Νέα έρευνα δείχνει ότι ο βελονισμός βοηθά στην ομαλοποίηση των επιπέδων ουρικού οξέος

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 10:04 Διαβάστηκε 745 φορές
on line Γ. Κατραμάδος

Ο βελονισμός βοηθά στην ομαλοποίηση των επιπέδων ουρικού οξέος, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και νεφρικής βλάβης.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Traditional Chinese Medicine, ο βελονισμός βοηθά στην ομαλοποίηση των επιπέδων ουρικού οξέος, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και νεφρικής βλάβης.

Η μελέτη που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Κινέζικης Ιατρικής του Πεκίνου, διερεύνησε τα αποτελέσματα της θεραπείας με βελονισμό σε ποντίκια με αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος και ουρική αρθρίτιδα.

Κατά τη διεξαγωγή του πειράματος που διήρκησε 90 ημέρες, χρησιμοποιήθηκαν πενήντα ποντίκια που χωρίστηκαν σε ομάδα ελέγχου και σε ομάδες στις οποίες ασκήθηκες βελονισμός ( Shu-acu-point, Yuan-acu-point και Mu-acupoint). Οι ομάδες που έλαβαν τις θεραπείες υποβλήθηκαν σε τρεις σειρές βελονισμού, με την κάθε σειρά να περιλαμβάνει συνολικά 10 συνεδρίες διάρκειας 15 λεπτών η κάθε μία. Επιπλέον μεταξύ των σειρών αυτών υπήρχε μια παύση 10 ημερών. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του ουρικού οξέος και της αλκαλικής φωσφατάσης με τη βοήθεια ενός αυτόματου βιοχημικού αναλυτή, ενώ παράλληλα αξιολόγησαν τα επίπεδα της ξανθινοξειδάσης με τη χρήση ανοσοφθορισμού*.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι τρεις ομάδες θεραπείας με βελονισμό εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος και ξανθινοξειδάσης και βελτιωμένους νεφρικούς δείκτες συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Όταν οι τρεις ομάδες θεραπείας συγκρίθηκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα Mu-acu-point έδειξε υψηλότερες μειώσεις των επιπέδων ουρικού οξέος και ξανθινοξειδάσης και ακολουθούσε μετά η ομάδα Yuan-acu-point. Εν τω μεταξύ δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στον νεφρικό δείκτη μεταξύ των τριών ομάδων θεραπείας και καμία σημαντική αλλαγή στα επίπεδα της αλκαλικής φωσφατάσης μεταξύ όλων των ομάδων.  Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι θεραπείες με βελονισμό μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα του ουρικού οξέος και της ξανθινοξειδάσης, γεγονός που υποδεικνύει μειωμένη νεφρική βλάβη.

Σημείωση:

Ξανθινοξειδάση ή οξειδάση της ξανθίνης είναι ένα ένζυμο που παίζει κεντρικό ρόλο στον μεταβολισμό των πουρινών καταλύοντας την οξείδωση της υποξανθίνης και της ξανθίνης σε ουρικό οξύ στους νεφρούς και στο ήπαρ.

Ανοσοφθορισµός είναι η µέθοδος κατά την οποία χρησιµοποιούνται φθορίζοντα αντισώµατα για την ανίχνευση και εντόπιση αντιγόνου ή αντισώµατος σε ιστούς ή κύτταρα. Χρησιµοποιείται κυρίως για την ανίχνευση αυτοαντισωµάτων στα ανοσολογικά εργαστήρια.

 

Πηγή: Science news