Ιερολαγόνιος [Χειροπρακτική]

Κατηγορία Χειροπρακτική
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 21:35 Διαβάστηκε 5746 φορές
Issue 47

Η ιερολαγόνιος άρθρωση είναι μία μεγάλη άρθρωση σε σχήμα φασολιού. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν δύο ιερολαγόνιες αρθρώσεις, αριστερά και δεξιά. Η άρθρωση αποτελείται από το ιερό οστούν, που δέχεται το βάρος από τη σπονδυλική στήλη, και από το λαγόνιο οστό της πυέλου, που σταθεροποιεί το ιερό οστούν. Η άρθρωση αυτή είναι δυνατή και ενισχύεται από μεγάλους και ισχυρούς συνδέσμους που παρέχουν σταθερότητα. Η αρθρικές επιφάνειες της άρθρωσης συνήθως είναι ανώμαλες σε υφή, γεγονός που διευκολύνει στο κλείδωμα αυτής. Η ιερολαγόνιος άρθρωση είναι κατασκευασμένη ώστε να δέχεται υψηλά φορτία και να μεταφέρει την δύναμη τής βαρύτητας από την οσφυϊκή χώρα στα πόδια. Η κίνησή της είναι αρκετά περιορισμένη σε σχέση με άλλες αρθρώσεις του σώματος και διαφέρει σημαντικά σε κάθε άτομο.

Γράφει η Ελένη Σκαρπαθάκη (Δρ. Χειροπρακτικής) και ο Σταύρος Σκαρπαθάκης (Δρ. Χειροπρακτικής)

Οι δύο ιερολαγόνιες αρθρώσεις συνεργάζονται στην κίνηση και λειτουργούν σαν μία μονάδα (δικόνδυλη άρθρωση). Βασική λειτουργία της άρθρωσης αυτής είναι η απορρόφηση των κραδασμών για τη σπονδυλική στήλη και η μετατροπή της ροπής των δυνάμεων στρέψης των κάτω άκρων, ώστε να μεταδίδεται η κίνηση προς τη σπονδυλική στήλη.

Όπως κάθε άρθρωση του κάτω άκρου, έτσι και αυτή η άρθρωση, έχει την ιδιότητα να «αυτό-κλειδώνει» για να παρέχει σταθερότητα κατά τη βάδιση (όταν το πέλμα ωθεί το σώμα για βηματισμό, τη στιγμή που το πέλμα σπρώχνει το έδαφος).

Αυτή η άρθρωση παρά τη βοήθεια που δέχεται από τους συνδέσμους και τους μύες που καταφύονται και εκφύονται στα οστά της, μπορεί να τραυματιστεί και να προκαλέσει πρόβλημα στην ίδια την άρθρωση και να αλλοιώσει την ισορροπία του υπόλοιπου σώματος. Η συμπτωματολογία των προβλημάτων της Ιερολαγονίου άρθρωσης, πολλές φορές συγχέεται με προβλήματα της οσφυικής μοίρας (μέσης). Έρευνες έδειξαν, ότι 50-70% των προβλημάτων της μέσης οφείλονται στην ιερολαγόνιο άρθρωση.

Αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα, είναι η άρση υπερβολικού βάρους, ένας τραυματισμός, οι απότομες στροφές και εμπρόσθια κάμψη, η κακή επαναλαμβανόμενη κίνηση της άρθρωσης, η λάθος στάση, οι αδύνατοι μύες του ισχίου, οι σφικτοί ιγνυακοί τένοντες. Έχει παρατηρηθεί ότι παρουσιάζεται περισσότερο πρόβλημα στην άρθρωση αυτή στις γυναίκες παρά στους άνδρες, και αυτό γιατί, η περιοχή της λεκάνης ευαισθητοποιείται λόγω ορμονικών αλλαγών (όπως της έμμηνου ρύσης, της εγκυμοσύνης, του τοκετού) και επηρεάζονται οι σύνδεσμοι, με αποτέλεσμα αν δεν γίνει ο ανάλογος έλεγχος και η απαιτούμενη αγωγή που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται με συγκεκριμένες ασκήσεις όπου η περίπτωση το απαιτεί, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει κάποια στιγμή πρόβλημα στο μέλλον, έτσι τουλάχιστο λέει η βιομηχανική του σώματος. Να τονίσουμε ότι ένα οστό που μπορεί να κινηθεί κατά την διάρκεια του τοκετού είναι ο κόκκυγας που συνήθως επανέρχεται τις περισσότερες φορές μόνος του στη κανονική του θέση, υπάρχει όμως περίπτωση που ίσως χρειαστεί η βοήθεια της επιστήμης της χειροπρακτικής που με την ανάλογη ανάταξη να βοηθήσει. Γνωρίζουμε ότι ο κόκκυγας συνδέεται με το ιερόν οστού, και το ιερόν οστό με την ιερολαγόνιο άρθρωση, και φυσικό επακόλουθο μερικές φορές να επηρεαστεί έμμεσα όλη η περιοχή.

Ας αναλύσουμε και να δούμε πιο προσεκτικά πως λειτουργεί η συγκεκριμένη άρθρωση για να έχουμε ισορροπία και φυσικά καλή υγεία.

Ανατομία

Τα δύο οστά της λεκάνης είναι πλατιά και μεγάλα και ονομάζονται ανώνυμα και συνάπτονται μεταξύ τους στην ηβική σύμφυση μπροστά, και πίσω με το ιερό οστούν. Το ιερόν οστούν αποτελείται από την συνοστέωση των πέντε ιερών σπονδύλων, τα σπονδυλικά τρήματα (οπές) που υπάρχουν, σχηματίζουν τον ιερό σωλήνα, ενώ στη βάση του ιερού οστού παρατηρούμε α) το άνω στόμιο του ιερού σωλήνα που δεξιά και αριστερά του σχηματίζεται η άνω σπονδυλική εντομή που με την απέναντι του τελευταίου οσφυϊκού σπονδύλου σχηματίζουν το εικοστό πέμπτο μεσοσπονδύλιο τρήμα (από τα τρήματα εκβάλουν τα νωτιαία νεύρα) και β) παρατηρούμε επίσης τις μεσοσπονδύλιες εντομές που σχηματίζουν τα πρόσθια και τα οπίσθια ιερά τρήματα από όπου περνούν τα ιερά αγγεία και νεύρα. Η ιερολαγόνια διάρθρωση ενισχύεται από τους παρακάτω συνδέσμους: τον πρόσθιο και τους δύο οπίσθιους (μακρύ και βραχύ) ιερολαγονίους, τους δύο ισχιοιερούς (μείζονα και ελάσσονα), το μεσόστεο ιερολαγόνιο και τον οσφυολαγόνιο σύνδεσμο. Μεγάλη σημασία έχει το ισχιακό τρήμα, από όπου διέρχεται ο απιοειδής μυς, το άνω και κάτω γλουτιαίο νεύρο, η άνω και κάτω γλουτιαία αρτηρία και φλέβα, η έσω αιδοιική αρτηρία και φλέβα, το οπίσθιο μηροδερματικό νεύρο και το ισχιακό.

Στα δύο ανώνυμα οστά εκφύονται ή καταφύονται 36 μύες, στο κάθε ήμισυ του ιερού οστού 8 μύες και στον κόκκυγα 4 μύες. Για να διατηρηθεί η λεκάνη σε ισορροπία σε σχέση με τον κορμό, θα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπιστική ενέργεια των μυϊκών συστημάτων που προσφύονται κάτω από αυτή, και προσφέρουν την σταθερότητα και το σχήμα της λεκάνης, στην όρθια στάση όσο και στη βάδιση, οι γλουτιαίοι μύες για παράδειγμα παίζουν μεγάλο ρόλο στην ισορροπία του κορμού. Η λεκάνη είναι ένα σταθερό κέντρο ισορροπίας και βάδισης και υπεύθυνη για την σωστή κινητικότητα του κορμού, και φυσικά των κάτω άκρων.

