Ο βελονισμός ηρεμεί τον καρδιακό ρυθμό και αυξάνει την αντοχή σε αθλητές που συμμετέχουν σε προπονήσεις μεγάλης έντασης.

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 08:51 Διαβάστηκε 668 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Ο βελονισμός μπορεί να ομαλοποιήσει τον καρδιακό ρυθμό καθώς και να αυξήσει την αντοχή των αθλητών που ακολουθούν έντονη προπόνηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Traditional Chinese Medicine.

Οι παρατεταμένες έντονες προπονήσεις συνήθως προκαλούν κούραση στους αθλητές και μείωση της απόδοσης που αυξάνει τον κίνδυνο αθλητικών τραυματισμών. Ευτυχώς, η αθλητική απόδοση μπορεί να βελτιωθεί και η κόπωση και ο κίνδυνος τραυματισμών μπορούν να μετριαστούν. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Khon Kaen στην Ταϊλάνδη εξέτασε τις επιδράσεις του βελονισμού στον καρδιακό ρυθμό των αθλητών που ασχολούνται με προπόνηση υψηλής έντασης.

Η μελέτη περιελάμβανε 24 διάσημους παίκτες ποδοσφαίρου που υποβάλλονταν σε έντονη προπόνηση τεσσάρων εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ταξινομήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες – μία ομάδα στην οποία παρέχονταν συνεδρίες βελονισμού και μία ομάδα εικονικής θεραπείας. Η ομάδα που έκανε θεραπεία βελονισμού τόνωνε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού (Zusanli, Hegu, Shenshu, και Chize) δύο φορές την εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα εικονικής θεραπείας λάμβανε μία ειδική τεχνική ψεύτικου βελονισμού (placebo) στα ίδια βελονιστικά σημεία. Οι ερευνητές μέτρησαν τις παραμέτρους μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού των συμμετεχόντων πριν και μετά τις παρεμβάσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο δείκτης στρες αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα της εικονικής θεραπείας, ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στην ομάδα βελονισμού. Ένας υψηλός δείκτης στρες κάνει τους αθλητές να αισθάνονται ανήσυχοι, αυξάνεται η πνευματική πίεση και προκαλείται κόπωση. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία βελονισμού μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη ή τις διαταραχές άγχους, καθώς και να ενισχύσει την ανάκαμψη, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επιπλέον, οι ερευνητές έγραψαν ότι η αύξηση της παρασυμπαθητικής δραστηριότητας στην ομάδα βελονισμού έδειξε ότι θα μπορούσε να είναι ένα μέσο για την ταχύτερη ανάκτηση του καρδιακού ρυθμού.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι η θεραπεία με βελονισμό σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία θα μπορούσε να ενισχύσει την παρασυμπαθητική νευρική δραστηριότητα και να ρυθμίσει την ισορροπία μεταξύ παρασυμπαθητικής και συμπαθητικής δραστηριότητας σε ποδοσφαιριστές όταν συμμετέχουν σε προπόνηση υψηλής έντασης.

"Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η θεραπεία βελονισμού μπορεί να διευκολύνει την αποκατάσταση κατά τη διάρκεια παρατεταμένης έντονης προπόνησης και να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την ανάρρωση μετά από έντονη προπόνηση", γράφουν οι ερευνητές.

 

ΠηγέςScienceDirectMedicalNewsTodayCIM.UCSD