Τα χαρακτηριστικά της βελόνας του απλού βελονισμού.

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 1567 φορές
Issue 80

Ένας γιατρός και δάσκαλος μου στην Κίνα είχε πει πως ο καλός γιατρός χρησιμοποιεί μόνο μία βελόνα- ένα σημείο βελονισμού και όποιο είδος βελόνας έχει, τα υπόλοιπα είναι για να αισθάνονται ασφαλείς οι ασθενείς!

Η φράση του ήθελε να μας καθυσηχάσει και μέσω της υπερβολής να μας δείξει τη σημαντικότητα του σημείου και τη δύναμη της θεραπείας. Τι γίνεται όμως όταν δεν έχουμε την πείρα ενός Κινέζου γιατρού; Τι βελόνες θα χρησιμοποιήσουμε, πόσες και με ποιά τεχνική; Παρόμοια ερωτήματα υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις ιατρικές τεχνικές και πάντα θα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους ασκούμενους.

Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά της βελόνας του βελονισμού.

Ιστορία

Οι βελόνες ακολούθησαν ιστορικά την ανακάλυψη των αντίστοιχων υλικών. Ξεκίνησαν από το ξύλο και την πέτρα για να ακολουθήσουν την εποχή των μετάλλων και να γίνουν από χαλκό, χρυσό και άργυρο. Στην αρχή οι βελόνες από διαφορετικά μεταλλεύματα χρησιμοποιήθηκαν για διαφορετικές ενδείξεις ανάλογα με τον οργανισμό, την ώρα της ημέρας αλλά και της νύχτας... Οι τεχνικές αυτές δεν χρησιμοποιούνται στην πράξη.

Το υλικό

Σήμερα κυρίως χρησιμοποιούμε ανοξείδωτο ατσάλι και πολύ λιγότερο χρυσό, κράματα ή πλαστικό (seven-star needle) για την κατασκευή των βελονών.

Ανατομία της απλής βελόνας.

 

βελονα

Η βελόνα αποτελείται από το τμήμα που την κρατάμε, τη λαβή, και το τμήμα που μέρος του ή όλο θα εισέρθει στους ιστούς του θεραπευόμενου, το σώμα.

Η λαβή πρέπει να είναι τόσο σταθερή όσο να μην λυγίζει κατά τη διάρκεια της χρήσης (έξοδος από τη συσκευασία, είσοδος στο σώμα, χειρισμοί, έξοδος). Άρα το πάχος της λαβής είναι το σημαντικό για τον θεραπευτή.

Το σώμα και η κορυφή πρέπει να έχουν επίσης τη σωστή διάμετρο και αιχμηρότητα για την σκληρότητα των ιστών και τους χειρισμούς που θα τη χρησιμοποιήσουμε.

Το μήκος της βελόνας εξαρτάται από το σημείο και την κατάσταση του ασθενή, κοντές σε περιοχές με λεπτό μυικό σύστημα πχ κεφάλι και ψηλότερες σε περιοχές με παχύ μυικό σύστημα πχ γλουτοί. Τα σημεία δεν βρίσκονται πάντα στο ίδιο βάθος. Στην πράξη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε βελόνα σε οποιοδήποτε σημείο. Απλά δεν θα είναι πολύ κομψό να «κρέμεται» μια ψηλή βελόνα αρκετά έξω από το δέρμα ή να βυθίζεται όλη.

 

Χειρισμοί της βελόνας

Υπάρχουν πολλές θεωρίες και τεχνικές για το πώς και αν πρέπει να γίνονται οι χειρισμοί κατά τη θεραπεία του βελονισμού. Οι χειρισμοί καθορίζουν τα χαρακτηριστικά της βελόνας που θα διαλέξουμε.

 

Η είσοδος και έξοδος

Ο πρώτος χειρισμός είναι η ίδια η είσοδος της βελόνας. Ο ταχύτητα, η δύναμη και το βάθος είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του χειρισμού εισόδου. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που στηρίζονται στο τρόπο εισόδου της βελόνας, είναι το πρώτο τμήμα της ίδιας της τεχνικής.

 

Παραμονή

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούμε να χειριστούμε ή όχι τη βελόνα. Οι τεχνικές και εδώ είναι πολλές. Μία σταθερή βελόνα, ούτε πολύ λεπτή ούτε πολύ παχιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα προηγούμενα στάδια. Το μήκος της βελόνας πρέπει να αντιστοιχεί στο βάθος του σημείου.