Η ιερολαγόνιος άρθρωση περιβάλλεται από πολύ δυνατούς μύες, τους ιερονωτιαίους, τον πλατύ ραχιαίο, τον λαγονοψοιτη, τον μεγάλο γλουτιαίο και τον απιοειδή. Οι μύες αυτοί δεν κινούν την άρθρωση γιατί ο μηχανισμός κίνησης οφείλεται στις κινήσεις των οστών μετά από μεταβολές που παρουσιάζονται στο υπόλοιπο σώμα, καθώς και από τους ισχιοϊερούς τους ιερολαγονίους και τους μεσόστεους συνδέσμους που έχουν ιδιαίτερη μηχανική σημασία.

Χειροπρακτική ανάλυση

Όταν ο χειροπράκτης κάνει την ανάλυσή του στην σπονδυλική στήλη και συγκεκριμένα στη λεκάνη, θα διαπιστώσει πολλές φορές ότι το ένα πόδι έχει διαφορά μήκους από το άλλο. Αυτό οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως: 1) Ανατομικά κοντό πόδι, όπου επιβάλλεται να γίνει ακτινογραφία σε όρθια θέση για να γίνει η σωστή ανάλυση και μέτρηση για να τοποθετηθεί ειδικό πατάκι στο παπούτσι. 2) Ανατομικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από σκολίωση, κύφωση, λόρδωση, μεταβατικό σπόνδυλο, (ιεροποίηση) κ.α. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και επηρεάζει την κλίση που παίρνει η λεκάνη και συγκεκριμένα τα ισχία και το ιερούν οστό. 3) Μία σύσπαση του απιοειδή μυός. 4) Από μία μηχανική αιτία, όπως ένα ατύχημα, κτύπημα, ένα χειρουργείο όπως μία δύσκολη αρθροπλαστική επέμβαση, και από πολλές άλλες αιτίες.

Μπορείτε να δείτε αν κάποιος δικός σας άνθρωπος έχει κοντό πόδι με τον εξής τρόπο. Ξαπλώνει προύμυτα πάνω στο στομάχι του, με το κεφάλι να κοιτά προς τα κάτω και τα πόδια να εξέχουν από την άκρη του κρεβατιού, τότε πιέζετε ελαφρά τα τακούνια των παπουτσιών προς το κεφάλι, αυτό βοηθά να φύγει η χαλαρότητα που ίσως υπάρχει στους μύες των ποδιών. Τότε παρατηρείστε αν το ένα πόδι είναι πιο κοντό από το άλλο, αν ναι, τότε το πρόβλημα υπάρχει στη πλευρά που είναι το κοντό πόδι.

Επισκεφθείτε ένα αναγνωρισμένο Χειροπράκτη, ο οποίος με την εξειδικευμένη γνώση που έχει, θα σας ενημερώσει για το πρόβλημα που έχετε και θα βοηθήσει στη λύση του όπου φυσικά είναι εφικτό, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως με μία συντρέχουσα ιατρική περίθαλψη.

Η υγεία μας είναι σημαντική και εξαρτάται στις περισσότερες φορές από εμάς να την διατηρήσουμε. Είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τις οδηγίες του Χειροπράκτη μας ή όποιου άλλου θεραπευτή έχουμε, όπως επίσης ένα πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων, πού επισπεύδουν την ανάκτηση της υγείας μας. Την αποφυγή υπερβολικής κάμψης, όταν ασχολείστε για παράδειγμα στο κήπο, τις απότομες στροφές. Προσοχή: όταν σηκώνετε ένα βάρος η πλάτη πρέπει να είναι ίσια, το βάρος κοντά στο σώμα και να σηκώνεστε με τα πόδια σας.

Μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με την Χειροπρακτική με άλλους. Ενημερώστε τους για την σημασία που έχει η σωστή λειτουργία της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος που είναι το κλειδί της υγείας.