Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στους κολικούς των μωρών

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 00:00 Διαβάστηκε 1027 φορές
Issue 79

Ο βελονισμός θα μπορούσε να αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία κατά των κολικών και αντιμετωπίζει το συνεχές κλάμα στα μωρά. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κολικό μετά από μόλις δύο εβδομάδες θεραπείας.

Οι κολικοί επηρεάζουν μία στις πέντε οικογένειες, που εκτός από τον πόνο στα μωρά προκαλεί και άγχος στους γονείς. Ένα μωρό συνήθως έχει κολικούς όταν κλαίει για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα για τρεις ή περισσότερες ημέρες τη βδομάδα.

Ερευνητές από τη Σουηδία ανακάλυψαν ότι ο βελονισμός στα μωρά δύο ημέρες την εβδομάδα για δύο εβδομάδες προκαλεί μια σημαντική μείωση στο κλάμα και τον πόνο. Οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε 147 μωρά - όλα ηλικίας μεταξύ δύο και οκτώ εβδομάδων - που είχαν διαγνωστεί με κολικούς. Δύο ομάδες μωρών έλαβαν βελονισμό –η μία σε ένα μόνο σημείο βελονισμού για μερικά δευτερόλεπτα και η δεύτερη σε πέντε σημεία βελονισμού για 30 δευτερόλεπτα ενώ στα υπόλοιπα μωρά δεν έκαναν τίποτα.

Αν και οι κολικοί μειώθηκαν και στις τρεις ομάδες - δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το πρόβλημα τείνει να βελτιώνεται με το χρόνο - η βελτίωση στις δύο ομάδες βελονισμού ήταν πολύ μεγαλύτερη. Και, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ορισμένα από τα μωρά στις ομάδες βελονισμού σταμάτησαν εντελώς να υποφέρουν από κολικούς.

Η θεραπεία δεν φαίνεται να δημιουργεί στρες στα μωρά, καθώς από τις 388 θεραπείες βελονισμού που πραγματοποιήθηκαν, τα μωρά δεν έκλαψαν στις 200 από αυτές.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να μειώσετε το κολικό είναι να σταματήσετε να δίνετε στο μωρό γάλα αγελάδας. Αλλά εάν αποτύχει, δοκιμάστε τον βελονισμό, αναφέρουν οι ερευνητές.

Πηγή: Acupuncture in Medicine, 2017; doi: 10.1136/acupmed-2016-011208