 

Ιατρικός βελονισμός.

Στον ιατρικό βελονισμό εκμεταλλευόμαστε το νευροφυσιολογικό φαινόμενο που δημιουργείται από την είσοδο και την παραμονή της βελόνας στο σώμα. Αυτό προκαλείται από τη λύση του δέρματος και τον ερεθισμό των υποδοχέων κατά τη κίνηση και παραμονή της βελόνας. Άρα η διάμετρος της βελόνας είναι σημαντική αλλά μόνο πολύ μεγάλες αλλαγές στη διάμετρο θα προκαλέσουν μετρήσιμα διαφορετικά αποτελέσματα στο ίδιο βάθος. Αν η βελόνα εισαχθεί σε διαφορετικά βάθη τότε ο ερεθισμός εξαρτάται από τους εν τω βάθει υποδοχείς στο συγκεκριμένο σημείο και όχι το μήκος της βελόνας.

 

Παραδοσιακός Κινέζικος βελονισμός.

Στη αυτή τη περίπτωση οι χειρισμοί θεωρούνται το σημαντικό κομμάτι της θεραπείας και τα χαρακτηριστικά της βελόνας (διάμετρος και μήκος) σχετίζονται με τη δυνατότητα καλού χειρισμού της βελόνας.

 

Το σημείο, ο ασθενής και η βελόνα.

Το σημείο του βελονισμού όπως και η ευαισθησία του συγκεκριμένου οργανισμού επηρεάζονται από τη φυσική και συναισθηματική κατάσταση του ασθενή, την ηλικία, την ίδια την ασθένεια, το περιβάλλον και άλλα. Άρα θα πρέπει να μπορούμε να χειριζόμαστε ή να επιλέγουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά βελονών ανάλογα με αυτό που βλέπουμε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

 

Ο «οδηγός» της βελόνας.

Ο βελονισμός είναι μία θεραπεία που στηρίζεται στην εξατομίκευση. Η ψηλάφηση των σημείων βελονισμού είναι βασική διαγνωστική πράξη αλλά και απαραίτητη κίνηση για τον εντοπισμό των σημείων. Η αίσθηση που έχει ο γιατρός από τον τρόπο εισαγωγής της βελόνας στο σώμα είναι επίσης διαγνωστικός για τη κατάσταση του ασθενή (σπασμός, χαλάρωση, υπερευαισθησία κλπ). Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν γίνονται αντιληπτά όταν εισάγουμε τη βελόνα με τον οδηγό ή γίνονται λιγότερο αντιληπτά. Σήμερα, υπάρχουν υπέρμαχοι και των δύο τρόπων.

 

Η βελόνα στην έρευνα και τα άλλα είδη βελονισμού.

Η απλή ανοξείδωτη βελόνα είναι αυτή που χρησιμοποιείται 99% στα πειράματα.

Στα υπόλοιπα είδη βελονισμού όπως ο ηλεκτροβελονισμός και ο ωτοβελονισμός οι βελόνες έχουν τα δικά τους τεχνικά χαρακτηριστικά. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η διάμετρος και το μήκος αποτελούν τις κύριες παραμέτρους στις ατσάλινες βελόνες.

Με το πέρασμα των χρόνων, πολλές τεχνικές βελονισμού έχουν απλοποιηθεί ή εξαφανιστεί αλλά και άλλες έχουν γίνει πολύπλοκες ή έχουν υπερεκτιμηθεί. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και από την πλειοψηφία των θεραπευτών κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι, είναι αποστειρωμένες μιας χρήσης, η θεραπεία γίνεται ώρες ιατρείου και γενικά χρησιμοποιούνται ένα ή δύο είδη βελόνας.

Πριν μερικά χρόνια πήγα σε ένα συνάδελφο που είχε ένα οξύ αυχενικό πόνο και σπασμό. Όταν με είδε να κρατάω μία μικρή θήκη, μικρότερη και από θήκη γυαλιών, με ρώτησε: αυτό είναι η ιατρική σου τσάντα; Μετά από 20 λεπτά δε μπορούσε να πιστέψει πώς η τόσο μικρή «ιατρική μου» τσάντα του σταμάτησε τον πόνο...

Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, Γεν. Γιατρός, MSc Βελονισμού

Πρόεδρος Παγκόσμιας Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού ICMART

Πρόεδρος Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας, SAMAG

info@theodoratou.gr