την οικογένεια του εξαγράμμου, τον αποσυμβολισμό των 2 τριγράμμων που συναποτελούν το εξάγραμμο, τις σχέσεις, τη διάταξη και την δυναμική των γραμμών του, μπορεί να δώσει απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα.

Από τα αρχαία χρόνια, οι σοφοί και κυρίως οι αυτοκρατορικοί σύμβουλοι χρησιμοποιούσαν το yì jīng ως το τελειότερο μαντικό εργαλείο, για να διακρίνουν κάθε πιθανή εξέλιξη ή τροπή που θα μπορούσε να πάρει κάθε κατάσταση, οποιαδήποτε στιγμή.

Σχηματισμός εξαγράμμου

Για να πάρει κανείς ένα χρησμό, χρειάζεται να γνωρίζει πώς να σχηματίσει ένα εξάγραμμο και στην συνέχεια, να μπορεί να αποσυμβολίσει αυτό που πήρε.

Στο βαθύ παρελθόν, o σχηματισμός εξαγράμμου γίνονταν με την χρήση 50 κλαριών από μυριόφυλλο και ο αποσυμβολισμός γινόταν, είτε μέσα από βαθειά γνώση κινέζικης αστρολογίας, είτε μέσω του «Βιβλίου των Αλλαγών». Σήμερα, ο επικρατέστερος τρόπος σχηματισμού ενός εξαγράμμου είναι με 3 ίδια νομίσματα και ο αποσυμβολισμός, κυρίως μέσω του «βιβλίου των Αλλαγών»

Στο βιβλίο αυτό, η επεξήγηση των συμβόλων γίνεται μέσα από ένα παροιμιώδη λόγο. Ο παροιμιώδης λόγος αυτός έχει αναφορά στην εποχή ανάμεσα στην δυναστεία των Shang και των Zhou και σχετίζεται με την πραγματικότητα της εποχής εκείνης.

Όλα τα νοήματα που κομίζει ο λόγος αυτός, δανείζονται στοιχεία από τις δομές της διακυβέρνησης, τα διάφορα δρώμενα στα παλάτια και στις επικράτειες, τις συνήθεις του απλού λαού και γενικότερα, τα ήθη και έθιμα της εποχής.

Αυτό σήμερα δυσκολεύει την κατανόησή του, αφού για να μπορεί κανείς να πάρει το μήνυμα, θα πρέπει να μπορεί να αποσυμβολίζει τον παροιμιώδη λόγο.  

  

Σε σχέση με τον μήνυμα που παίρνουμε:

1. Το κύριο μήνυμα που παίρνουμε κάθε φορά από το Yì jīng, είτε προσφέρεται κυριολεκτικά από το κείμενο του παροιμιώδους λόγου, είτε μέσα από μια πολυσύνθετη ανάλυση του νοήματος του εξαγράμμου, σε σχέση με την οικογένειά του, τα τρίγραμμα που το απαρτίζουν και την σχέση και δυνητική κίνηση των γραμμών του.

 2. Κάθε φορά που συμβουλευόμαστε το yì jīng, ερχόμαστε σε επαφή με την πραγματική φάση στην οποία βρισκόμαστε, ανεξάρτητα από το πού νομίζουμε εμείς ότι βρισκόμαστε ή από το τί εμείς νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε.

3. Ο νόμος της Αλλαγής που αναδύεται μέσα από το νόημα των κειμένων, μας διδάσκει ότι οι αλλαγές δεν μπορεί να επισπευθούν, αλλά ούτε και να καθυστερήσουν. Σταδιακά, όλα αλλάζουν στον χρόνο τους και αυτό δεν μπορούμε παρά να το αποδεχτούμε. Όταν αντιστεκόμαστε να αφήσουμε τις αλλαγές να εξελιχθούν σε όλα τα επίπεδα… ανοίγουμε τον δρόμο για τα προβλήματά μας, τις ασθένειες και τις κακοτυχίες μας.

4. Το σύστημα του yì jīng , δουλεύει με το ότι τα πάντα είναι πλεγμένα και συνδεδεμένα σε έναν ιστό. Κάθε τι που συμβαίνει κάθε στιγμή, είναι συνδεδεμένο με το ΟΛΟΝ και αντανακλά σε αυτό. Γι’ αυτό και την ίδια στιγμή το ΟΛΟΝ απαντά πίσω με μηνύματα.  

Σε ο,τιδήποτε συμβαίνει γύρω μας μπορούμε να διαβάσουμε το μήνυμα που στέλνει το Πεδίο για το πού βρισκόμαστε, σε σχέση με το πού βρίσκεται το ΟΛΟΝ.

Ο,τιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε μας στιγμή για να πάρουμε ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Ωστόσο, αν επιθυμούμε μια αναλυτική απάντηση και εκτεταμένη καθοδήγηση, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένο κώδικα. Και αυτός ο κώδικας εμπεριέχεται στον τρόπο που σχηματίζουμε το εξάγραμμο: Ρίχνοντας 3 νομίσματα, 6 φορές. Αυτό  έχει ένα νόημα.

5.Το yì jīng δείχνει όλη την εικόνα, όχι μόνο το κομματάκι που εμείς αντιλαμβανόμαστε. Γι’ αυτό μερικές φορές κάποιος δεν μπορεί να κατανοήσει την απάντησή του και χρειάζεται να διαλογιστεί επάνω σε αυτήν. Γι’ αυτό χρειάζεται να εξετάζουμε τις απαντήσεις σε βάθος χρόνου. Έτσι το yì jīng βοηθάει την συνείδησή μας να διευρύνεται. Μας δίνει στοιχεία που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να έρθουν στον  συνειδητό Νου.

 Από αυτό, παίρνουμε πάντα την ιδανικότερη καθοδήγηση. Αρκεί να κατανοήσουμε και να  «χειριστούμε» αυτήν την καθοδήγηση σωστά…

Έτσι διαφυλάσσουμε την ενέργειά μας κι αυτό είναι κορυφαίο. Γιατί μόνο με όλη μας την ενέργεια μπορούμε να ανακαλύψουμε και να βαδίσουμε τον δρόμο του πεπρωμένου μας,το συμβόλαιό μας με τον ουρανό,  “ming” 命 …

Ο δρόμος του λέει:

Σε μια ευνοϊκή στιγμή,  μην αγνοείς το δυσμενές δυναμικό.

Σε μια δυσμενή στιγμή, μην δρας απότομα και τυφλά.

Σε μια αντίξοη στιγμή, μην καταθλίβεσαι και μην απελπίζεσαι.

Σοφία Κ. Σαμαρά

Βελονισμός - Βότανα - Διατροφή - Qi Gong της υγείας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Yi Jing & Εφαρμογή στην πρακτική της Κινεζικής Ιατρικής